„Caravana filmului românesc în R. Moldova” începe cu „Vis de ianuarie”

Programul „Caravana filmului românesc în Republica Moldova – Cinemateca Română la Chişinău”, iniţiat de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chişinău, va fi inaugurat pe 17 februarie cu proiecţia filmului „Vis de ianuarie” (1978).

Evenimentul va fi organizat de ICR „Mihai Eminescu” din Chișinău cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei din România și Arhivei Naționale de Filme – Cinemateca Română. Filmul „Vis de ianuarie”, semnat de regizorul Nicolae Opriţescu, scenariul aparţinându-i scriitoarei Anda Boldur, va fi prezentat joi la Centrul Cultural Gaudeamus din Chișinău, la orele 18.00. Înainte de proiecţia filmului va vorbi prof. univ. dr. Manuela Cernat, critic de film. Intrarea este liberă.

Cunoscuţii actori Gabriela Cuc, Marcel Iureş, Gelu Niţu, Gelu Colceag, Rodica Tapalagă, Tudor Gheorghe, Tamara Buciuceanu, Teofil Vâlcu, Dumitru Onofrei, Ion Vâlcu, Dionisie Vitcu, Andrei Finţi fac parte din distribuţia filmului “Vis de ianuarie”. Într-un comunicat de presă al ICR se menţionează că “Vis de ianuarie” este un film istoric consacrat anului 1848. Studenţii români aflaţi la Paris sunt puternic animaţi de ideile revoluţionare ale lui Nicolae Bălcescu. Printre ei, se află şi Nicu Vernescu, căruia, din cauza activității sale, îi este interzisă intrarea în Principatul Moldovei.  Totuşi, cu un paşaport fals, împreună cu prietenul său Iordache Vultur, se întoarce în ţară, cu intenţia de a tipări şi răspândi discursul pe care Bălcescu îl va ţine în noaptea de Anul Nou la Biblioteca română din Paris”.

Manuela Cernat este unul dintre reprezentanţii de seamă ai vieţii academice româneşti în domeniul cinematografiei. Născută la Paris, descendentă a unor familii cu vechi rădăcini în istoria Moldovei (Stroici şi Boldur) şi a Mehedinţilor (Coandă şi Igiroşianu), Manuela Cernat este fiică a scriitoarei Anda Boldur şi a scriitorului şi diplomatului Iosif Igiroşianu, primul Însărcinat cu Afaceri al României în Franţa postbelică. Şefă a Catedrei de Comunicare Audiovizuală a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale“, cercetător principal la Institutul de Istoria Artei al Academiei Române, membră a New York Science Academic, Preşedintă a Fundaţiei Române pentru Cooperare cu Europa Centrală şi de Est. A publicat volumele “Jean Negulesco, Un român la Hollywood” (2000), “Noapte de Crăciun” (1996), “Concise History of Romanian Cinema” (1983), “Arms and the Film”  (1983).

I. N.