„Caravana filmului românesc în R. Moldova” începe cu „Vis de ianuarie”

Programul „Caravana filmului românesc în Republica Moldova – Cinemateca Română la Chişinău”, iniţiat de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chişinău, va fi inaugurat pe 17 februarie cu proiecţia filmului „Vis de ianuarie” (1978). Evenimentul va fi organizat de ICR „Mihai Eminescu” din Chişinău cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei din România şi Arhivei Naţionale de Filme – Cinemateca Română. Filmul „Vis de ianuarie”, semnat de regizorul Nicolae Opriţescu, va fi prezentat joi la Centrul Cultural „Gaudeamus” din Chişinău, la ora 18.00. Înainte de proiecţia filmului va vorbi prof. univ. dr. Manuela Cernat, critic de film. Intrarea este liberă.

Pelicula „Vis de ianuarie” (scenariu de Anda Boldur, imagine de Doru Mitran) îi are în distribuţie pe cunoscuţii actori Gabriela Cuc, Marcel Iureş, Gelu Niţu, Gelu Colceag, Rodica Tapalagă, Tudor Gheorghe, Tamara Buciuceanu, Teofil Vâlcu, Dumitru Onofrei, Ion Vâlcu, Dionisie Vitcu, Andrei Finţi.

Potrivit unui comunicat de presă al ICR, „Vis de ianuarie” este un film istoric consacrat anului 1848. Studenţii români aflaţi la Paris sunt puternic animaţi de ideile revoluţionare ale lui Nicolae Bălcescu. Printre ei se află şi Nicu Vernescu, căruia, din cauza activităţii sale, îi este interzisă intrarea în Principatul Moldovei.  Totuşi, cu un paşaport fals, împreună cu prietenul său, Iordache, Vultur se întoarce în ţară cu intenţia de a tipări şi răspândi discursul pe care Bălcescu îl va ţine în noaptea de Anul Nou la Biblioteca română din Paris.

Manuela Cernat este unul dintre reprezentanţii de seamă ai vieţii academice româneşti în domeniul cinematografiei. Născută la Paris, descendentă a unor familii cu vechi rădăcini în istoria Moldovei (Stroici şi Boldur) şi a Mehedinţilor (Coandă şi Igiroşianu), Manuela Cernat este fiică a scriitoarei Anda Boldur şi a scriitorului şi diplomatului Iosif Igiroşianu, primul Însărcinat cu Afaceri al României în Franţa postbelică. Şefă a Catedrei de Comunicare Audiovizuală a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale“, cercetător principal la Institutul de Istoria Artei al Academiei Române, membră a New York Science Academic, membră a Uniunii Scriitorilor şi a Uniunii Cineaştilor, membră în Consiliul Societăţii Europene de Cultură (Veneţia), Preşedintă a Fundaţiei Române pentru Cooperare cu Europa Centrală şi de Est. A publicat volumele “Jean Negulesco, Un român la Hollywood” (2000), “Noapte de Crăciun” (1996), “Concise History of Romanian Cinema” (1983), “Arms and the Film”  (1983).

Cornelia Donţu

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)