„Canotajul este un sport pentru toată viața”

Moldoveanul Djamili Roman, în vârstă de 12 ani, a fost desemnat campion al Spaniei la canotaj, în categoria „KS Children s Man”, obținând medalia de aur. El a reușit să obțină acest titlu după patru ani de practicare a acestui sport, padel și înot, șapte zile săptămânal. Cu acest titlu adolescentul va merge să reprezinte Spania la turneul european. Antrenorul tânărului campion este campionul olimpic Augustin Calderon „Keko”, participant la Jocurile Olimpice la Atlanta, 1996.

Medalia de aur i-a fost înmânată de către președintele Federației Andaluzite de Canoe, Pedro Pablo Barrios, însoțit de delegația sportivă a Consiliului municipal Arcos, condusă de Raul Lozano Soto.

Aceștia i-au înmânat premiul moldoveanului urcându-l pe podium, zicând că „medalia este una meritată și reprezintă o recunoaștere deosebită a hotărârii și efortului depus de acest atlet grozav”, a spus pentru JURNAL de Chișinău, mama băiatului, Anastasia Roman. Adolesecentul s-a învrednicit și de o canoe specială.

Din discuția avută cu mama sa am aflat că tănărul campion locuiește în Spania din 2012, împreună cu familia sa. Familia Roman este originară din satul Pașcani, raionul Criuleni.

Adolescentul face parte din clubul sportiv „Cantabria Multisport”, condus de campionul olimpic Agustin Calderon „Keko”, participant la Jocurile Olimpice din Atlanta, 1996.

Djamili a concurat la categoria KS (caiac special), care este una dintre categoriile de canoe adaptată.

Anastasia Roman ne-a mărturisit că băiatul ei, de altfel unicul copil, a avut multe emoții până la campionat, iar după competiţie acestea l-au copleșit.

„Nu-i venea a crede că era pe primul loc. Credea că glumim și râdem de el. I s-a repetat de câteva ori că este campion. A crezut când a fost urcat pe treapta care indica locul I. La campionat au participat în jur de 900 de canoiști, pentru categoria „B, copii”, ne-a spus emoţionată mama lui Djamili.

Potrivit ei, băiatul are emoții la fiecare competiție la care participă, dar după ce a luat medalia de aur, pe lângă altele pe care le-a obținut până acum, adolescentul i-a spus mamei sale: „Canotajul este un sport pentru toată viața”.

 Ideea de a face canotaj a fost a mamei adolescentului

„Suntem foarte aproape de mare și sunt toate posibilitățile de a practica acest sport. Întotdeauna mi-au plăcut și m-au impresionat activitățile de sport de apă. Din păcate, eu nu am avut așa o posibilitate; de aceea, i-am oferit-o fiului meu. A încercat și i-a plăcut. După multă muncă și efort depus are și rezultate. Îi place”, ne-a mai spus Anastasia Roman.

Despre succesul moldoveanului au aflat vecinii, colegii și mai mulți oameni din satul în care locuiesc, situat în apropierea mării.

„Luni, după ce a fost desemnat campion, l-au felicitat toți colegii și profesorii, apoi chiar și unii părinți. Colegii se bucură pentru el. Și vecinii l-au felicitat. În localitatea unde locuim ne cunosc mulți. Am primit felicitări. Felicitările l-au emoționat”, ne-a spus sincer moldoveanca Anastasia Roman.

În prezent, Djamili Roman se pregătește pentru mai multe competiții naționale și face antrenamente patru zile pe săptămână.

Pe lângă faptul că practică canotajul, Djamili Roman e pasionat de înot, joacă tenis de masă, fotbal, face tururi cu bicicleta, iarna merge la schiat, ne-a spus mândră de fiul său Anastasia Roman.

Campionatul spaniol pentru tineret la canotaj a avut loc în weekend-ul trecut la Arcos de la Frontiera, Cadiz, Spania, la care au participat circa 900 de tineri sportivi.

 

The following two tabs change content below.