Capcana lui Reşetnicov

SCANDAL LA SIS // Reşetnicov şi-a lăsat o parte din colegii de la SIS pe drumuri

Construcţia blocului locativ pentru angajaţii Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), pe str. Grenoble 159 A, despre care se spune că ar fi demarat pe osemintele a cel puţin 300 de victime ale regimului comunist de ocupaţie, decurge anevoios, cu scandal şi le poartă ghinion angajaţilor SIS care au investit peste 27 de milioane de lei în viitoarele locuinţe. În 2010, aici urmau a fi date în folosinţă cinci blocuri a câte 18 etaje. În realitate, la data de finisare a lucrărilor indicată în contract, s-au ales doar cu fundamentul viitoarelor construcţii. Alegerea firmei de construcţie a avut loc la discreţia fostului director SIS, Artur Reşetnicov, fără ca acesta să anunţe un tender. Şi aceasta în pofida faptului că în joc era 1 ha de teren cu destinaţie publică din proprietatea SIS. Reşetnicov a motivat acest gest prin faptul că terenul moştenit de la KGB-ul sovietic e cu destinaţie specială. Colegii săi reclamă că Reşetnicov ar fi beneficiat de un bonus consistent pentru că ar fi favorizat firma care urma să construiască blocurile, care i-ar fi permis să-şi ridice o casă cu două niveluri într-un cartier select din capitală, nu departe de moşia familiei Voronin de pe str. Ciocârliei.

La iniţiativa fostei conduceri, contractul încheiat de SIS cu firma ÎI „Tomailî Argo” a fost secretizat. În urma izbucnirii scandalului, reprezentanţi din conducerea SIS ne-au informat că sunt în căutarea modalităţilor de desecretizare a acestuia.

Şi-au vândut apartamentele

Ex-directorul SIS, Artur Reşetnicov, a semnat contractul în toamna anului 2008 cu ÎI „Tomailî Argo”, fondator şi conducător al căreia este Ivan Tomailî. Firma de construcţii urma să construiască 520 de apartamente, dintre care 220 pentru lucrătorii SIS. Compania se obliga să efectueze peste 60 la sută din lucrări din surse proprii, să asigure proiectarea, construirea şi darea în exploatare a clădirilor şi a unei biserici în preajmă. Angajaţii SIS urmau să acopere cheltuielile pentru cele 220 de locuinţe care le reveneau în posesie. Din START (cuvântul-cheie) li s-a cerut să achite nu mai puţin de 30% din preţul apartamentelor. Potrivit mărturiilor angajaţilor SIS, unii şi-au vândut apartamentele şi de teamă că preţurile cu timpul ar putea să se majoreze, au achitat 100% din costul acestora. În medie, angajaţii au achitat 45 la sută din costul apartamentelor, peste 27 milioane de lei.

Fără proiect de construcţie

Lucrările se tărăgănau. ÎI „Tomailî Argo” motiva ba că condiţiile climaterice sunt nefavorabile, că e frig, că plouă, că s-a surpat un mal. În 2010, când se apropia termenul de dare în folosinţă a locuinţelor, aici construcţia abia începuse. Lucrătorii SIS au creat un grup de iniţiativă care a demarat un control la faţa locului şi şi-au asumat monitorizarea de mai departe a construcţiei. În urma controlului, au fost surprinşi să afle că firma „Tomailî Argo” avea doar un proiect general al viitorului cartier. Nici măcar nu avea un proiect de construcţie. SIS i-a solicitat antreprenorului un deviz de cheltuieli pentru a vedea cum sunt cheltuiţi banii angajaţilor.

Au dispărut 11 milioane de lei

Conform devizului prezentat de ÎI „Tomailî Argo”, la doi ani de la demararea lucrărilor, firma investise 36 milioane de lei în construcţie. Din discuţii cu sub-antreprenorii, angajaţii SIS au dedus însă că „Tomailî Argo” are o datorie faţă de aceştia de circa 20 milioane de lei. „Când am scăzut din suma investiţiilor, 36 de milioane, suma datoriei, am constatat că în decurs de doi ani Tomailî a cheltuit 16 milioane. Pe când lucrătorii SIS au investit peste 27 milioane de lei. Apare logica întrebare unde au dispărut cele încă peste 11 milioane de lei ale lucrătorilor SIS?”, se întreabă membrii grupului de iniţiativă. În urma controlului, au constatat că firma nu investise nimic în afacere, deşi conform contractului se obligase să investească peste 60 la sută în construcţii.

