Caritate//Lazorin a fost operat gratis!

lazorin
În luna noiembrie a anului trecut, JURNAL de Chişinău a iniţiat o mică campanie socială pentru Lazorin Guşan din satul Tomeştii Noi, raionul Glodeni, născut cu o malformaţie congenitală (despicătură labio-maxilo-palatină pe dreapta, hemoragie suprarenală bilaterală), în popor se numeşte „gură de lup” şi „buză de iepure”. Lazorin este al doilea copil în familia Elenei şi a lui Nicolae Guşan şi s-a născut pe 12 octombrie la maternitatea din Glodeni.

Imediat după naştere au fost trimişi în secţia de patologie a nou-născuţilor a Institutului Mamei şi Copilului, unde li s-a spus că băieţelul lor va avea nevoie de două operaţii. „Medicii ne-au spus să pregătim bani, vreo 7000 de lei. Dar nu avem aşa sumă, cu ce am mai avut prin casă am achitat operaţia de cezariană, toate medicamentele, drumul dus-întors la Chişinău. Doar soţul lucrează, jumătate din salariul său îl dăm pe credit, iar restul abia ajunge pentru lapte praf şi scutece”, se plângea atunci mama, Elena Guşan. Medicii şi asistentele medicale le şopteau părinţilor să se adreseze la rude bogate pentru a aduna bani pentru operaţie, cu toate că intervenţia chirurgicală este gratuită.

Operatorii de la Linia Verde a Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM) au declarat în noiembrie 2015 pentru ziarul nostru că astfel de intervenţii sunt gratuite, conform numărului 1387, capitolul 2, punctul q, din Programul unic al asigurării obligatorii de asistenţă medicală. Prima intervenţie medicală trebuia să aibă loc pe 11 ianuarie, însă, din cauza unor probleme de sănătate a copilului, a fost amânată. Din ianuarie şi până în iulie, operaţia a fost amânată de câteva ori din diferite motive – neînţelegeri cu medicul de familie, starea nesatisfăcătoare de sănătate a copilului şi alte probleme.

Lazorin face deja primii paşi şi se pregăteşte pentru o altă intervenţie chirurgicală

Pe 8 iulie micuţul Lazorin a fost operat de către chirurgul Silvia Răilean la Spitalul Clinic pentru Copii „Emilian Coţaga”. Intervenţia chirurgicală a decurs fără complicaţii, şi nimeni nu a cerut bani, spun părinţii. „După atâtea probleme în sfârşit copilul a fost operat. Medicii s-au purtat frumos cu noi, mai ales doamna Răilean, îi suntem foarte recunoscători. Şi nimeni nu ne-a cerut niciun ban de data aceasta”, menţionează mama copilului. Elena ne mai spune că Lazorin face deja primii paşi fiind ţinut de mânuţă, este vesel şi curios la tot ce se întâmplă în jurul său. În luna decembrie, după ce va împlini vârsta de un an, copilul va avea de suportat o altă operaţie. Chirurgul Silvia Răilean ne-a comunicat că, din cauza că prima operaţie a fost efectuată mai târziu, procesul de vindecare va fi mai greu. „Din păcate, astfel de cazuri nu sunt rare în RM, însă aceste malformaţii congenitale se operează. În cazul lui Lazorin, copilul va mai avea nevoie de câteva operaţii”, a menţionat medicul.

Sute de persoane au reacţionat în cazul lui Lazorin

În ziua de 7 iulie, după ce Lazorin a fost internat la Spitalul Clinic pentru Copii „Emilian Coţaga”, am plasat pe reţelele de socializare un mesaj despre soarta acestui copil. În mai puţin de două ore, zeci, de fapt sute de persoane au reacţionat, iar cât timp copilul s-a aflat în spital a fost vizitat de zeci de persoane, care i-au dus hăinuţe, jucării, lapte praf, terciuri pentru copii, scutece şi chiar bani. Una din cele mai active mămici care s-a implicat mult în acest caz este Cristina Mastac, care la rândul ei a convins alte mămici pentru a alina durerea acestei familii.

„Vreau să cred că nu este totul pierdut în societatea noastră şi receptivitatea de care dau dovadă mămicile la fiecare chemare pe care o facem îmi adânceşte credinţa în acest lucru. E un sentiment aparte când vezi că poţi contribui măcar cât de puţin ca un suflet aflat la nevoie să se simtă mai bine. Atâta timp cât sunt oameni care nu rămân indiferenţi la durerea celor mai trişti ca noi, lumea mai are o speranţă”, menţionează Cristina.

Redacţia JURNAL de Chişinău şi familia Guşan le mulţumesc tuturor cititorilor noştri pentru ajutorul acordat.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)