Care va fi şlagărul anului 2011?

„La noi, foarte puţine piese pot deveni şlagăre incontestabile”

În mai puţin de două săptămâni, se vor decerna premiile pentru cele mai ascultate piese ale anului 2011. Cele 25 de piese au fost selectate din 40 şi urmează a fi premiate în cadrul festivalului concurs „Şlagărul Anului 2011” care va avea loc pe 18 noiembrie la Palatul Naţional.

Carolina CHIRILESCU

Printre cele 25 de piese selectate prin televoting, sunt nume cunoscute pe piaţa de muzică. Unele au participat la diverse concursuri naţionale şi internaţionale, unde au fost chiar premiate. Care va fi hitul anului rămâne de văzut, am încercat totuşi să vedem ce păreri au unii dintre interpreţii ale căror piese se găsesc în top 25.

Dianna Rotaru: „După părerea mea, piesa lui Pasha Parfeni, „Dorule”, merită să devină hitul anului. E o melodie foarte frumoasă, reprezentativă pentru Republica Moldova, deoarece poporul nostru e plin de dor!”.

 

 

 

Marian Stârcea, compozitor: „Nu pot să mă pronunţ din două considerente: 1. Nu cunosc toate piesele, mai mult, nu-i cunosc pe toţi interpreţii. 2. Sunt ferm convins că nu pot fi luate în consideraţie piesele scrise în altă limbă decât româna, însă majoritatea sunt într-o limbă străină. Nu cred că părerea mea poate fi obiectivă”.

 

 

Dana Marchitan: „Cea mai potrivită şi cea mai bună mi se pare piesa lui Cătălin Josan, „Don’t wanna miss you”, e cunoscută şi peste hotare. Piesa e frumoasă, de calitate, se reţine uşor şi are succes mare, dacă l-a lansat pe Cătălin şi pe piaţa din Europa. Printre favoriţii mei mai sunt „Zdob şi Zdub” , Ionel Istrati şi Pasha Parfeni.

 

 

Adrian Ursu: „Publicul poate numi şlagăre puţine din aceste piese, pentru că, în primul rând, 50% din succesul şi capacitatea unui cântec de a ajunge hit depinde de promovare. Restul 50% depinde de popularitatea interpretului şi de posibilităţile sale financiare de a filma un clip de calitate. Dar de câtă promovare au parte interpreţii din RM la posturile TV şi Radio, nu putem vorbi de multe piese care au reuşit timp de un an să ajungă hit. Deci, ca să fim corecţi şi să nu apară discuţii gen cât de obiectiv este acest top, trebuie să facem acest concert o dată la doi–trei ani până reuşesc să se contureze şlagăre sută la sută.

Oricum, piesele propuse pentru „Şlagărul Anului” au reuşit să răsune la posturile TV şi Radio, doar că nu la toate. Dacă îi vom întreba pe 18 noiembrie pe spectatorii din sală care piesă e şlagăr, riscăm să auzim că cunosc doar jumătate din piesele cântate pentru ascultă altceva sau, pur şi simplu, au fost puţin promovate. Şi apoi se comentează aiurea că topul e subiectiv. La noi, foarte puţine piese pot deveni şlagăre incontestabile”.

Pe 18 noiembrie a.c., la Palatul Naţional, va avea loc cea de-a patra ediţie a festivalului-concurs „Şlagărul Anului 2011”. În perioada 24 octombrie–8 noiembrie, s-a desfăşurat televotingul, din 40 de piese au fost selectatate 25. Invitatul special din acest an va fi Iurie Sadovnic. Printre primii în clasament se numără „Akord”, Pasha Parfeni, Nelly Ciobanu, Ionel Istrati, „Zdob şi Zdub” ş.a.

Adrian Ursu: „De câtă promovare au parte interpreţii din RM la posturile TV şi Radio, nu putem vorbi de multe piese care au reuşit timp de un an să devină hituri”.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)