Care sunt bolile care ucid cei mai mulți oameni în Moldova. Mortalitatea, în comparație cu alte țări

Maladiile cardiovasculare sunt cauza numărul 1 aproape în toate statele europene, dar și cele ex-sovietice. În Moldova se înregistrează același tablou – bolile legate de inimă și circulația sangvină sunt responsabilă pentru 56,27% din totalul deceselor înregistrate în țara noastră. Acestea sunt urmate de cancere, boli de ficat, maladii respiratorii, demență etc, scrie e-sanatate.md

Mai exact, cancerele sunt pe locul doi în Moldova în ceea ce privește numărul deceselor provocate. Maladiile oncologice sunt responsabile de 14.35 la sută din totalul deceselor înregistrate. Bolile relaționate de problemele ficatului sunt pe locul trei în structura deceselor, fiind cauza a 7.67 la sută din numărul total al moldovenilor decedați în 2016. Bolile de ficat sunt urmate de demență (2.55 la sută), maladii respiratorii (2.46), infecții respiratorii inferioare (1.99), diabet (1.89), maladii digestive (1.82), suicid (1.69), tulburări provocate de alcool (1.17).

În România procentul deceselor provocate de bolile cardiovasculare (58.36) și cancere (14.35) este mai mare, iar spre deosebire de Republica Moldova pe locul trei se situează maladiile provocate de demență. Numărul deceselor cauzate de accidente rutiere însă este mai mic (0.88) decât la noi (1.18)

Ucraina, țară afectată de război, are un tablou al deceselor mult mai îngrijorător privind bolile cardiovasculare care sunt responsabile de moartea a unul din trei ucraineni. Mai exact, din totalul deceselor provocate în Ucraina 65 sunt provocate de boli de inimă și circulație a sângelui. Cancerul se situează pe locul doi, iar decesele cauzate de demență pe locul trei.

În Rusia mai mult de jumătate din totalul deceselor sunt provocate tot de bolile cardiovasculare – mai exact 57.63 la sută, urmate de cancer și demență. Pe locul patru în Rusia se înregistrează decesele provocate de suicid (2.6 procente).

Alte țări ex-sovietice, precum Armenia și Georgia, înregistrează numeroase decese provocate de diabet, aceasta fiind a treia cauză a deceselor. În Tajikistan, Kîrgîstan tabloul este diferit. Decesele neonatale se situează pe locul patru și, respectiv, pe trei în aceste două țări, demonstrând probleme la nivelul asistenței medicale pre și post natale.

Nivelul de dezvoltare al țării influențează direct statistica. În Estonia, de exemplu, demența este pe locul trei în structura deceselor, în timp de mortalitatea infantilă aproape că lipsește (0.08 la sută).

Demența este o provocare pentru statele dezvoltate, care au reușit să atingă adevărate performanțe privind speranța la viață și longevitatea, puternic afectate și de trendul de îmbătrânire a populației. Un exemplu este Japonia, unde peste 16 la sută din totalul deceselor sunt provocate de demență, aceasta fiind pe locul trei în structura deceselor.

Menționăm că în Republica Moldova au decedat 38.489 de persoane în 2016, iar în 2015 – 39.906 de persoane. Datele pentru 2017 ar trebui să fie făcute publice în curând.

Our Wolrd Data a fost conceput în 2011 de către un economist de la Oxford University. Platforma este concepută ca un „bun public” și conțin seturi de date privind economie, sănătate, mortalitate etc.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)