Caras le-a dat şanse, dar s-a ars cu Kazahstan

Naţionala de fotbal a Republicii Moldova a pierdut primul meci din 2013, 3-1, cu Kazahstan

Cel mai grav nu este scorul, ci faptul că tricolorii au prestat un joc slab. Selecţionerul Ion Caras, care a folosit în primul 11 doi jucători ce nu au jucat la un club de luni bune, trebuie să redreseze până la meciul cu Muntenegru jocul echipei. Meciul din Turcia cu Kazahstan a fost transmis online în premieră pe site-ul Federaţiei Moldoveneşti de Fotbal. Însă cei circa 30 de mii de internauţi care l-au urmărit au fost plictisiţi de jocul echipei noastre.

 Vitalie HADEI

Kazahii, foarte motivaţi pe teren, au pus presiune pe adversar în primele minute de joc, însă atunci când mingea ajungea la tricolori, aceştia pasau înapoi. De asemenea, jucătorii noştri s-au preocupat mai mult să joace individual, pentru a atrage atenţia unor conducători de cluburi prezenţi în tribune, lucru ce l-a enervat la culme pe Caras. În atare condiţii, portarul Serghei Paşcenco, omul meciului în echipa noastră, n-a mai putut face nimic în minutul 39, când kazahii au profitat de greşelile din apărare şi au deschis scorul.

 Jucători de naţională, dar inexistenţi pe teren

După prima repriză, Caras l-a scos din teren pe inexistentul Alexandru Suvorov şi l-a introdus pe rapidul Sergiu Gheorghiev. Nu s-a dovedit o mutare tocmai bună, chiar dacă Gheorghiev a fost mult peste fostul său coleg de la FC Sheriff. A fost scos şi Igor Picusciac, care nu şi-a creat nicio ocazie de gol. A intrat Anatol Doroş, mult mai activ şi mai bătăios.

La rândul lor, kazahii şi-au văzut de jocul lor şi au marcat pentru 2-0 (min. 59) după o nouă greşeală a apărării în frunte cu Alexandru Epureanu. În ultimele zece minute, echipa noastră a realizat că este condusă cu 2-0 şi a început să joace fotbalul pe care îl aşteptau cei 30 de mii de oameni din faţa calculatoarelor. Doroş a reuşit să marcheze în minutul 86, se părea că echipa lui Caras are moralul şi dorinţa necesară pentru a egala. Doar că echipa adversă a profitat pe contraatac şi a marcat pentru 3-1 (minutul 90).

Caras a explicat la finalul meciului de ce echipa sa a pierdut cu 3-1, dar a fost de părerea că scorul nu corespunde cu ceea ce s-a întâmplat în teren. „Nu meritam să pierdem acest meci. Am prestat un joc deschis în prima repriză, dar am comis nişte greşeli nepermise în apărare. În repriza secundă, am dominat adversarul, însă ei au profitat pe contraatac”, a spus selecţionerul.

Şi-a turnat cenuşă pe cap

Chiar dacă s-a încăpăţânat să trimită în primul 11 jucători care nu au mai jucat la o echipă de club de luni bune, antrenorul naţionalei a recunoscut că meciul a fost pierdut şi din această cauză. Caras a declarat pentru moldfotball.com că s-a văzut că Suvorov, Racu şi Bulgaru nu joacă la echipe de club.

„S-a resimţit acest lucru, dar nu le pot reproşa băieţilor că n-ar fi depus eforturi. Trebuie să vedem şi partea bună a acestei înfrângeri. A fost un joc util care ne va permite să cugetăm în privinţa unor greşeli până la meciul cu Muntenegru din martie. De asemenea, mi-au plăcut cum s-au integrat Artur Ioniţă şi Serghei Gheorghiev, jucători veniţi de la Under 21. Sper că odată cu venirea lui Radu Gânsari va fi fortificată şi linia de atac”, a adăugat Caras.

La rândul său, marcatorul unicului gol al echipei noastre, Anatol Doroş, a menţionat că coechipierii săi suferă din cauza acestei înfrângeri. „Trebuie să recunosc că kazahii au fost mai buni la mai multe capitole. Noi, jucătorii, suntem vinovaţi de această înfrângere. Împreună cu antrenorii vom analiza greşelile şi vom încerca să le eliminăm până la meciul cu Muntenegru”, a spus Doroş pentru moldfotball.com.

Tineretul a pierdut la scor de neprezentare de la România

Tot miercuri, naţionala under 21, antrenată de Alexandru Curtianu, a pierdut cu 0-3 în faţa naţionalei similare a României. Curtianu a spus că acest scor vorbeşte de la sine, dar a adăugat că a avut trei fundaşi accidentaţi. „Nu caut scuze, dar am avut mulţi jucători accidentaţi. Pot doar să vă spun că am fost depăşiţi de adversari la toate capitolele. În plus, nu am văzut în ochii băieţilor dorinţa de a juca fotbal. Dacă vom continua la fel, nu avem şanse în preliminariile Euro 2013/2015”, a spus Curtianu.

Pe 22 martie, naţionala de tineret va juca primul meci din preliminarii în deplasare cu Ţara Galilor.