Candu are orbul găinilor și ziua

Îl ascultam pe speakerul legislativului care spunea recent într-o emisiune la postul public de televiziune că în Republica Moldova lucrurile merg spre bine și „doar orbul” poate spune că nu e așa. Declarația speakerului a venit după ce acesta a fost rugat în emisie directă să enumere reformele care i se par reușite. Candu a enumerat multe „reforme” care au fost „implementate” cu succes.

Spunea cu înflăcărare că ar putea să le enumere și nu i-ar „ajunge degete câte proiecte s-au făcut de societatea civilă – de la tot ce înseamnă violența domestică până la legislația mass-media. Lucrurile se mișcă. Numai orbul poate să spună că lucrurile nu se mișcă spre bine. Lucrurile se transformă zilnic”, a spus funcționarul. Chiar, domnule Candu?! Eu vă dau și degetele mele de la mâini și de la picioare ca să vă ajungă să enumerați multitudinea de probleme cu care se confruntă lumea în sate și sunt sigură că nu vă vor ajunge, pentru că puținii care au mai rămas în sate se confruntă cu probleme grave de existență. Lumea nu trăiește, dar abia rezistă. La sate nu există familii în realitate, ci doar pe hârtie.

Femeile, îmbătrânite înainte de vreme, abia se descurcă cu mulțimea problemelor pe care le întâmpină zilnic și n-au cum să se eschiveze de la ele. Acestea își cresc copiii fără tați, conduc tractoare, microbuze, încarcă saci cu grâu, îi duc la moară, prășesc singure hectare, doar ca să aibă cu ce-și hrăni copiii. În timp ce soții se spetesc peste hotare la munci grele, pentru a ridica o casă, a face o cameră, a cumpăra un pat, o masă la care să scrie copiii, a construi o baie, a-și îmbrăca copiii… necesități elementare ale unei familii care trăiește în secolul XXI. Aceste familii se întâlnesc de patru ori pe an, pentru că vin o dată în trei luni acasă, uneori și mai rar.

Dacă vă uitați în cercul rudelor și prietenilor dumneavoastră, unde vă aflați, degete nu vă trebuiesc, acolo nu sunt probleme de existență… și de niciun fel, țineți mâinile în buzunar, Domnule Candu. Vă invit să mergeți în sate, dar fără pază, faceți băi de mulțime, ca lumea să vă aprecieze, să vă spună cum își duc traiul, iar pe fețele lor veți vedea și rezultatele „reformelor” făcute.

The following two tabs change content below.