Candidaţi la primărie intraţi în istorie

ELECTORALĂ // „Cum lui Hitler nu i-a ajuns un vot ca să fie ales cancelar, aşa şi mie nu mi-a ajuns un vot ca fiu ales primar”

Unii candidaţi electorali au rămas în urma contracandidaţilor săi din cauza unui singur vot. Totodată, la Condrăteşti, Ungheni, vor avea loc alegeri repetate pentru că un candidat a fost înlocuit cu altul.

„Nu mi-a ajuns votul de aur şi am participat la cel de-al doilea tur al alegerilor”, ne-a comunicat Maria Romaniuc, candidatul din partea PCRM din Hăsnăşenii Noi, Drochia. În cel de-al doilea tur al alegerilor, Romaniuc a acumulat 64,90 %, fiind votată de 464 de alegători, în timp ce contracandidatul său, liberal-democratul Valeriu Focşa – 35,10%, fiind votat de 251 de persoane. „Mi-a fost obijduitor că din cauza unui vot a trebuit să particip la turul doi. Am depus contestare la Judecătoria Drochia, care a fost respinsă. Ce să-i faci? Legea e dură, dar e lege”, ne-a spus Romaniuc.

„Un vot i-a adus în faţă”

În cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor locale, unii candidaţi au câştigat alegerile datorită unui singur vot mai mult faţă de contracandidaţii lor. Astfel, comunistul Dmitri Bocicovar din Albota de Sus, Taraclia, a fost votat de 437 de alegători, iar independentul Victor Piculschi – de 438. „Am păţit ca Hitler, căruia nu i-a ajuns un vot pentru a fi ales cancelar”, glumeşte Bocicovar. Întrebat dacă va contesta rezultatele, acesta a spus că nu este nicio necesitate. „Comisia a lucrat foarte bine, Victor Piculschi tot este comunist”, a menţionat acesta.

Cazul înregistrat în Albota de Sus nu este unic. La Logofteni, Făleşti, candidatul PCRM Guiban Vitalie a fost devansat cu un singur vot de democratul Iosif Godlevschi. „Am intrat şi eu în istorie”, aud la celălalt capăt al firului. „Vom depune contestaţii pentru că s-au comis încălcări din partea comisiei şi a PDM, ce nu au fost înregistrate”, a spus Guiban, care adăugat că speră prin aceasta să câştige trei–patru voturi. De menţionat că pentru candidatul comunist au votat 309 persoane, în timp ce pentru cel democrat – 310.

„Ştabul a contestat”

Cu doar două voturi mai mult a fost ales primar de Cania, Cantemir, Natalia Salciuc (PLDM). Pentru aceasta au votat 643 de persoane, în timp ce pentru candidatul comunist Tudor Munteanu – 641. „Ştabul a contestat, deşi eu nu am fost de acord. Ei mi-au spus că au mai fost situaţii similare şi au câştigat unele voturi în plus”, ne-a comunicat Tudor Munteanu.

Rezultate similare au fost înregistrate la Săseni, Călăraşi, unde independentul Victor Alexandru l-a devansat pe democratul Mihai Baicu cu doar două voturi, fiind ales primar de 548 de locuitori. Şi la Antoneşti, Cantemir, Lilia Malcov, candidatul democrat, a acumulat 334 de voturi, în timp ce contracandidatul liberal Maria Nemţanu – 336.

Alta este situaţia la Teşcureni, Ungheni. Candidaţii liberal şi liberal-democrat au acumulat în primul tur acelaşi număr de voturi – 103. Pentru că în turul doi urmau să acceadă unul dintre cei doi, s-a tras la sorţi. „Am cerut prin judecată renumărarea voturilor, dar cererea a fost respinsă. Vreau să spun că nu e vina contracandidatului meu. Aşa a fost să fie”, ne-a spus resemnată Svetlana Mazuru (PLDM).

„Am tras la sorţi”

„Am tras prima la sorţi şi am ajuns în turul doi. A fost greu pentru că în partidul nostru sunt oameni oneşti”, ne-a comunicat Viorica  Balica (PL). De menţionat că în cel de-al doilea tur, candidatul liberal a fost devansat de contracandidatul democrat, care a acumulat 60,59 % din voturi. Balica a fost votată de 39,41 % de alegători.

În Condrăteşti, acelaşi raion, peste două săptămâni vor avea loc alegeri repetate. Asta după ce Comisia Electorală Centrală (CEC) a decis să oprească procesul de votare din cauza unei erori din buletinul de vot. Amintim că în primul tur al alegerilor locale din această localitate au fost înregistraţi trei candidaţi Ion Bodrug. În turul doi au acces candidatul independent Pavel Busuioc şi liberal-democratul Ion Bodrug. Acesta din urmă a fost înscris în buletin ca reprezentant al PD.

Alegeri repetate

Deşi eroarea a fost observată de dimineaţă, Consiliul de Circumscripţie Ungheni a dispus continuarea procesului de votare până la ora 15. Ulterior, CEC a oprit procesul de votare, iar cei care au votat până atunci au făcut-o în zadar. Membrii Comisiei au menţionat că preşedinţii secţiilor de votare din Condrăteşti urmează să dea explicaţii despre modul în care au organizat turul doi de scrutin.

În câteva zile, Judecătoria Ungheni urmează să constate nulitatea alegerilor de la Condrăteşti şi să dispună organizarea de alegeri repetate.

Marina LIŢA

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)