„Candidatura Greceanîi ar sfida orice normă democratică”

„Candidatura fostului premier, Zinaida Greceanîi, la funcţia de preşedinte al republicii ar sfida orice drept, libertate, normă democratică europeană, dacă un om cu asemenea poziţie ar ajunge într-o funcţie atât de importantă”, a spus Eugen Tomac, secretar de Stat pentru românii de pretutindeni la Ministerul de Externe al României. Declaraţia a fost făcută în cadrul emisiunii „Fără frontiere” de la TVR1, ca răspuns la întrebarea dacă va reuşi Republica Moldova să aleagă până la urmă un preşedinte. „Oamenii politici de la Chişinău au obligaţia să găsească un compromis”, a adăugat oficialul.

În cadrul unei emisiuni de la TVR1, Eugen Tomac, secretarul de Stat pentru românii de pretutindeni, referindu-se la şansele de a se alege un preşedinte, a spus: „Privim cu îngrijorare şi spun asta cu certitudine, pentru că România este şi va rămâne în continuare unul dintre principalii parteneri şi susţinători ai parcursului european al RM. Nu pentru că RM este doar un stat vecin al României, ci pentru că în R. Moldova majoritatea populaţiei este românească şi noi nu facem un secret din acest lucru. O declarăm public, transparent şi cât se poate de clar asumat. Sigur, aici dialogul depinde şi de autorităţile de la Chişinău, însă în ultimii doi ani am avut un dialog intens pe toate planurile”.

Tomac crede că „incapacitatea de a ajunge la o decizie demonstrează starea de spirit din societatea basarabeană. Republica Moldova se confruntă cu două sisteme de valori, există o parte a populaţiei care este nostalgică încă după epoca sovietică, acest lucru poate fi uşor sesizat şi în scrutinele electorale, când Partidul Comunist merge cu un slogan profund antieuropean şi antidemocratic şi obţine un scor important. Există, desigur, şi celelalte partide democratice care încearcă să-şi definească identitatea. Că nu s-a ajuns până acum la un consens e pentru că nu există un proiect motivant, european”, a subliniat oficialul român.

La întrebarea dacă va reuşi Republica Moldova să aleagă până la urmă un preşedinte, Eugen Tomac a spus că „oamenii politici de la Chişinău au obligaţia să găsească un compromis. Nu cred că varianta pe care o vehiculau în ultimele zile este cea mai bună soluţie”.

Cât priveşte candidatura Zinaidei Greceanîi, Tomac a comunicat: „Din punctul meu de vedere, nu este cea mai fericită soluţie, dar, repet, este punctul de vedere al unui secretar de Stat din guvernul României, pentru că această doamnă este cea care a ordonat ca forţele de ordine să folosească arma împotriva tinerilor care manifestau paşnic în PMAN. Din acest punct de vedere, orice drept, libertate, normă democratică europeană ar fi sfidată, dacă un om cu asemenea poziţie ar ajunge într-o funcţie atât de importantă”.

Victoria POPA

The following two tabs change content below.