Când va ajunge creditul polonez la fermieri

Ministerul Finanţelor tergiversează aprobarea puţinelor dosare care au fost depuse

1

Deşi au trecut aproape doi ani, niciun leu din contul creditului polonez de 100 de milioane de euro nu a ajuns la agricultori. Pe de o parte, fermierii sunt rezervaţi în privinţa proiectului, iar pe de alta, Ministerul Finanţelor tergiversează aprobarea puţinelor dosare care au fost depuse. În această situaţie, ministrul Agriculturii Eduard Grama afirmă că sunt necesare modificări în ce priveşte creditul, inclusiv prelungirea perioadei sale active.

Mariana Şalamac

Iurie Leancă, fostul premier, a anunţat în martie 2014, în cadrul unui forum de afaceri moldo-polonez, despre creditul de 100 de milioane de euro pe care îl va oferi Polonia pentru dezvoltarea agriculturii R. Moldova. Condiţiile creditului promiteau să fie destul de avantajoase. Însă, după aproape doi ani de la lansarea proiectului, constatăm că procesul este destul de anevoios. De facto, el nici nu a început.

Se planifică schimbări majore

În condiţiile actuale, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Eduard Grama, a declarat săptămâna aceasta că vor fi operate „foarte mari schimbări în ce priveşte creditul polonez”.

„Săptămâna viitoare va fi aprobată o hotărâre de guvern prin care se va modifica structura ca formă a unităţii de implementare, se va modifica bordul, responsabilitatea Ministerului Finanţelor, care va da un impuls acestui credit”, a anunţat Grama în cadrul ședinței Clubului Presei Economice din 9 februarie curent.

„Vrem să scoatem unitatea de implementare de sub influenţa Agenţiei de intervenţie şi plăţi în Agricultură şi să facem o unitate clară ce va putea să acceseze şi alte instrumente financiare pentru agricultură (leasing, garantarea gajului etc.). Vrem să facem din această unitate un instrument apropiat de o bancă agricolă, dar nu una care lucrează cu persoane fizice”, a adăugat ministrul.

Ministerul Finanţelor tărăgănează procesul?

Startul depunerii cererilor de finanţare din creditul polonez a fost dat în aprilie 2015. Potrivit datelor Unității de implementare a creditului polonez, până la finele lui ianuarie curent, 28 de agenți economici au depus dosare în valoare totală de aproape 35 de milioane de euro, cei mai mulți fermieri planificând să construiască depozite frigorifice.

Două dintre dosare au trecut prin toate etapele şi au fost transmise spre aprobare Ministerului Finanţelor, care însă ezită să le semneze. „Au fost abordate mai multe subiecte din partea Ministerului Finanţelor, au fost date răspunsuri. Însă, dintr-un motiv sau altul, se prelungeşte aprobarea finală”, a declarat anterior pentru un post TV Igor Goraşov, directorul Unităţii de implementare a creditului de asistenţă polonez.

În cadrul şedinţei Clubului Presei Economice, ministrul Agriculturii a confirmat că situaţia nu s-a schimbat deocamdată. „Dosarele sunt înaintate la Ministerul Finanţelor, dar din cauza că ministerul nu a lucrat cu ele şi nu le-a remis mai departe Ministerului Finanţelor al Poloniei, ele stau pe loc. Sperăm ca primele proiecte să fie expediate până la finele lunii februarie”, a spus Grama.

Poate expira înainte să fie folosit

Situaţia cu accesarea creditului este proastă, dacă luăm în calcul faptul că perioada activă a împrumutului expiră în august 2016. Pentru a nu rata aceşti bani, autorităţile intenţionează să solicite prelungirea acestui termen cu cel puţin doi ani, subiect discutat recent în cadrul unei întrevederi dintre ministrul Agriculturii Eduard Grama şi ambasadorul Poloniei la Chişinău Artur Michalski. „Trebuie să solicităm prelungirea creditului, însă pentru asta e necesar să începem lucrul la proiect, să dăm curs primelor dosare”, a menţionat ministrul.

Totodată, acesta a relatat că în R. Moldova creditul polonez a fost lansat în aceeaşi perioadă cu un credit similar în Maroc. Şi dacă marocanii au reuşit să valorifice deja 450 de milioane de euro, noi nici măcar un leu.

„Împrumutul oferit de Polonia nu presupune numai bani, ci şi reputaţie, o imagine care determină alţi investitori să vină în R. Moldova”, a conchis ministrul.

DOSAR

Acordul pentru acordarea creditului de 100 milioane de euro a fost semnat la 14 mai 2014 la Varșovia. Împrumutul a fost oferit de Guvernul Poloniei pentru sporirea competitivităţii sectorului agricol moldovenesc, în condiţii preferenţiale, pe o perioadă de 25 de ani, la o rată a dobânzii de 0,15% anual şi o perioadă de graţie de cinci ani. Creditul va fi acordat în formă de livrări de bunuri, utilaje, echipamente şi servicii din Polonia către beneficiarii finali din Republica Moldova.

Conform Acordului de creditare, 90 de milioane de euro sunt destinate restructurării sectorului agricol, în special fermelor specializate în produse agricole tradiţionale (lapte, carne), dar şi altor produse agricole competitive. Alte 10 milioane de euro sunt direcţionate pentru modernizarea industriei şi infrastructurii aferente agriculturii, această parte a creditului fiind gestionată de Ministerului Economiei.

Condițiile de recreditare pentru beneficiarii finali publicate pe site-ul AIPA relevă că maturitatea împrumutului este de până la 12 ani; perioada de grație – de până la trei ani; dobânda – 2% anual; penalitatea – 10% anual pentru fiecare zi de întârziere din suma totală a împrumutului și/sau dobânzilor cu termenul de plată expirat; valoarea maximă pentru un contract – 2 milioane de euro; valoarea bunurilor şi serviciilor de origine poloneză în cadrul contractului – cel puţin 60%.

SURSA: eco.md

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)