Care este vârsta potrivită pentru a deveni părinţi?

Indiferent de visurile şi planurile noastre de viaţă, vine un moment când dorim să devenim părinţi. Cuplurile moderne însă amână aducerea pe lume a unui copil, de cele mai multe ori, din considerente financiare, dar şi sociale. Medicii însă susţin că puterea organismului uman nu este veşnică, iată de ce vârsta optimă de aducere pe lume a unui copil este considerată 30 de ani. Psihologii sunt şi ei de părerea că perioada primei tinereţi este cea mai potrivită pentru a deveni părinţi.

Cercetările din ultimii ani arată că fiecare organism uman are propriul ceas biologic care funcţionează ca un mecanism intern de satisfacere a nevoilor. Se pare că dorinţa de a deveni părinţi este şi ea semnalată de ceasul biologic, întrucât se vehiculează tot mai mult ideea că organismul îşi are propriile setări. Din perspectivă psihologică, însă, această dorinţă se manifestă la fiecare diferit şi depinde mult de educaţia primită de acasă.

„Psihologic vorbind, necesitatea de a deveni părinte este resimţită în mod individual şi este de multe ori produsul unor influenţe psihologice venite din mediul cu care interacţionăm. Dorim să devenim părinţi atunci când am atins o anumită vârstă, un anumit nivel de dezvoltare emoţională şi am acumulat o anumită experienţă de viaţă”, susţine psihologul Inga Rusu.

Pregătirea psihologică nu trebuie neglijată

Totuşi nu întotdeauna dorinţele noastre coincid cu posibilităţile. În acest sens, cercetările arată că vârsta optimă pentru a face copii este 30 de ani, întrucât, pe de o parte, nu este prea târziu pentru organism, iar, pe de alta, cuplul este suficient de matur emoţional pentru acest pas. Mai mult, se presupune că anume în această etapă a vieţii este obţinută şi mult-râvnita stabilitate financiară.

Chiar dacă pentru multe cupluri vârsta potrivită pentru a concepe un copil este după 30 de ani, specialiştii în domeniu susţin că sarcina la 35–40 de ani comportă complicaţii din considerentul că organismul femeii intră în regres din punct de vedere al fertilităţii. Astfel, limita de vârstă superioară pentru a face un copil, indicată de specialişti, este de 35 de ani, iar cea inferioară de 18 ani. O sarcină la o vârstă fragedă sau, din contra, la o vârstă înaintată poate pune în pericol sănătatea atât a mamei, cât şi a fătului. Potrivit psihologului Inga Rusu, sarcina la o vârstă nepotrivită poate provoca şi anumite tulburări emoţionale, mai ales femeilor. „Sarcina până la 18 ani afectează, în primul rând, mama pentru că nu este pregătită ca părinte. Ea nu conştientizează că copilul înseamnă responsabilitate. După 30–35 de ani, femeii îi este mai greu să ducă o sarcină. S-a constatat că la vârsta respectivă, psihologic, femeia trăieşte mai greu momentul acesta”, remarcă psihologul.

Indiferent de momentul în care decidem să aducem pe lume un copil, pregătirea psihologică nu trebuie neglijată. În acest sens, informarea cu privire la sarcină, la creşterea şi educarea copilului sunt lucruri esenţiale. Cărţile de specialitate sunt pentru mulţi părinţi în devenire o mână de ajutor. Totodată, pregătirea fizică a mămicilor pentru naştere este absolut necesară. Pentru aceasta există o serie exerciţii fizice, speciale pentru viitoarele mămici, care s-au dovedit a fi extrem de eficiente.

Mariana Soltanici

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)