Candidaţi la primărie intraţi în istorie

ELECTORALĂ //  „Am păţit ca şi Hitler, căruia nu i-a ajuns un vot, pentru a fi ales Fuhrer, aşa şi mie, nu mi-a ajuns un vot pentru a fi primar”

Unii candidaţi electorali au rămas în urma contracandidaţilor, care au acumulat cu un vot în plus. Aceştia spun că au ajusn în istorie, ca şi Hitler. Pe de altă parte, în satul Condrăteşti, Ungheni, vor avea loc alegeri repetate, pentru că un candidat a fost înlocuit cu altul.

„Nu mi-a ajuns votul de aur şi am participat la cel de-al doilea tur al alegerilor”, ne-a comunicat Maria Romaniuc, candidatul din partea Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, din Hăsnăşenii Noi, raionul Drochia. În cel de-al doilea tur al alegerilor, Romaniuc a acumulat 64,90 %, fiind votată de 464 de alegători, în timp ce contracandidatul său, liberal-democratul Valeriu Focşa, 35,10%, fiind votat de 251 persoane. „Mi-a fost obijduitor, pentru că din cauza unui vot a trebuit să mă duc în turul doi. Am depus contestare, la Judecătoria Drochia, care a fost respinsă. Ce să-i faci, legea e dură, dar trebuie respectată”, ne-a spus Romaniuc.

„Un vot i-a adus în faţă”

În cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor locale, sunt unii candidaţi au câştigat cu un vot în plus, faţă de contracandidaţii lor. Astfel, comunistul Bocicovar Dmitrii, din localitatea Albota de Sus, fost votat de 437 de alegători, iar independentul Victor Piculschi, de 438. „Am păţit ca şi Hitler, căruia nu i-a ajuns un vot, pentru a fi ales Fuhrer”, glumeşte Bocicovar. Întrebat dacă va contesta rezultatele, acesta a spus că nu este nicio necesitate. „Comisia a lucrat foarte bine, plus că Victor Piculschi tot este comunist”, a menţionat acesta.

Însă cazul înregistrat în satul Albota de Sus nu este singular. În satul Logofteni, raionul Făleşti, candidatul PCRM, Guiban Vitalie a fost întrecut cu un vot de democratul Iosif Godlevschi. „Am intrat şi eu în istorie”, aud la celălalt capăt al recepătorului. „Vom depune contestaţii, pentru că au fost înregistrate unele nereguli din partea comisiei şi a formaţiunii PDM, care nu au fost trecute”, a spus Guiban, care adăugat că speră să câştige trei – patru voturi. De menţionat că pentru candidatul comunist au votat 309 persoane, în timp ce pentru cel democrat – 310.

„Ştabul a contestat”

Cu două voturi mai mult a fost ales primar în localitatea Cania, raionul Cantemir, Natalia Salciuc, PLDM. Pentru ea au votat 643 persoane, în timp ce pentru candidatul comunist, Tudor Munteanu – 641. „Ştabul a contestat, deşi eu nu am fost de acord. Ei mi-au spus că au mai fost situaţii similare şi au câştigat unele voturi în plus”, ne-a comunicat Tudor Munteanu.

Rezultate similare au fost înregistrate în Săseni, Călăraşi, unde independentul Victor Alexandru, l-a întrecut pe democratul Mihai Baicu cu două voturi, fiind ales de 548 de locuitori. Şi în Antoneşti, Cantemir, Lilia Malcov, candidatul democrat, a acumulat 334 de voturi, în timp ce contracandidatul liberal, Maria Nemţanu – 336.

Alta este situaţia în localitatea Teşcureni, raionul Ungheni, candidaţii liberal şi liberal-democrat, au acumulat, în primul tur acelaşi număr de voturi, 103. Pentru că în turul doi urmau să aceeadă unul din cei doi, s-a tras la sorţi. „Am cerut prin judecată renumărarea voturilor, dar cererea a fost respinsă. Vreau să spun că nu e vina contracandidatului meu. Aşa a fost să fie”, ne-a spus resemnată Mazuru Svetlana, din partea PLDM.

Am tras la sorţi

„Am tras prima la sorţi şi am acces în turul doi. A fost greu, pentru că în partidul nostru sunt oameni oneşti”, ne-a comunicat Viorica  Balică, din partea PL. De menţionat că în cel de-al doilea tur, canidatul liberal a fost devansat de contarcandidatul democrat, care a acumulat 60,59 % din voturi. Balica a fost votată de 39,41 % de alegători.

În satul Condrăteşti, din acelaşi raion, peste două săptămâni vor avea loc alegeri repetate. Asta după ce Comisia Electorală Centrală (CEC) a decis să oprească procesul de votare din cauza unei greşeli din buletinul de vot. Amintim, că în primul tur al alegerilor locale dina ceastă locaLITATE, au fost înregistraţi trei candidaţi cu numele Ion Bodrug. În turul doi, au ieşit candidatulş inbdependent, Pavel Busuioc şi liberal-democratul, Ion Bodrug. Acesta din urmă au fost înscris în buletin în ca fiind din partea Partidului Democrat.

Alegeri repetate

Deşi eroarea a fost observată de dimineaţă, Consiliul de Circumscripţie Ungheni a dispus continuarea procesului de votare până la orele 15. Ulterior, CEC a oprit procesul de votare, iar cei care au votat până atunci, au făcut-o degeaba. Membrii Comisiei au menţionat că preşedinţii secţiilor de votare din Condrăteşti urmează să dea explicaţii despre modul în care au organizat turul doi de scrutin.

În câteva zile Judecătoria Ungheni urmează să constate nulitatea alegerilor din această localitate şi să dispună organizarea de alegeri repetate.

Marina LIŢA