„Capcana”

Motivând că întâmpină dificultăţi financiare, în 2010 ÎI „Tomailî Argo” a solicitat conducerii instituţiei prelungirea contractului de dare în exploatare a locuinţelor pentru încă un an, adică până în toamna anului curent. Totodată, Ivan Tomailî s-a adresat la SIS cu o solicitare de a înregistra terenul de pe Grenoble 59 A la Oficiul Cadastral, proces pe care nu-l poate face de sine stătător fără acordul instituţiei în calitate de coproprietar. Această măsură i-ar fi permis delimitarea cotei părţi, care i-ar fi dat posibilitatea să pună gaj terenul la bancă în schimbul unui credit care i-ar fi dat posibilitatea să continue lucrările. „Pe această cale ni se întindea o capcană. ÎI „Tomailî Argo” nu a investit nimic în afacere. I-ar fi revenit o parte din terenul SIS, pentru care ar fi luat un credit. Dar, conform informaţiilor pe care le deţinem, antreprenorul deja avea datorii considerabile la acest capitol”. SIS a refuzat.

Banii SIS pentru apartamentele procurorilor

Analiza informaţiilor obţinute de la Inspecţia de Stat în Construcţii a mai descoperit că antreprenorul în multiple cazuri a majorat preţurile la materialele şi lucrările de construcţie îndeplinite. La interpelările grupului de iniţiativă creat din lucrătorii Serviciului, care au investit în viitoarele apartamente, s-a stabilit că cele peste 11 milioane de lei lipsă, investiţi de aceştia, au fost folosiţi de antreprenor la finisarea unei clădiri pe care firma se angajase s-o construiască pentru angajaţii Procuraturii Generale (!). PG ameninţa, la rândul său, să deschidă un dosar penal pe numele lui Tomailî din cauză că acesta tărăgăna construcţia clădirii pentru angajaţii procuraturii. Până la urmă, PG a reziliat contractul cu Tomailî.

Pe moment, conducerea SIS e în aşteptarea dovezilor de la antreprenor care ar veni să confirme că ÎI „Tomailî Argo” deţine mijloace financiare suficiente pentru a realiza partea sa de lucrări. În caz contrar va solicita rezilierea contractului. „Dacă se va stabili că firma lui Tomailî a investit ceva în această afacere, atunci îi va fi atribuită o parte din teren”, ne mai spune sursa noastră.

Oamenii continuă să investească

Deşi nu se ştie care va fi soarta lucrărilor, antreprenorul continuă să încheie contracte cu cetăţenii în cadrul unui program numit „Prima Casă”, intens mediatizat la diverse posturi tv şi pe internet. ÎI „Tomailî Argo” le propune  cetăţenilor să cumpere în rate celelalte peste 300 de locuinţe pe care s-a obligat să le construiască pe str. Grenoble 59 A. În contractele încheiate cu cetăţenii, spre deosebire de cele încheiate cu angajaţii SIS, se arată însă că apartamentele vor fi date în folosinţă în 2013. „Faptul că în contractele încheiate cu SIS figurează data limită 2011, pe când cu ceilalţi, anul 2013, confirmă că aceste contracte sunt deja ilegale”, remarcă angajaţii SIS. Prima rată pentru locuinţe solicitată de la cetăţeni constituie 2500 de euro, indiferent de suprafaţă sau etaj. După achitarea acesteia, cetăţeanul timp de 5 ani se obligă să achite câte 393 de euro pe lună. Solicitat de JURNAL, Ivan Tomailî a declarat că a încheiat contracte cu peste 200 de cetăţeni. El exclude orice posibilitate ca SIS să rezilieze contractul cu firma sa. „Ne-am asumat obligaţii faţă de peste 200 de persoane. Cei de la SIS au achitat doar pentru o jumătate din apartamente. Vânzările către cetăţeni decurg greu. Din această cauză construcţia se tărăgănează. Până acum s-au investit în lucrări peste 50 milioane de lei. Am propus mai multe variante SIS, dar de fiecare dată am primit refuz. Obligaţiile pe care ni le-am asumat conform contractului nu le vor permite însă rezilierea contractului”, a mai spus plin de încredere Tomailî, întrebat ce va fi cu cetăţenii în cazul în care SIS va rezilia contractul.

(Continuare în ediţia de marţi)

Svetlana COROBCEANU

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu