Care sunt cele mai toxice alimente din farfurie

NOCIV // Aditivi alimentari, coloranţi, zaharuri şi alimentele prăjite în ulei sunt otravă pentru organism

Mâncăm zilnic diferite produse care au un conţinut caloric ridicat ori conţin diferiţi aditivi alimentari, coloranţi sau zaharuri, care ne pun sănătatea în pericol, atenţionează medici nutriţionişti.
Deşi suntem bombardaţi cu informaţii de tipul „lactatele întăresc sistemul osos”, nutriţioniştii susţin că nu toate produsele din lapte oferă beneficii organismului. „De exemplu, brânza topită reprezintă sortimentul inferior al produselor lactate. Acest aliment este fabricat din brânzeturi de calitatea a doua amestecate cu mari cantităţi de grăsimi. Recomand părinţilor să evite acest aliment în dieta copiilor”, afirmă Mihaela Bilic, medic nutriţionist, autoarea cărţii „Trăiesc, deci mă abţin”.
Supele instant, un pericol
Specialistul completează că 100 de grame de brânză topită conţin 45 la sută grăsimi şi 270 de kilocalorii. Caşcavalul are şi el un conţinut caloric destul de ridicat. Medicii spun că o felie de pâine are 80 de kilocalorii, în timp ce o felie de caşcaval are 180 de kilocalorii. Mai mult, iaurtul cu fructe sau musli este o capcană pentru că are adaos mare de zahăr. „Din punct de vedere caloric, un borcănel se apropie de îngheţată”, adaugă dr. Bilic. Supele instant reprezintă un pericol pentru sănătate, în primul rând datorită conţinutului mare de sare pe care îl au. Atunci când sunt consumate timp îndelungat, supele instant grăbesc apariţia hipertensiunii arteriale şi afectează sistemul imunitar şi stomacul. Când sistemul imunitar este slăbit, bacteriile nu întârzie să apară, în special Helicobacter Pylori – bacteria care provoacă apariţia ulcerului, cancerului de stomac şi a gastritei, infectând mucoasa stomacului.
Carnea roşie din salam – semn al aditivilor alimentari

Salamul, cârnaţii şi crenvurştii sunt alimentele care au un conţinut ridicat de aditivi alimentari. Specialiştii în nutriţie spun că E-urile folosite păstrează culoarea fragedă a produselor din carne. Mai mult, aditivii au rolul de a intensifica gustul alimentelor şi de a prelungi termenul de valabilitate cel puţin jumătate de an. Nitriţii şi nitraţii – cei mai periculoşi aditivi alimentari – sunt cei care colorează frumos şi conservă cât mai mult produsele din carne. Potrivit specialiştilor, agenţii de gelifiere şi de culoare pot provoca leziuni la nivelul organelor interne. Cele mai afectate sunt tractul digestiv, ficatul, bila şi pancreasul.
Alimentele prăjite în ulei devin otravă pentru organism. Cartofii prăjiţi, ouăle „ochiuri” sau friptura ar trebui evitate pe cât posibil, deoarece uleiul încins produce substanţe cu potenţial cancerigen, precum glicidamide, cetone şi acrilamide. Medicii recomandă evitarea uleiului de floarea soarelui şi înlocuirea lui cu cel de măsline, deoarece acesta din urma emană substanţe cancerigene în alimente abia la 270 de grade.
The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)