Candidații pentru Chișinău sunt gata de luptă

ALEGERI LOCALE // Cel puțin opt candidați se vor bate pentru fotoliul de primar de Chișinău

Chiar dacă nu este înregistrat oficial încă niciun candidat pentru funcția de primar de Chișinău, opt concurenți au venit deja la linia de start și așteaptă să înceapă cursa electorală.

Alte câteva partide vor decide până la sfârșitul acestei săptămâni pe cine să mizeze la alegerile din capitală.

Totuși analiștii politici consideră că marea bătălie se va da între trei candidați.

Bătălia miniștrilor

Chiar dacă depunerea actelor pentru înregistrarea candidaților la funcția de primar de Chișinău va începe oficial de lunea viitoare, opt partide și-au anunțat deja pretendenții. Astfel, Partidul Comuniștilor a decis să își încerce norocul cu fostul ministru al Economiei și Comerțului, Igor Dodon, Partidul Democrat va miza pe ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Valentina Buliga, Partidul Liberal Democrat a înaintat candidatura secretarului de Stat, Victor Bodiu. Partidul Popular Creștin Democrat l-a înaintat pe juristul Radu Bușilă, Partidul Social Democrat – pe karatistul Sergiu Coropceanu, Mișcarea Ravnopravie – pe consilierul Valeri Klimenko, iar Partidul Moldova Unită, Partidul Popular Republican și Mișcarea ”Forța Nouă” care au creat blocul ”Forța a treia” se gândesc să îl propună pe fostul ministru al Apărării, Valeriu Pleșca, în calitate de candidat pentru șefia capitalei.

Chirtoacă, un candidat nedesemnat

Chiar dacă nu e un secret pentru nimeni că actualul primar de Chișinău, Dorin Chirtoacă, va participa la alegerile din 5 iunie, oficial, Partidul Liberal nu l-a înaintat încă în calitate de candidat.

Pe lângă cei menționați mai sus, în cursa electorală pentru capitală se vor înscrie încă cel puțin doi concurenți. Este vorba despre Vitalia Pavlicenco, președinta Partidului Național Liberal, și poate Valeriu Pasat, președintele Partidului Popular Democrat, deși în cazul lui Pasat lucrurile încă nu sunt clare.

Mișcarea Antimafie nu va avea un candidat pentru capitală, dar se gândește să susțină pe unul dintre candidații existenți. Numele acestuia va fi făcut public mai târziu.

Cel mai probabil vom avea și mai mulți candidați independenți pentru funcția de primar de Chișinău. Unul dintre ei este Maia Laguta.

La urmă se vor bate trei

Chiar dacă și de această dată vom avea parte de o listă lungă de concurenți, analistul politic Vasile Croitoru consideră că bătălia cea mare se va da între candidații PL, PCRM și PLDM.

„Igor Dodon va acumula cele mai multe voturi în primul tur, dar nu cred să câștige alegerile din primul tur. Segmentul de stânga e la fel de fărâmițat ca și cel de dreapta. Cel mai probabil, Dodon va lua la alegerile din 5 iunie 45 % din voturi, dintre care 40 % îi vor fi acordate doar pentru că este candidatul PCRM”, susține analistul.

Pentru Dorin Chirtoacă, crede Croitoru, în primul tur de scrutin vor vota circa 30 % din orășeni, iar pentru Victor Bodiu – cel mult 20 %. ”Bodiu are puțin timp la dispoziție pentru a deveni notoriu și pentru a-și demonstra abilitățile. Totuși el este mai puțin cunoscut opiniei publice, în schimb are un partid puternic în spate”, afirmă analistul.

Aceeași sursă prognozează că în turul doi de scrutin se vor bate Dodon și Chirtoacă, iar ultimul are mai multe șanse de izbândă pentru că electoratul de dreapta se va mobiliza.

Mariana RAȚĂ