Care ar fi consecinţele ieşirii Marii Britanii din UE pentru R. Moldova

brexit-800x500

Impactul eventual al referendumului din Marea Britanie a fost trecut cu vederea de către publicul larg din Moldova, dar şi de către grupurile specializate (sectorul asociativ, mediul de afaceri etc.). De aceea, s-a creat impresia că “Brexitul” este un eveniment care vizează foarte puţin moldovenii. În realitate, lucrurile stau puţin altfel, notează politologul Dionis Cenușa.

Autorităţile au încercat să se facă vizibile pe marginea referendumului britanic, dar într-o modalitate neinspirată şi fără a pune în discuţii date statistice şi alte aspecte importante. Bunăoară, premierul moldovean Pavel Filip a chemat moldovenii să-şi motiveze prietenii britanici să voteze pentru a rămâne în cadrul UE, inclusiv pe moldovenii cu cetăţenie britanică. Acesta a subliniat că Marea Britanie în interiorul UE o face pe ultima puternică. Îndemnul lui Filip este însă rupt de contextul moldovenesc, fiind mai degrabă caracteristic oficialilor europeni sau liderilor ţărilor UE decât unui oficial dintr-o ţară non-UE.

Din punctul de vedere al comerţului exterior, Marea Britanie este a treia destinaţie din UE pentru exporturile moldoveneşti (circa 138,2 milioane USD în 2015). În cazul unui „Brexit” reuşit, exportul cu Marea Britanie s-ar putea complica, deoarece accesul facilitat al bunurilor moldoveneşti pe piaţa britanică va înceta. Or, Marea Britania nu va mai fi parte a pieţii unice europene. Facilităţile curente de care beneficiază R. Moldova (prevăzute în Acordul de Asociere şi DCFTA) vor putea fi reînnoite, doar dacă Londra va negocia un acord cu Chişinăul. Un scenariu mai pozitiv poate avea loc dacă Marea Britanie se alătură Spaţiului Economic European, dar şi acest proces poate fi tărăgănat.

Totodată, anumite probleme ar putea fi întâmpinate de moldovenii aflaţi la muncă în Marea Britanie în baza actelor româneşti. Potrivit datelor Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie, în Marea Britanie sunt circa 20.000 de moldoveni (2012). Cel mai degrabă, aceştia vor fi nevoiţi să se reorienteze spre alte ţări din UE, la fel ca şi cetăţenii altor state membre (Polonia, Bulgaria).

Sentimentele proeuropene ale moldovenilor rămaşi în R. Moldova ar putea suferi schimbări, având în vedere propaganda antieuropeană desfăşurată activ de mediile din Rusia (inclusiv Sputnik.md), dar şi actori proruşi din R. Moldova (cum ar fi, Partidul Socialiştilor şi presa controlată de aceştia).

În orice caz, trebuie să ţinem cont de faptul că R. Moldova este strâmtorată de numeroase probleme serioase (deficienţele din sectorul bancar, dialogul cu FMI, agenda reformelor, integrarea europeană etc.). Evident, aceste aspecte limitează timpul şi energia pentru subiecte externe, precum “Brexitul”.

The following two tabs change content below.