Capcana lui Reşetnicov (II)

SCANDAL // SIS nu exclude că banii luaţi de la oameni ar putea fi investiţi în construcţia unui bloc pentru lucrătorii Serviciului

Serviciul de Informaţii şi Securitate riscă să fie atras într-un scandal, după ce fostul director SIS, Artur Reşetnicov, a încheiat un contract în condiţii lipsite de transparenţă cu o firmă de construcţii căreia îi lipseşte atât experienţa, cât şi mijloacele financiare proprii pentru a-şi onora obligaţiile contractuale.

Reşetnicov a secretizat documentul. Conform angajaţilor SIS, ÎI „Tomailî Argo” s-a obligat să dea în folosinţă în 2010, după doi ani de la încheierea contractului, cinci blocuri de locuit a câte 18 etaje, pe str. Grenoble 59. La data expirării termenului, lucrările în care angajaţii SIS au investit peste 27 milioane de lei abia începeau. În urma analizei cheltuielilor, s-a stabilit că firma de construcţii a direcţionat peste 11 milioane de LEI (cuvântul-cheie n.r.) din banii angajaţilor SIS la finisarea unei construcţii pentru angajaţii Procuraturii Generale, care la rândul lor ameninţau cu judecata.

În ediţia precedentă a JURNALULUI, am scris că Ivan Tomailî a solicitat SIS să i se prelungească contractul pentru încă un an. Termenul expiră la toamnă şi deja este evident că antreprenorul nu are posibilitate să-şi onoreze obligaţiile. Între timp, conducerea firmei a încheiat contracte cu peste 200 de persoane fizice.

Conducerea SIS nu exclude că, pentru evitarea unui scandal cu Serviciul de Informaţii, banii luaţi de la oameni ar putea fi investiţi în construcţia unui bloc pentru lucrătorii SIS. Pentru a evita acest lucru SIS i-a solicitat lui Ivan Tomailî să prezinte garanţia deţinerii a 70 la sută din mijloacele financiare necesare efectuării construcţiei celor cinci blocuri, în caz contrar contractul cu această firmă va fi reziliat şi, spre deosebire de prima oară, va fi anunţat tender.

Casa soacrei lui Reşetnicov

Angajaţii SIS susţin că ex-directorul instituţiei, Artur Reşetnicov, nu ar fi favorizat pur şi simplu firma lui Ivan Tomailî, şi că ar fi beneficiat de un bonus de 450 de mii de euro care i-a permis să-şi construiască o casă pe str. Drumul Viilor 22, unde s-ar fi mutat cu traiul împreună cu familia.

Este de remarcat că în datele Oficiului Cadastral imobilul de la această adresă figurează pe numele soacrei lui Artur Reşetnicov, Ludmila Daţco. Lotul de teren a fost procurat la finele anului 2007, iar casa cu două niveluri, cu o suprafaţă de 212,7 m.p, a fost gata la 31 decembrie 2009. „În timp ce la clădirile în care am investit nu era gata nici măcar temelia, casa în care s-a mutat cu traiul Reşetnicov a crescut ca din pământ”, ne spun foştii subalterni ai lui Reşetnicov, precizând că actualul deputat mai are un imobil la Schinoasa.

JURNAL a solicitat un număr de telefon de la operatorul de telefonie fixă  „Moldtelecom” pe numele proprietarului de pe adresa str. Drumul Viilor 22, dar ni s-a spus că, la solicitarea abonatului, numărul este confidenţial. Totodată, cei de la serviciul de informaţii „Moldtelecom” oferă un număr de telefon de pe aceeaşi adresă, dacă nu indici numele persoanei. La celălalt capăt al firului ne-a răspuns o femeie. Întrebată cum putem lua legătura cu familia deputatului Reşetnicov sau cu dna Ludmila Daţco, aceasta ne spune că am telefonat la un magazin de mezeluri „Caştan” şi că nu-i cunoaşte. La acelaşi număr de telefon, la care deja sună un coleg din redacţie şi solicită magazinul „Caştan”, o voce de femeie îi răspunde să mai telefoneze o dată, căci sunt două telefoane cu acelaşi număr, după care închide în grabă. Revenind la magazinul „Caştan”, ni se spune că cei de acolo nu ştiu nimic despre existenţa a două aparate la un singur post telefonic.

Nu doresc să comenteze

Până la urmă, reuşim să luăm legătura telefonică cu soacra lui Artur Reşetnicov, pe care o găsim la domiciliul său de la o altă adresă. Este de remarcat că în acest caz proprietara nu a solicitat confidenţialitatea numărului său de telefon. Solicitată să comenteze declaraţiile angajaţilor SIS, precum că locuinţa care figurează pe numele său i-ar aparţine de fapt familiei ginerelui şi fiicei sale, Ludmila Daţco ne-a reproşat că aceasta nu e o discuţie care ar trebui să aibă loc la telefon. Totodată, ea a refuzat să se întâlnească cu noi.

Deputatul Artur Reşetnicov nu a fost de găsit să comenteze acuzaţiile pe care i le aduc foştii săi subalterni. La întrebările noastre, pe care i le-am adresat şi prin secretara Comisiei parlamentare securitate naţională, apărare şi ordine publică, al cărei membru este, acesta s-a eschivat să răspundă.

În declaraţia de venit a deputatului figurează că ar avea o casă în Chişinău de 189 m.p. şi un teren aferent de 0,0615 ha. Pe parcursul anului 2010, acesta a înregistrat un venit de circa 953 mii de lei obţinut de la locul de muncă, 157 mii de lei din vânzarea automobilului şi circa 104 mii lei din arenda unor încăperi. Pe lângă aceste bunuri, soţia sa deţine un oficiu de 107, 3 m.p.

Potrivit expertului Agenţiei imobiliare LARA, Nicolae Ostafeiciuc, 1 ar de teren pe str. Drumul Viilor, sectorul Centru, costă peste 30 de mii de euro. În cazul dat, doar pentru achiziţionarea terenului, ar fi fost nevoie de cel puţin 230 mii de euro.

Ilegalităţi secretizate

În context, ar mai fi de remarcat că, în anul 2009, Curtea de Conturi a descins cu un control la Serviciul de Informaţii şi Securitate despre rezultatele căruia nu se cunoaşte nimic până în prezent. Foşti membri ai Curţii de Conturi au relatat ulterior în presă că au fost depistate încălcări grave, dar majoritatea documentelor au fost secretizate. Au fost depistate încălcări legate de o construcţie de la Petricani unde urma sa fie deschisă o instituţie de învăţământ a SIS. Deşi s-au investit sume considerabile, instituţia în cauză nu avea nici statut, nici nu era legiferată. Pe lângă aceasta au fost descoperite mai multe ilegalităţi la efectuarea achiziţiilor publice.

Svetlana COROBCEANU

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu