Carlos Slim, cel mai bogat om din lume

TOP FORBES // Trei români în topul miliardarilor – Dinu Patriciu, Ioan Nicolae şi Ion Ţiriac

Mexicanul Carlos Slim a devenit cel mai bogat om din lume, cu o avere estimată la 53,5 miliarde dolari, în creştere cu 18,5 miliarde dolari faţă de anul trecut, potrivit topului elaborat de revista americană “Forbes”. În premieră, trei români se plasează în topul miliardarilor lumii: Dinu Patriciu (2,2 miliarde dolari), Ioan Nicolae (1,1 miliarde dolari) şi Ion Ţiriac (1 miliard). Pentru prima oară din 1994, locul 1 nu mai este ocupat de un american, precizează BBC News.

Primii zece bogaţi ai lumii

Averile însumate ale ocupanţilor primelor zece locuri din clasament se ridică la valoarea de 342,2 miliarde de dolari.
1. CARLOS SLIM HELU (Mexic) – 53,5 miliarde de dolari

Fiul unui emigrant libanez, magnatul telecomunicaţiilor din Mexic sare de pe locul trei (2009) pe primul loc al clasamentului, după ce şi-a crescut averea cu 18,5 miliarde de dolari în ultimul an.

2. BILL GATES (SUA) – 53 miliarde de dolari

Deşi averea sa a crescut cu 13 miliarde de dolari datorită acţiunilor Microsoft care au urcat cu 50% în ultimul an, fostul ,,number one” trebuie să se mulţumească doar cu locul secund.

3.WARREN BUFFETT (SUA) – 47 miliarde de dolari

Acţiunile Berkshire Hathaway i-au urcat averea cu 10 miliarde în ultimul an, dar cel mai prolific investitor al Americii a coborât o poziţie în top faţă de anul trecut.

4.MUKESH AMBANI (India) – 29 miliarde de dolari

Magnatul indian al petrolului şi al petrochimiei a urcat trei trepte, de pe poziţia a şaptea, graţie Reliance Industry, cea mai valoroasă companie din India.

5.LAKSHMI MITTAL (India) – 28,7 miliarde de dolari

Omul care gestionează ArcelorMittal, cel mai mare producător de oţel din lume, a urcat trei poziţii în top prin creşterea valorii acţiunilor companiei în ultimul an.

6.LAWRENCE ELLISON (SUA) – 28 miliarde de dolari

Fondatorul Oracle a căzut de pe locul al patrulea (2009), deşi valoarea acţiunilor companiei sale a crescut cu 70% în ultimul an. În ianuarie a cumpărat Sun Microsystems.

7.BERNARD ARNAULT (Franţa) – 27,5 miliarde de dolari

Domnul ,,Louis Vuitton” este cel mai bogat european după ce, în 2009, se mulţumise cu locul 15 în top şi cu o avere de ,,doar” 16,5 miliarde de dolari.

8.EIKE BATISTA (Brazilia) – 27 miliarde de dolari

Magnatul brazilian al mineritului şi-a crescut averea cu 19,5 miliarde de dolari, având cea mai spectaculoasă evoluţie. Scopul său declarat este să ajungă pe primul loc în top.

9.AMANCIO ORTEGA (Spania) – 25 miliarde de dolari

A sărit o treaptă, de pe poziţia a zecea anul trecut. Magnatul spaniol din spatele Zara sau Massimo Dutti se va extinde în India în 2010, în parteneriat cu Tata Group.

10.KARL ALBRECHT (Germania) – 23,5 miliarde de dolari
Proprietarul lanţului german de supermarketuri Aldi Sud (cu vânzări anuale de 37 de miliarde de dolari) a coborât patru locuri în top, dar averea i s-a mărit cu două miliarde

Matthew Miller, senior editor la „Forbes”, precizează că Gates şi Buffett s-ar fi clasat lejer pe primele două locuri, dacă nu ar fi donat foarte mulţi bani pentru operele de caritate.

“Ar fi fost de departe cei mai bogaţi oameni din lume dacă nu ar fi existat aceste opere de caritate impresionabile. Averea lui Buffett ar fi fost de cel puţin 55 miliarde, iar cea a lui Gates ar fi depăşit 80 de miliarde”, explică el.

1.011 de miliardari

În 2010, numărul total al miliardarilor a crescut, în ciuda recesiunii mondiale, de la 793 la 1.011, precizează „Forbes”. În total, 97 de oameni au devenit miliardari în 2009, dintre care 62 sunt din Asia. Cei mai multi au reusit să-şi construiască singuri averea, într-o gamă de afaceri vastă, care merge de la fonduri de investiţii, îngrăşăminte, procesarea cărnii de pui şi până la medicina tibetană.

Averea netă a miliardarilor a crescut până la 3.600 miliarde, de la 2.400 miliarde în 2009, dar se află încă sub nivelul înregistrat în 2008 – 4.400 miliarde, potrivit Reuters. “Economia globală îşi revine şi acest lucru se reflectă în lista bogaţilor din acest an”, explică Steve Forbes, director executiv al revistei „Forbes”.

Românii miliardari

Cel mai bogat român din Topul Forbes rămâne Dinu Patriciu, aflat printre primii 500 de miliardari ai lumii, pe poziţia 437. Averea sa este estimată la 2,2 miliarde de dolari, în creştere cu 400 de milioane de dolari faţă de 2009. Pe poziţia cu numărul 880 se află Ioan Niculae, cu o avere de 1,1 miliarde de dolari, în timp ce Ion Ţiriac revine în top pe locul 937, cu active nete în valoare de un miliard de dolari.

Numărul miliardarilor din regiunea Asia-Pacific a crescut cu 80%, până la 234, iar averea lor aproape s-a dublat, până la 729 miliarde dolari. New Yorkul are cei mai mulţi miliardari – 60, urmat de Moscova – 50 şi Londra – 32. Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, este cel mai tânăr miliardar, cu o avere de 4 miliarde la vârsta de 25 de ani. Cel mai bătrân este Walter Haefner, din Elveţia, 99 de ani, cu o avere de 3,3 miliarde.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)