Când vor fi reluate cursele spre Rusia?

DSC_1360  Foto de NADEJDA ROSCOVANUAdministraţia căilor ferate din Ucraina a solicitat Ministerului Transporturilor al R. Moldova să stopeze vânzarea biletelor pentru cursele spre Rusia

Moldovenii care lucrează în Federaţia Rusă sunt îngrijoraţi de situaţia din Ucraina. Însoţitorii de tren i-au informat că nu se mai vând bilete pentru sfârşitul lunii mai. Mulţi dintre ei spun că, dacă va fi linişte, ar putea reveni la locul de muncă pe calea aerului, chiar dacă acest lucru îi va costa mult mai scump. I-am întâmpinat chiar la ieşirea din tren, seara, aproape de ora 18.00. Aceştia răspund prudent la întrebările noastre. Unii susţin poziţia lui Putin, alţii spun că mulţi ruşi sunt împotriva acţiunilor acestuia şi că mass-media rusească difuzează informaţii false despre evenimentele din Ucraina.

Ora 17.55, pe peronul Gării Chişinău, megafonul anunţă sosirea trenului Moscova–Chişinău. Zeci de oameni ce stau pe peron încep să se agite. Sosirea trenului îi face pe unii să alerge, urmărind numerele vagoanelor ce se mişcă încet. Alături de mine, o femeie însărcinată flutură cu mâna unui bărbat de la fereastra vagonului numărul 9. „Ajută-l cu genţile!”, îl îndeamnă pe tânărul de alături. Îşi iau genţile pline şi se grăbesc spre ieşirea din gară, refuzând să răspundă la întrebările noastre. „Vă doresc un Paște fericit”, îmi aruncă bărbatul din tren cu faţa obosită.

Alte mijloace de transport spre Rusia

De pe Aeroportul Internaţional Chişinău decolează zilnic patru avioane cu pasageri spre Moscova, cu excepţia zilelor de sâmbătă, când sunt programate doar două zboruri, a spus pentru JURNAL angajata aeroportului Alina Maschei.

Potrivit paginii web aAeroportului Internaţional Chişinău, în martie 2014, au fost deserviţi 99605 pasageri, în creştere cu 36,17% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2013.

 

DSC_1368  Foto de NADEJDA ROSCOVANU„Dacă sunt ruşi, de ce îşi ascund feţele, cine sunt ei?”

Natalia Stratan, originară din municipiul Chişinău, cât timp îşi aşteaptă nepoţii care urmau să o întâmpine, acceptă să discute cu noi. Locuieşte de trei decenii la Moscova. Pe 10 aprilie curent, a venit să sărbătorească Paştele alături de rude, în Moldova. „Am stabilit încă din anul trecut să vin acasă. Am cetăţenie rusească. M-am stabilit la Moscova în perioada sovietică. Înainte de a porni la drum, mi-a fost teamă. Văzusem un reportaj la Moscova în care se relata că pasagerii sunt bătuţi, jefuiţi, că Ucraina este bântuită de fascişti… În realitate, totul a fost bine, controlul a decurs în mod obişnuit atât la vama RM, cât şi la cea a Ucrainei. E mai mult o isterie creată la televizor”, spune femeia.

A venit de acasă cu ideea că Crimeea a aparţinut odinioară Rusiei şi acum i-a revenit pe drept, că ucrainenii refuză să achite plata pentru gazul rusesc, că Ucraina e bântuită de „fascişti”, iar cetăţenii ruşi vor anexarea oraşelor lor la Rusia.

„Totuşi, nu ştiu în ce măsură e adevărat acest lucru. Ne-am întrebat eu şi soţul: oamenii cu măşti pe faţă, dacă sunt ruşi, de ce îşi ascund faţa, cine sunt ei? Vreau să sărbătoresc Paştele în linişte şi să mă pot întoarce cu bine acasă. Timpul ne va arăta cine are dreptate”, mai spune femeia.

DSC_1377  Foto de NADEJDA ROSCOVANU„Eu nu sunt din Moldova, dar din Transnistria”

O altă femeie gravidă ţinând de mână un băieţel de vreo doi ani îşi întâmpină soţul. Familia ezită să discute cu noi. „Eu nu sunt din Moldova, dar din Transnistria, de la Ţâbulăuca, Dubăsari. Soţia e de la Chişinău”, spune Alexandru R. Întrebat cum trăieşte lumea din satul său, acesta ne spune: „Şi baba, şi mama primesc pensii mai bune decât cei din Moldova. Gazul e mai ieftin decât la Chişinău. Totul e mai ieftin. Eu am cvartiră (n.r. – apartament) la Dubăsari, dar acum trăiesc la Chişinău”. Acesta mai spune că vârstnicii din satul său lucrează la fermieri, însă tinerii, în Rusia, „chiar şi în Europa”.

