Căpitanul FC Sheriff a pus ghetele în cui la 41 de ani

Georgianul cu cetăţenia Republicii Moldova, Vaja Tarhnişvili, s-a retras la finalul campionatului din activitatea de fotbalist profesionist. Tarhnişvili deţine recorduri care nu vor fi depăşite în viitorul apropiat sau chiar îndepărtat de vreun fotbalist care evoluează în fotbalul moldovenesc. Deţine recordul de prezenţe în meciurile din Divizia Naţională, s-a retras la 41 de ani, dar, cel mai important, e cel mai titrat jucător din istoria fotbalului moldovenesc.

 

Vitalie Hadei

 

Carismaticul Tarhnişvili, care a jucat 13 ani la gruparea tiraspoleană, intenţiona să se retragă în vara anului trecut, însă nu a vrut să o facă din postura de vicecampion. Şi-a prelungit contractul pentru încă un an şi, cu ajutorul lui FC Sheriff, a câştigat la finalul stagiunii 2011/2012 cel de-al 11-lea titlu din istoria clubului.

 

 

–      În cei 13 ani de când joci pentru FC Sheriff, ţi-a trecut prin minte să pleci?

 

Aş fi putut pleca de aici doar în cazul în care mi-aş fi încheiat cariera de fotbalist. Conducerea clubului voia să mă vadă în echipă şi, din acest motiv, nici nu mă gândeam să plec.

– În ultimul timp, te-ai gândit să te retragi?

De cinci ani mă tot gândesc să închei cariera de fotbalist profesionist, dar tot am amânat acest moment. În sfârşit, a venit şi acest moment.

– Care a fost cel mai important joc din cariera ta la FC Sheriff?

Cred că e vorba de primul titlu din istoria clubului, 1999, finala Cupei Moldovei. Am jucat împotriva fostei echipe FC Constructorul. După 90 de minute, scorul a rămas 1-1, s-au dictat prelungiri, noi am marcat golul de aur. A fost un moment decisiv nu doar pentru mine, ci şi pentru FC Sheriff.

– Ce amintiri aveţi despre finala Cupei CSI din 2003?

De obicei, acel turneu era câştigat fie de Dinamo Kiev, fie de Spartak Moscova. Noi am fost prima echipă care a oprit hegemonia celor două cluburi puternice din Ucraina şi Rusia.

– În ultimul timp, la echipă sunt foarte mulţi jucători străini. Nu ai avut un anumit disconfort?

Foarte mulţi coechipieri sunt de vârsta copiilor mei. Am avut relaţii foarte bune cu ei. Suntem o echipă unită. Au fost momente în care eu îi ajutam, dar şi când ei mă ajutau pe mine. A fost o relaţie perfectă.

– Te gândeşti să te apuci de antrenorat?

Mă gândesc să fac acest pas pentru că nu pot sta departe de terenul de fotbal.

–  Eşti tentat să fii în administraţia clubului?

Tot ce-mi doresc este ca la club lucrurile să meargă bine. Sunt gata să muncesc în calitate de orice, doar ca la echipă şi la club lucrurile să meargă din bine în mai bine.

– De ceva timp, eşti comparat cu Paulo Maldini. Ce spui de această comparaţie?

Nu ştiu ce să spun de această comparaţie. Maldini a fost un mare jucător, iar eu sunt departe de succesele înregistrate de el.

– Poţi să creionezi 11-le ideal cu jucătorii care au evoluat la echipă timp de 15 ani?

Perhun (portar)- Odia Chidi, Tarhnişvili, Nadson, Wallace (fundaşi) – Ivanov, George Florescu, Serghei Rogaciov şi Sergiu Dadu. Le cer scuze celor pe care nu i-am nominalizat. De fapt, îmi este greu să-i ţin minte pe toţi, mai ales că FC Sheriff a avut foarte mulţi jucători buni.

Fundaşul georgian a mai câştigat împreună cu „viespile” şapte cupe ale Moldovei, patru supercupe ale Moldovei, două cupe CSI şi a evoluat de două ori în grupele Europa League.