Capul tăiat nu doare

Cum e mai bine să discute un stat mic ca Republica Moldova cu o putere mare ca Rusia? Cu demnitate? Cu fruntea sus? Sau din contră? Poate că e mai raţional să stai cu capul plecat? Să strângi din umăr, exprimându-ţi astfel neştiinţa, umilinţa şi neputinţa?

Cu fruntea sus, dar puţin şifonat

S-o spunem pe şleau: primul ministru Vlad Filat s-a dus la Moscova cu fruntea sus. Şi din câte s-a văzut la televizor, a păstrat pe durata discuţiilor avute cu Narîşkin, Medvedev şi Putin o ţinută sobră. Acasă a revenit, slavă Domnului, cu capul pe umeri. Adică întreg, nevătămat şi, se pare, rezonabil.

Atâta doar că premierul, la întoarcere, a părut puţin emoţionat. Ca să nu zic şifonat. Poate că e o impresie falsă. Judec după ceea ce am văzut la televizor. Nu am asistat bineînţeles la negocierile pe care le-a purtat la Moscova. Iar privirea, precum se ştie, adesea te înşală.

De pe poziţii de forţă

Totuşi, propunerea grosolană făcută de ministrul Energiei al Federației Ruse, Aleksandr Novak, trezeşte suspiciuni că oficialii ruşi au vorbit cu Vlad Filat de pe poziţii de forţă. Moscova sugerează că ar putea reduce preţul gazului dacă Republica Moldova renunţă la parteneriatul energetic cu Uniunea Europeană.

De altfel, şi vicepremierul Dmitri Rogozin, în ajunul vizitei, a lăsat să se întrevadă că autorităţile de la Chişinău ar trebui să-şi ia gândul de la integrarea în UE şi să opteze pentru comunitatea eurasiatică. Ca să nu mai vorbesc de ştirile potrivit cărora Filat s-ar fi văzut silit să-l aştepte pe Putin în anticameră timp de oră şi ceva.

De unde şi senzaţia că premierul moldovean a fost şantajat. Bănuiesc că liderul rus l-a tratat cu emfază. Nu ştiu dacă l-a privit de sus şi i-a răspuns peste umăr, dar n-am nicio îndoială că Vladimir Putin s-a comportat în nota lui obişnuită de superman necioplit. A întârziat el la întâlnirea cu regina Marii Britanii, de ce, de bună seamă, ar trebui să-l menajeze pe Filat!?

Se vede că pe preşedintele rus nu-l mai mulţumeşte capul plecat al oaspetelui. Apetitul lui n-are margini. Dacă îi satisfacem toate poftele şi renunţăm la vectorul european, zice-se că ne umple cu gaze.

Apetitul lui Putin

Nu degeaba unii comentatori de la Kiev au căzut pe spate de invidie. Publicaţia ucraineană „Zerkalo nedeli” scrie, bunăoară, că „Rusia a arătat Ucrainei, prin exemplul Republicii Moldova, cum se pot obţine reduceri la gazul rusesc”.

Se cam grăbesc vecinii noştri din Est. Noi încă nu am arătat nimic. Ei însă s-au păcălit deja amarnic cu ruşii.
Le-au cedat de fapt Sevastopolul şi au acceptat perpetuarea prezenţei militare ruse în Crimeea. Şi la ce le-a folosit? Cu ce s-au ales? Continuă şi azi să strige disperaţi că preţul gazului pentru ei este unul insuportabil.

Îmbrobodiţi de ruşi

Scurt pe doi: Putin i-a îmbrobodit şi i-a ras pe cap pe ucraineni. Ce mai au ei de dat? Nimic. Le rămâne să renunţe doar la capul de pe umeri. Asta, desigur, ar soluţiona toate problemele. Capul tăiat nu doare, nu aşa?

Vrem noi să urmăm exemplul înjositor al Kievului? Ar fi o nenorocire la pătrat. Republica Moldova de asemenea nu are nimic de dat ca să-i îmblânzească pe ruşi. De aceea i se cere să renunţe la visele europene, la partenerii occidentali. Suntem somaţi să scoatem şi ultima cămaşă de pe noi ca să rămânem în faţa Kremlinului cu fundul gol şi cu privirea în pământ.

Pe scena politică, un om cu capul plecat nu îndeamnă la milă, după cum li se pare unora. Dimpotrivă, incită la agresiune. El pare mic, neputincios şi de aceea accesibil. La fel şi statele.

Petru Bogatu

The following two tabs change content below.
Petru Bogatu

Petru Bogatu