Candu a fost întrebat la Bruxelles cum va lupta cu naşul său, „oligarhul Plahotniuc”

candu

Moldova este o dezamăgire pentru Uniunea Europeană, au declarat mai mulți oficiali în cadrul reuniunii Comisiei afaceri externe a Parlamentului European, la care participă și președintele Parlamentului de la Chișinău, Andrian Candu. Acesta a fost întrebat direct cum va lupta cu oligarhul Plahotniuc și dacă va face alianță cu comuniștii, transmite radiochisinau.md 

Dezamăgirea și pierderea credibilității caracterizează situația actuală din R. Moldova, un stat prea mic pentru a fi dominat de oligarhi. În acest sens, Petras Austreviciusa, raportorul european pentru R. Moldova, a subliniat în discursul său: „Sperăm că, după mai multe amânări și confuzii, Chişinăul să revină și să reia munca pentru a încheia acțiunile la care s-a angajat odată cu semnarea Acordului de Asociere. Uniunea Europeană nu are nevoie de încă o criză în regiune și nu vrem să o vedem îndreptându-se și mai mult în această direcție. Mă tem că de aici veți pleca cu mai multe întrebări decât răspunsuri. Aș vrea să vă întreb: 1) Ce ar trebui să fie făcut pentru a reduce influența oligarhilor în procesul politic; 2) Vedeți o posibilă șansă într-un viitor apropiat, de reînnoire a coaliției proeuropene; și de o lua de la început, pentru a duce R. Moldova pe drumul european”.

Situația politică, socială și economică este una îngrijorătoare, iar clasa politică de la Chișinău a dat dovadă de iresponsabilitate, a atenționat și președintele delegației Parlamentului European pentru R. Moldova, Andi Cristea. Acesta a subliniat că UE a creat premise și i-a oferit Chișinăului o fereastră de oportunitate, care însă pare în prezent închisă.

În cadrul reuniunii comisiei, președintele parlamentului de la Chișinău, Andrian Candu, a fost întrebat cum va lupta cu oligarhia din R. Moldova, în special cu „oligarhul Plahotniuc, finanțatorul PD”, de ce a demis propriul guvern și dacă va face alianță cu Partidul Comuniștilor. „R. Moldova a reușit contraperformanța ca într-un an să rateze poziția bună pe care o avea și să ajungă într-un impas politic. Am și eu o întrebare – cum răspundeți apelului lui Vladimir Voronin de a vă asocia dvs., Partidul Socialiștilor și Partidul Comuniștilor într-un nou guvern? Și al doilea lucru: aș vrea să comentați rolul oligarhilor în politică și, în particular, rolul lui Plahotniuc, patronul partidului Dvs.?”, a declarat europarlamentarul Cristian Preda.

Andrian Candu a declarat că există suficiente forțe europene pentru a forma un guvern proeuropean la Chișinău, dar nu exclude o colaborare cu PCRM în martie, la alegerea președintelui R. Moldova.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, întreprinde o vizită oficială la Bruxelles, în contextul împlinirii unui an de la ratificarea de către Parlamentul European a Acordului de Asociere dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)