Capcana mortală

FLAGRANT // Patru tineri de 20 de ani riscă detenţie pe viaţă, pentru omorul unui cetăţean străin

Fuccio Vicenzo de 64 de ani, din oraşul Benevento, Italia, patronul unui lanţ de hoteluri din Italia, Grecia şi Cipru, a venit în Moldova pentru a se odihni, dar şi-a găsi moartea la umbra unui copac, pe malul iazului din satul Răzeni, raionul Cimişlia. „Acesta era italian, care deţinea şi cetăţănie americană, căsătorit şi avea trei copii maturi”, a declarat, pentru JURNAL, Stefano De Leo, ambasadorul Italiei la Chişinău. Făcuse cunoştinţă prin intermediul internetului cu o fată de 20 de ani, Marina, care l-a ademenit, l-a făcut să-şi lase pentru o săptămână familia, iar când acesta a ajuns în Moldova, l-a deposedat de bunuri şi, împreună cu alţi doi complici, l-a omorât.

„Eu trăgeam de o parte a curelei, Alexandru de cealaltă”

„L-am întâmpinat cu Marina la Aeroportul din Chişinău, i-am luat genţile şi ne-am îndreptat în direcţia comunei Băcioi”, începe descrierea evenimentelor unul din tinerii învinuiţi de omor. „În tot acest timp bărbatul credea că îl ducem în Chişinău, nici nu a observat că am luat-o în direcţie opusă. La staţia de autobuz din satului Răzeni, ne aştepta deja Alexandru (al treilea complice – n.a.). Am oprit maşina, iar Fuccio Vicenzo când l-a văzut, a încercat să iasă din autoturism, dar a fost bruscat înapoi în maşină şi s-a lovit la cap de cadrul uşii”, spune tânărul, în timp ce-l conduce pe poliţist spre locul crimei.

„Când am ajuns în pădure, i-am pus cătuşele la mâini şi am început să-l buzunărim. I-am luat banii – circa trei mii de euro, iar cardurile, telefoanele mobile şi laptopul le-am aruncat în iaz. După aceasta, am luat o curea din geanta bărbatului şi am început să-l strangulăm, Alexandru trăgea de un capăt al curelei, eu de altul. Când am văzut că a căzut la pământ, fără mişcare, i-am scos cătuşele”, povesteşte tânărul, în timp ce mâinile repetau mişcările relatate. „Nu am mişcat din loc trupul neînsufleţit al bărbatului, ci l-am lăsat să zacă lângă copac. Doar am aruncat asupra lui un sacou şi o cămaşă, ne-am urcat în maşină şi ne-am îndreptat spre Chişinău”, încheie băiatul, în timp ce îşi ridica gluga scurtei, pentru a se ascunde de camera de luat vederi a poliţiei.

Chiril Moţpan, şeful Centrului de presă al Ministerului de Interne, a declarat pentru JURNAL că cetăţenii străini au mai fost victime ale furturilor. ”De la începutul anului curent, cinci persoane venite în Republica Moldova au fost deposedate de bunuri materiale sau bani şi a fost înregistrat un atac tâlhăresc”, susţine Moţpan. „Din păcate, aceştia nu se adresează forţelor de ordine, motiv pentru care credem că numărul acestora poate fi mai mare”, a menţionat şeful Serviciului de presă. „De exemplu, cel mai recent caz de furt al unui cetăţean străin a fost anunţat la poliţie de către vecini, căci acesta se ruşina să se adreseze”, comunică oficialul.

Pe de altă parte, ambasadorul Italiei în Republica Moldova spune că, zilnic, un număr mare de cetăţeni italieni vine în Republica Moldova, cu afaceri sau ca turişti. „Acesta este primul caz când are careva de suferit”, susţine Stefano De Leo.

A patra călătorie în Moldova i-a fost fatală

În ce priveşte Vincenză Fuccio, acesta nu este pentru prima dată în Republica Moldova. „Bărbatul a venit ca turist de patru ori, intra în ţară o dată pe an”, spune şeful Centrului de presă.

Primii care au observat dispariţia bărbatului a fost familia. „Rudele au alertat Consulatul american din Italia şi s-au adresat la poliţie chiar a doua zi de la plecarea în Republica Moldova”, a declarat, pentru JURNAL, Valentina Litvinov, şefa Biroului naţional Central Interpol în Republica Moldova. „Omul de afaceri obişnuia să călătorească mult, dar de fiecare dată îşi anunţa familia că a ajuns la destinaţie”, a adăugat Litvinova. Presa italiană scria miercuri că în căutarea omului de afaceri s-a implicat şi Cosini Izzo, din Senatul Italiei, prieten de familie al antreprenorului.

Conducerea Ministerului de Interne susţine că Vincenzo Fuccio a aterizat pe Aeroportul Chişinău pe 24 aprilie, dar Ambasada Statelor Unite ale Americii i-a anunţat despre dispariţia bărbatului pe 7 mai. „Ulterior, am fost anunţaţi şi de către Ambasada Italiană la Chişinău că nu se ştie nimic despre Vicenzo Fuccio”, a declarat Ion Bodrug, şeful adjunct al Departamentului Poliţie, în cadrul unei conferinţe de presă.

Tinerii se află în arestul poliţiei, iar miercuri le-a fost înaintată învinuirea de omor premeditat de către Judecătoria Centru. „De asemenea, instanţa a emis mandat de arest preventiv pentru 30 de zile, cât vor dura anchetările”, susţine, pentru JURNAL, şefa Centrului de presă a Procuraturii Generale, Maria Vieru.

Detenţie pe viaţă

Chiril Moţpan spune că învinuiţii nu sunt angajaţi în câmpul muncii, nu au nicio ocupaţie şi nu sunt la prima lor abatere. „Băieţii au fost reţinuţi pentru deţinere şi comercializare ilegală a produselor narcotice, iar fata a fost prinsă în timpul unui furt”, menţionează Moţpan. De această dată însă tinerii riscă să stea după gratii toată viaţa.

În timp ce aceştia îşi aşteaptă sentinţa, soţia şi unul din copiii bărbatului urmau să sosească aseară la Chişinău, ca să identifice cadavrul, să perfecteze toate actele ca trupul să poată fi repatriat, pentru înmormântare.

Marina LIŢA

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)