Când va fi reeditat Abecedarul lui Spiridon Vangheli şi al lui Grigore Vieru?

A fost elaborat şi un program naţional de manifestări consacrate maestrului Vangheli

Parlamentul a adoptat un proiect de lege prin care 2013 este declarat Anul Spiridon Vangheli. Ministerul Culturii a afişat pe site-ul său anunţul precum că una dintre priorităţile activităţii sale este anume Anul Spiridon Vangheli.

2013, Anul Spiridon Vangheli

A fost elaborat şi un program naţional de manifestări cultural-artistice consacrate maestrului Vangheli. „Vor avea loc mai multe simpozioane, colocvii, expoziţii, vor fi montate spectacole după povestirile scriitorului, se vor organiza concursuri, festivaluri, tabere de creaţie, întâlniri cu scriitorul”, se menţionează în program. Unul dintre punctele cele mai importante din acest program prevede „reeditarea operelor lui Spiridon Vangheli”.

Solicitat de JURNAL de Chişinău, patriarhul literaturii pentru copii din R. Moldova a mărturisit că l-a impresionat inaugurarea festivă a Anului Spiridon Vangheli organizată pe 15 ianuarie la Teatrul „Lucurici”. Dar după serbarea inaugurală s-a cam lăsat tăcere în jurul domniei sale. Cât priveşte reeditarea operelor, nimeni nu l-a contactat, nimeni nu se grăbeşte cu oferte de publicare a lucrărilor sale citite de atâtea generaţii la rând.

Abecedarul, salvat de cenzură

Cel mai mult scriitorul şi-ar dori ca să fie adus din nou la lumină faimosul Abecedar pe care l-a scris împreună cu Grigore Vieru, ilustraţiile aparţinându-i lui Lică Sainciuc. Abecedarul a apărut în anul 1970, după „trei ani de bătălii”. „Ne-am bătut cu Ministerul Învăţământului, ne-am bătut cu secretari de partid. Ne scoteau din Abecedar cuvintele „mare”, „munţi”, chipurile, republica nu are munţi şi ieşire la mare. De patru ori au scos textul despre stejarul lui Ştefan cel Mare, dar noi tot am insistat şi până la urmă a rămas în Abecedar. S-au legat şi de poezioara cu melcul, că de ce se duce la Dunăre? Cu chiu, cu vai, a fost tipărit şi imediat l-au îndrăgit copiii şi învăţătorii”, ne povesteşte Spiridon Vangheli.

Primul Abecedar apărut în grafie latină, în 1990, a fost anume cel creat de Vangheli şi Vieru. Dar peste câţiva ani a fost înlocuit prin nişte „Luminiţe” dubioase, la care învăţătorii au renunţat în scurt timp. „E o poveste tristă. Abecedarul nostru a rămas de căruţă. Nu a mai fost reeditat după 2000. În general, a fost scos din programa şcolară”, ne spune maestrul octogenar.

Primul Abecedar în grafie latină

În vocea domniei sale ghicim scepticism şi nesiguranţă în legătură cu o eventuală tipărire în acest an a legendarului Abecedar, cu valoare de patrimoniu: „E ca o casă mare a neamului nostru. Profesorii de azi caută Abecedarul, mă întreabă unde ar putea găsi măcar un exemplar, dar nu-i pot ajuta cu nimic”.

Programul dedicat maestrului include şi instituirea Premiului „Spiridon Vangheli” pentru cele mai bune cărţi destinate copiilor şi tineretului. Îl întreb ce sfaturi le-ar da autorilor unor cărţi pentru cei mici. Şi Spiridon Vangheli îmi răspunde: „Să se ridice la nivelul copilului”.

Amintim că Spiridon Vangheli este deţinătorul Diplomei de Onoare „Andersen”, deţine Titlul Onorific de „Scriitor al Poporului din Republica Moldova”. Anul trecut, a fost nominalizat la cel mai prestigios premiu în domeniul literaturii pentru copii, Astrid Lindgren, fiind singurul scriitor de limbă română dintr-o listă de 184 de nominalizați. Cărţile lui („Isprăvile lui Guguţă”, în primul rând) au fost traduse în 40 de limbi şi au apărut în peste 68 de ţări.