Când străinii ne sunt mai prieteni

Dinu Bâtcă, Silvia Bârcă şi Noel Stanley

Colm o Brien, Syril Mchoughlin, Margaret Wals, Neol Stanley, Mike Grath, Geoff Philips, Rosetta Writes, Viorel Trandafir, Silvia Bârcă – vă mulţumim pentru implicare şi ajutor! Cărucioarele pentru persoane cu dizabilităţi pe care le-aţi trimis în R. Moldova au ajuns la oameni care au mare nevoie de ele. Le-aţi adus o bucurie în viaţa lor tristă, dar şi familiilor acestora. Nu ştiu dacă o să înţelegeţi, dar aici, în R. Moldova, o persoană peste care se abate o boală gravă, este ignorată de stat. Astfel, odată cu cel bolnav, toată familia sa este afectată.

Syril Mchoughlin, Silvia Bârcă şi Margaret Walsh

Gheorghiţă, băiatul din Grătieşti care stă la pat de aproape zece ani din cauza unei distrofii musculare, pe care JURNAL de Chişinău a încercat să-l ajute în campania de binefacere de Crăciun, a rămas fără cuvinte când i-am dus un cărucior electric cu care să se deplaseze singur, fie doar prin casă. Iar când l-a pornit, uimirea lui că poate pune în mişcare căruciorul nu i-a mai dispărut de pe chip.

Vă reamintim că Gheorghiţă stă toată ziua în casă, atunci când mama sa este plecată la muncă. Băiatul nu poate face nimic de unul singur. Astfel a stat ani de zile mai mult flămând, iar organismul său a tot pierdut în greutate şi s-a atrofiat total. Chiar dacă am scris despre acest caz, autorităţile nu i-au acordat nici până astăzi un asistent personal care să aibă grijă de el. Mama sa, ca să-i hrănească pe cei trei copii ai săi, e nevoită să-l lase singur, în timp ce surorile mai mici sunt la şcoală.

Gheorghiţă în căruţul donat şi sora sa mai mică

Astfel l-a cunosut şi Silvia Bârcă pe Gheorghiţă când s-a întors acasă din Irlanda şi a mers să ajute această familie. Femeia a rămas emoţionată de situaţia în care se afla băiatul. „Am zis că trebuie să fac ceva pentru acest copil, ca să poată ieşi măcar la aer”, povesteşte Silvia experienţa trăită. Când a plecat în Irlanda, i-a povestit prietenei sale Margaret despre Gheorghe, iar ea a povestit stăpânului casei unde locuieşte, „un om cu inimă mare”, îl apreciază Silvia. Povestea s-a transmis de la unul la altul prin prieteni, iar peste doar câteva zile Margaret a anunţat-o pe Silvia că s-a găsit o familie care vrea să-i doneze lui Gheorghe un cărucior. Astfel, şi datorită lui Viorel Trandafir, care a transportat gratuit căruţul în Moldova, acesta a ajuns la beneficiar.

Între timp, Silvia a mai cunoscut un băiat din Chişinău, ţintuit la pat, care avea nevoie de un căruţ, pe Marian Macovei. Împreună cu prietenii irlandezi, au găsit încă un cărucior. Doar că Marian nu a mai putut să stea aşezat pe un astfel de căruţ, din cauza bolii, şi l-a donat la rândul său unui bătrân. „În sfârşit voi putea să merg la biserică!”, a exclamat bucuros bătrânul care se mişcă foarte greu din cauza unei paralizii.

Pe lângă cele două cărucioare, Silvia şi prietenii săi irlandezi au mai transmis în Moldova şi două premergătoare, care au ajuns la alţi doi bătrâni care nu se pot mişca fără susţinere. Câteva pachete cu haine le-au transmis copiilor de la Centrul „Regina Pacis”.

Fiecare a avut o mare bucurie de la ajutorul vostru! Colm o Brien, Syril Mchoughlin, Margaret Wals, Neol Stanley, Mike Grath, Geoff Philips, Rosetta Writes, Viorel Trandafir, Silvia Bârcă, aţi creat un cerc de energie dumnezeiască!

 

The following two tabs change content below.