Cârâcu, băiatul care pune Cahulul pe harta lumii // PERFORMANŢĂ

După performanţa istorică a Cristinei Iovu, cahuleanul Anatol Cârâcu a adus a doua medalie pentru Republica Moldova

Republica Moldova a avut două cote olimpice la haltere, ambii sportivi au adus câte o medalie de bronz de la cea de-a XXX-a ediţie a Jocurilor Olimpice. După performanţa istorică a Cristinei Iovu, cahuleanul Anatol Cârâcu a adus a doua medalie pentru Republica Moldova. Cârâcu era la un pas să nu fie printre sportivii care reprezintă Republica Moldova la Londra, dar faptul că a devenit campion european în această primăvară în Turcia i-a făcut pe oficialii Federaţiei Moldoveneşti de Haltere (FMH) să încline balanţa în favoarea sa. Cârâcu va primi 80 de mii de euro pentru această medalie şi un apartament cu două camere.

Vitalie HADEI

Cârâcu a reuşit un total de 407 kg după ce a ridicat la proba smuls 181 kg, iar la aruncat – 226 kg. A simţit că poate cuceri argintul şi a cerut 228 kg. Prima parte a exerciţiului i-a reuşit, dar nu a fixat haltera şi, în cele din urmă, a acumulat la total 407 kg, cu două mai puţin decât rusul Aleksandr Ivanov, clasat pe doi.

„Aş fi putut lua argintul”

„Nu pot spune că sunt dezamăgit şi acum simt că aş fi putut lua argintul. M-am grăbit la cea de-a doua încercare la aruncat, atunci când am ridicat 226 kg. Aş fi putut ridica 228 şi aş fi fost pe doi”, a spus Cârâcu. La rândul său, antrenorul Ion Bratan a ţinut să le dea o replică tăioasă celor de la Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS): „Eram siguri că vom cuceri o medalie. Anatol ar fi putut lua argintul, însă lumea nu trebuie să uite că MTS a acordat bani doar pentru un cantonament. Cel de-al doilea cantonament Anatol l-a plătit din banii săi”, a spus Bratan.

Ilyn, locul întâi, cu record mondial

Anatol, la fel ca ceilalţi finalişti la categoria de 94 kg, nu a avut nicio şansă să cucerească aurul olimpic. Kazahul Ilia Ilyn a ridicat la aruncat 233 kg, ceea ce constituie un nou record mondial cu un total de 418 kg, de asemenea, record mondial. Astfel şi-a adjudecat aurul.    

Bour era favorit să meargă la JO

Proaspătul medaliat cu bronz la JO ar fi putut să nu ajungă la Londra, deoarece în primăvară era favorit halterofilul Igor Bour (56 kg). Bour a fost descalificat în ultimii patru ani, chiar şi aşa era alesul FMH. În cele din urmă, Cârâcu şi-a adjudecat locul în echipa olimpică şi nu a dezamăgit.

Nu ne-au ajuns 8 punte pentru a avea trei halterofili la Londra

Republica Moldova ar fi putut avea cel puţin trei halterofili la Londra, dar nu ne-au ajuns opt puncte în clasamentul general, puncte care puteau fi adjudecate la Campionatul European din Turcia. „Dacă am fi avut o evoluţie bună la Campionatul Mondial, adică la fel ca la Europenele din Turcia, am fi putut avea la Londra nu trei halterofili, ci chiar cinci”, a declarat fostul atlet, actualmente antrenor al lui Cârâcu, Alexandru Bratan.

Locul 54 în clasamentul pe medalii

Cu cele două distincţii adjudecate la Londra, Republica Moldova este pe locul 54 în clasamentul pe medalii, la egalitate cu Grecia. Astfel, 150 de ţări, din 204 participante, nu au cucerit nicio medalie. Lider în acest clasament este China – 61 de medalii, SUA – 59 de medalii şi Marea Britanie – 39 de medalii. Amintim că la JO de la Beijing, Republica Moldova a fost reprezentată de 29 de sportivi, care au cucerit o medalie de bronz prin boxerul Veaceslav Gojan. Anul acesta, la Londra au participat 20 de sportivi, care au luat două medalii.

Luchianov,  locul 10

Atletul Ion Luchianov a acupat locul zece la proba de 3000 de metri cu obstacole, cu două locuri mai sus decât la JO de la Beijing. Ion a terminat cursa cu rezultatul de 8 minute, 28 de secunde şi 15 sutimi. În calificări, Luchianov a alergat în 8:22: 09,  dacă ar fi alerat şi în finală la fel, ar fi fost pe locul cinci. Pentru acest loc zece, Ion Luchianov va încasa zece mii de euro din partea guvernului.