STATISTICI

Cea mai mare creştere a fluxului de pasageri, pentru martie, a fost înregistrată spre destinaţiile: St. Petersburg (+77.17%), Paris (+71.21%), Moscova (+62.05%), Milano (+41.86%), Kiev (+27.68%), Bucureşti (+17.78%) şi Bologna (+16.37%). Cea mai populară destinaţie a moldovenilor esteMoscova(39.70%),urmeazăIstanbul(12.48%),Bucureşti(5.38%),Viena(4.89%),Verona(4.33%),Munchen(4.21%)şiMilano(3.61%). AeroportulInternaţionalChişinăuesteprincipalapoartăaerianăaRepubliciiMoldova.

 

 

DSC_1386  Foto de NADEJDA ROSCOVANU„Nu toţi ruşii sunt de acord cu anexarea Crimeii”

Soţia sa, Natalia, ne spune că n-a dormit toată noaptea din cauza gândurilor rele ce o chinuiau. „Soţul era pe drum, în tren. După cele întâmplate într-un tren de pe această rută, îmi făceam griji”, explică temerile sale femeia.

Soţul său intervine în discuţie şi ne spune că, ceva timp înainte de venirea lui acasă, prin regiunea Viniţa, Ucraina, vameşii au făcut un control mai riguros unui tren moldovenesc. „I-au dezbrăcat pe pasageri şi i-au controlat de aur şi bani. Au luat tot ce au găsit la ei. Ştiu că mulţi au lăsat maşinile în Rusia şi au venit cu avionul acasă de Paşte, ca să nu aibă probleme prin Ucraina”, povesteşte bărbatul.

Alexandru nu vrea să spună ce crede despre situaţia din Ucraina. „Nu toţi ruşii sunt de acord cu ocuparea Crimeii. Sunt fericit că am ajuns acasă şi sunt cu familia”, ne spune bărbatul.

„Eu n-am vorbit cu Putin”

„Am ajuns bine. Voi pleca înapoi, însă nu ştiu când. Vreau să mă odihnesc”, spune cu accent rusesc un bărbat de vreo 40 de ani. Întrebat dacă nu îl îngrijorează informaţiile despre Ucraina, bărbatul spune: „Nu privim la televizor, dar am înţeles că va fi război civil. Se spune, eu însă n-am vorbit cu Putin”, spune zâmbind bărbatul.

Vorbind în limba rusă, Ana R. din Baurci, Ceadâr-Lunga, spune că n-a avut probleme la vămi şi nici în Rusia. Tânăra de 26 de ani lucrează ca dădacă la o familie rusă. Ea va merge înapoi la muncă. Dacă nu va fi posibil cu trenul, va merge cu autobuzul sau avionul. „Voi găsi cu ce să plec”, mărturiseşte ea.

„Sora mea vine o dată pe an acasă”

„N-am fost trei luni acasă. Nu voi pleca înapoi. E ultima oară. M-am săturat. Lucrăm ca robii acolo, vă daţi seama. Rusia reflectă cu totul altfel situaţia din Ucraina în comparaţie cu posturile noastre. Avem rude şi ştim cât de grave sunt lucrurile acolo”, spune oarecum îngrijorat un bărbat.

O femeie cu trei copii adolescenţi îşi aşteaptă ruda care vine din regiunea Tiumen, Rusia. „Sora mea vine o dată pe an acasă, de obicei, de sărbători. Vine cu avionul. Nu cred că va fi o problemă să meargă înapoi. Dacă nu se va putea cu trenul, va merge cu avionul”, spune Margareta B. din Chişinău.

Sistarea circulaţiei trenurilor

Menţionăm că rutele de tren spre Rusia, care tranzitează Ucraina, ar putea fi sistate din 27 mai curent. Administraţia căilor ferate din Ucraina a solicitat Ministerului Transporturilor al R. Moldova să stopeze vânzarea biletelor pentru aceste curse, deoarece nu ar fi reuşit să aprobe mersul trenurilor, se arată într-un comunicat al instituţiei. Totodată, anunțul nu vizează circulaţia trenurilor marfare, iar garniturile sunt formate în regim normal.

Pe moment, prin Ucraina tranzitează trei curse zilnice ale CFM pe destinaţia Chişinău-Moscova, o cursă formată pe destinaţia Moscova-Chişinău şi o cursă zilnică Chişinău-Sankt Petersburg.

Ministrul Transporturilor Vasile Botnari a cerut responsabililor pentru sectorul feroviar să interacţioneze în permanenţă cu „Ucrzalizniţa” şi Calea Ferată a Rusiei (RJD) pentru a identifica soluţii ce ar permite menţinerea neîntreruptă a circulaţiei trenurilor. Ministrul Botnari a mai spus că dacă nu se va ajunge la o înţelegere amiabilă privind mersul trenurilor, traficul de pasageri va fi redirecţionat.