Când va fi elucidat misterul morţii tinerilor decedaţi?

Acţiunile represive ale poliţiei, reţinerile abuzive în plină stradă ale tinerilor s-au soldat, conform bilanţului primăriei Chisinău, cu trei decese (cazurile Valeriu Boboc, Ion Ţâbuleac şi Eugen Ţapu) şi 41 de cazuri de tratament inuman, degradant şi tortură.

Familia lui Ion Ţâbuleac, tânărul în vârstă de 22 de ani, şi a lui Eugen Ţap, tânărul în vârstă de 26 de ani, decedaţi în condiţii suspecte în perioada protestelor din aprilie, continuă să creadă la un an de la moartea acestora că fiii lor şi-au pierdut viaţa în timpul protestelor din 7 aprilie. Acestea au declarat recent că sunt de acord cu exhumarea şi efectuarea unei expertize internaţionale, pentru a stabili adevărata cauză a decesului tinerilor, în cazul în care autorităţile le vor propune să facă acest lucru.

”Fiul nostru nu s-a sinucis. Am discutat cu prietenii lui, nu avea probleme în acea perioadă. Poliţia nu ne-a putut prezenta nicio dovadă, nicio fotografie de la locul unde a fost găsit. Noi am primit doar o scrisoare din partea procurorului de Râşcani, Oleg Rusu, care ne anunţa că, la 26 iunie 2009, a fost emisă o ordonanţă de neîncepere a urmăririi penale pe motiv că fiul nostru s-ar fi sinucis. Dacă ar fi făcut aceasta, cel puţin ne-ar fi lăsat o scrisoare”, ne spune Andrei Ţap, tatăl tânărului decedat. La fel, Olga Ţap, mama băiatului, ne spune că nicio clipă n-a crezut că fiul ei s-ar fi spânzurat cu un şiret.

Originar din Soroca, Eugen Țap avea 26 de ani și era sportiv. Tânărul era optimist de fire. Cadavrul său a fost descoperit pe 15 aprilie, pe strada Albişoara. Potrivit politiei, acesta ar fi fost găsit fără suflare, la etajul tehnic al unei cladiri. Presa a scris că Eugen Tap a murit în urma violențelor din 7 aprilie. Procuratura și Centrul de Medicină Legală au dezmințit aceste informații, declarând că tânărul s-ar fi spânzurat cu șireturile de la bocanci. Recent, familia lui Eugen Ţap a solicitat serviciile unui avocat pentru a stabili adevărul despre moartea fiului lor. Din aprilie până în prezent, Procuratura nu a pornit o urmărire penală şi nici nu a oferit mai multe detalii. Materialele au ajuns fără a fi înregistrate, la Procuratura municipală.

Este de acord cu procedura de exhumare şi efectuarea unei noi expertize şi familia lui Ion Ţâbuleac, tânărul din s. Bolohan, r. Orhei, decedat în condiţii suspecte în noaptea de 7 spre 8 aprilie. Sergiu Ţâbuleac, o rudă tânărului decedat, ne spune că familia fratelui său nu a încercat de sine stătător să afle adevărul pentru că n-a mai dorit să comunice cu poliţia şi procurorii după ce aceştia au înaintat versiunea că Ion ar fi fost bolnav psihic şi că s-ar fi sinucis aruncându-se de pe stâlp.

„De la morgă ne-au spus că, dacă avem întrebări, să ne adresăm la Comisariatul de poliţie Râşcani. Dacă ar fi fost omorât de cineva în sat, până la urmă poate am fi aflat adevărul. Chişinăul însă e mare. Nu credeam că poliţia ne-ar fi ajutat să aflăm ce s-a întâmplat în acea seară, cu atât mai mult dacă ar fi fost omorât de poliţişti”, afirmă el.

Ion Ţâbuleac avea piciorul, coastele rupte, zgârieturi pe faţă, lovituri la cap. Nu credem că s-a aruncat de pe stâlp, e o aberaţie. Nu neapărat trebuia să ajungă în Moldova, ca să găsească vreun stâlp, putea s-o facă şi pe drum sau în or. Tula, acolo unde lucra de mai mulţi ani”, ne mai spune Semion Ţâbuleac, tatăl băiatului.

Conform informaţiilor oficiale, Ion Ţâbuleac avea fracturi de coaste, hemoragie internă, un picior fracturat şi contuzii ale ţesuturilor moi. El se întorcea din Federaţia Rusă ca să sărbătorească Paştele la baştină. La Chişinău a ajuns pe data de 7 aprilie seara. Medicii au constatat că decesul a survenit în dimineaţa zilei de 8 aprilie. Versiunea sinuciderii a fost înaintată după funeraliile tânărului. Prima oară medicii le-au spus părinţilor că băiatul s-ar fi electrocutat. Iar după ce cazul a apărut în presă, oamenii legii au declarat că băiatul s-a aruncat de pe stâlp în preajma Gării de nord.
Jurnal.md

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)