Când nu ştii ce să mai faci de bine…

MAMA AVENTURIERĂ // Cei trei foşti soţi au venit să-i ceară socoteală fostei lor soţii. Că adică, vezi bine, n-ai grijă de fete, sunt flămânde şi îmbrăcate cu te miri ce, iar noi îţi plătim pensie alimentară!

De fiecare dată mă uimesc femeile care, pentru a avea un bărbat la casă, ajung să-şi neglijeze copiii din altă căsătorie şi să se umilească într-un hal fără de hal. O tânără femeie, pe nume Valentina, a venit la mine la redacţie cu rugămintea s-o ajut să-şi găsească fiica de paisprezece ani care a fugit de acasă. Poliţia a căutat-o pe la rude, prieteni, dar nici urmă de ea. Am iscodit-o să aflu de ce ar fi făcut fata trebuşoara asta, având şi casă, şi masă.

A făcut câte un copil cu fiecare soţ

Şi aflu că fetiţa e din prima ei căsătorie, că are un caracter greoi, suspicios şi că pe orice bărbat care o curtează pe mama ei, astăzi divorţată de acum de al treilea soţ, îl priveşte ca pe un duşman. Din fiecare căsătorie Valentina are câte un copil. E tânără, interesantă la cei 40 de ani ai săi, şi mereu e cu gândul să-şi găsească fericirea. Există astfel de femei care sunt veşnic nemulţumite de ce au şi caută să întâlnească fie iubirea cea mare, fie o bunăstare pe care încă n-o au. Şi e destul ca cel cu care trăiesc să le supere cu ceva şi gata, iubirea ia sfârşit pe loc. Valentina şi-a pus scopul chiar de la bun început că n-o să trăiască decât bogat şi frumos, altfel ce rost mai are viaţa? Din această cauză 1-a şi părăsit pe primul soţ.

Cu al doilea a făcut cunoştinţă la un sanatoriu, veniseră pe căi diferite la Sergheievka. El era şef de întreprindere, cu maşină la scară, bănuiesc că şi ceva bănişori avea, dar, vedeţi dumneavoastră, era cam bătrân, şi ea, femeie tânără şi frumoasă, voia să petreacă. El nici nu dansa, petrecerile îl plictiseau, dorea linişte şi pace în familie. Valentina i-a născut şi lui o fetiţă. Dar a divorţat totuşi şi de acesta. Cum îmi spunea, îi ajungea pensia alimentară ce-o primea de la el ca să-şi întreţină familia. Mai târziu 1-a întâlnit pe Igor. Tânăr, frumos, bogat, unul la părinţi şi o iubea. La început. Apoi a aflat că numai la jumătate de an de la căsătorie, el avea de acum relaţii cu o altă femeie, mult mai tânără ca ea. Dar pentru că era gravidă cu al treilea copil, a răbdat şi înjosirea aceasta până a născut, ca să primească şi de la acesta pensie alimentară. Vezi bine, trebuia să fie întreţinuţi copiii şi ea avea un salariu de asistentă medicală, care abia-abia de-i ajungea pentru cheltuieli mărunte. Au divorţat.

Îşi găseşte un iubit cu 14 ani mai tânăr

Dar era tânără şi dorea să aibă un bărbat la casă. Şi s-a gândit că, chiar de nu se mărită, oricum îi trebuie un suflet să se mângâie. Fetele creşteau, se întâlneau cu taţii lor şi probabil că au mai aflat câte ceva de la ei, pentru că, de la un timp, relaţiile dintre mamă şi fiice s-au înrăutăţit brusc. Apoi iată că Valentina nu ştiu unde face cunoştinţă cu un bărbat, cu vreo 14 ani mai tânăr ca ea, şi începe să-1 invite acasă. Se vede că, în sfârşit, se îndrăgostise, dar cu acea dragoste care te înrobeşte şi te îngenunchează astfel încât nu mai ţii cont de onoare, de familie, de vorba oamenilor. Îl iubea şi, ca să-1 păstreze, era gata să facă tot posibilul şi imposibilul. În primul rând, toţi banii ce-i veneau drept pensie alimentară îi cheltuia cu acest tânăr, îl îmbrăca păpuşă, îl distra pe la restaurante şi discoteci, nu cumva să se plictisească băiatul şi s-o părăsească pentru una de vârsta lui. Când au simţit copilele ei că mama le neglijează şi că şi-ar fi dorit ca ele să nu mai existe, a început tragedia cea mare.

Fetele s-au plâns taţilor lor. Comedie, nu alta, dar într-o zi toţi trei s-au sfătuit şi au venit să-i ceară socoteală fostei lor soţii. Că adică, vezi bine, n-ai grijă de fete, sunt flămânde şi îmbrăcate cu te miri ce, iar noi îţi plătim pensie alimentară! Să ştii, Valentina, te dăm în judecată şi te lipsim de drepturile părinteşti. Iar bunica lor le va fi tutore până la majorat. Că şi ei, taţii, aveau familiile lor, copii din altă căsătorie şi nu puteau să le despartă pe surori. Fetele, chiar dacă erau de la taţi diferiţi, ţineau una la alta. Erau surori de la o mamă şi au crescut împreună, cum să le desparţi?

S-a speriat Valentina, pentru prima dată şi-a dat seama că poate pierde totul: pe fete, pe acel tânăr, care putea să-i fie copil şi el, respectul celor din jur. Nu-1 mai aducea acasă, dar se întâlneau pe aiurea. Tânărul, fireşte, n-o iubea pe Valentina, avea nevoie de susţinere materială pentru a termina facultatea. Că de acasă mai nimic ajutor – maică-sa era văduvă şi pensionară deja. Dar îi plăcea şi lui să fie îmbrăcat şi sătul. Єi-apoi, nu era nici primul, nici ultimul întreţinut de femei.

Fiica a probozit-o pe maică-sa şi a mâncat o bătaie soră cu moartea

Şi dacă se ivise o asemenea posibilitate, de ce să n-o folosească pe Valentina? Că alţii, sărmanii, descarcă vagoane, lucrează din greu în afara orelor de studii, iar lui îi vin toate de-a gata pentru o vorbă frumoasă şi o mângâiere. E drept că se cam săturase de femeie. În gelozia ei, Valentina îl pândea adeseori pe la colţuri de stradă, când ieşea de la lecţii, ca să vadă dacă nu e cu vreo fată, şi unde se duce, şi ce planuri are pentru ziua aceea. Un chin pentru amândoi.

Când i-a fugit fata de acasă, o săptămână nu-1 văzuse pe tânăr. Uite a dispărut flăcăul, de parcă nu era nimic între ei. Şi era nervoasă Valentina, pufăia şi plesnea în dreapta şi în stânga. Viorica, fiica ei cea mai mare, la cei 14 ani ai săi, i-a zis cu năduf: e bine, mamă, că te-a lepădat, poate te astâmperi şi-ţi cauţi de treburile casei şi de noi! A bătut-o, a bătut-o atât dr rău cu melesteul de nu cred să fi rămas loc neatins pe trupul ei. Şi fata a fugit de acasă. Tatăl ei, îngrijorat la culme (de altfel, el mi-a şi povestit mai târziu toate amănuntele despre fosta lui soţie), zic, tatăl fetei s-a sfătuit cu actuala lui nevastă şi au hotărât să le ia pe toate cele trei surori la dânsul. Rămâne de văzut ce va decide judecata.

The following two tabs change content below.