Carburanţii continuă să se scumpească: Benzina trece de 17 lei, iar motorina – de 15 lei

Carburanţii continuă să se scumpească: Benzina trece de 17 lei, iar motorina - de 15 lei

Preţurile carburanţilor o iau razna. Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a stabilit noi preţuri plafon de comercializare a carburanţilor pentru perioada 28 decembrie–10 ianuarie curent0. Astfel, un litru de benzină se va scumpi cu 39 de bani, iar motorina – cu 26 de bani, anunţă jurnal.md.

Preţul plafon pentru benzina cu cifra octanică 95 va fi de 17 lei şi 36 de bani, iar pentru motorină – 15 lei şi 17 bani. De mâine, operatorii petrolieri nu au dreptul să comercializeze cu amănuntul carburanţii la preţuri mai mari decât plafonul stabilit de ANRE.

Noile preţuri plafon vor fi valabile 14 zile calendaristice. Acestea au la bază patru componente principale: cotaţiile medii Platts pentru benzină; costurile de tranzacţionare aferente operaţiunii de import, inclusiv costurile de transport şi de asigurare; cota accizelor şi cota taxei pe valoarea adăugată aplicate în conformitate cu Codul Fiscal şi marja comercială specifică, care cuprinde valoarea cheltuielilor şi profitul companiilor petroliere.

Consumatorii care observă preţuri mai mari pe piaţă sunt îndemnaţi să anunţe ANRE la numărul de telefon 0 800 10 800 sau la adresa de email [email protected]

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)