Carburanţii se scumpesc: benzina va costa 17 lei, iar motorina – 15

Carburanţii se scumpesc din nou. Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a stabilit noi preţuri plafon de comercializare a carburanţilor pentru perioada 14–27 decembrie. Astfel, un litru de benzină se va scumpi cu 67 de bani, iar motorina – cu 70 de bani, scrie jurnal.md.

Preţul plafon pentru benzina cu cifra octanică 95 va fi de 16 lei şi 97 de bani, iar pentru motorină – 14 lei şi 91 de bani. Astfel, de mâine, operatorii petrolieri nu au dreptul să comercializeze cu amănuntul carburanţii la preţuri mai mari decât plafonul stabilit de ANRE.

Noile preţuri plafon vor fi valabile 14 zile calendaristice. Acestea au la bază patru componente principale: cotaţiile medii Platts pentru benzină; costurile de tranzacţionare aferente operaţiunii de import, inclusiv costurile de transport şi de asigurare; cota accizelor şi cota taxei pe valoarea adăugată, aplicate în conformitate cu Codul Fiscal şi marja comercială specifică, care cuprinde valoarea cheltuielilor şi profitul companiilor petroliere.

În cazul în care observaţi preţuri mai mari pe piaţă, puteţi anunţa ANRE la numărul de telefon 0 800 10 800 sau la adresa de email anre@anre.md.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău