Când „molotovenii” vor deveni moldoveni // NEGRU

Reacţia paranoică, bădărănească a deputatului comunist Artur Reşetnicov la opinia Ambasadorului României Marius Lazurca a trecut neobservată de mulţimea celor care îşi dau zilnic cu părerea în spaţiul informaţional din RM. E greu de spus de ce. Probabil, unele teme sau persoane nu figurează în agendele lor.

Scrisul pe pereţi

Supărat rău de ceea ce a spus Marius Lazurca despre unionişti, Artur Reşetnicov a postat în miez de noapte, pe o reţea de socializare „un mesaj agresiv, injurios, afişându-şi, ca un exhibiţionist, frustrările „derjavnice” şi patologia românofobă. După o modă mai nouă unii politicieni folosesc Internetul ca pe un fel de ladă de „gunoi” emoţional. Twitter-ul sau Facebook-ul pare să îi înlocuiască unui Reşetnicov scrisul pe ziduri sau pe pereţii closetelor publice.

Cu siguranţă, el nu ar fi riscat să se expună în acest fel dacă nu ar fi avut garanţia că isprava sa nu îl va supăra ci, dimpotrivă, îl va delecta pe obositul lider comunist. Replicile grosolane, ameninţările, ghionturile, îmbrâncelile şi scandalurile din Parlament sunt, probabil, micile plăceri care i-au mai rămas lui Voronin, de când a fost înlăturat de la putere.

Unionist = proeuropean

În aparenţă, nervii lui Reşetnicov au cedat în mod nejustificat, neînţeles. El s-a înfuriat ca cineva care nu pricepe sensul cuvintelor, dar e capabil să sesizeze tonul ironic. Luni, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la PRO TV, Marius Lazurca s-a declarat unionist, dar nu în sensul reunificării RM cu România, ci al apropierii RM de Uniunea Europeană. „Ceea ce România şi-a propus să facă este să aducă Republica Moldova mai aproape de Uniunea Europeană. Sunt unionist în acest sens. Prin mandat mă asociez eforturilor Moldovei de a se integra în UE. Aş fi eu dezamăgit dacă unioniştii s-ar simţi dezamăgiţi”, a spus ambasadorul.

Să pui semnul egalităţii între unionişti şi proeuropeni este o idee care nu poate să nu-i deranjeze pe comuniştii complexaţi şi dezorientaţi. Nu se declarau şi ei, până mai ieri, proeuropeni? Deşi nu toată lumea o să fie de acord, în esenţă, acesta e adevărul: adepţii unirii RM cu România nu pot să nu fie proeuropeni, iar adepţii integrării cu UE nu pot să nu conştientizeze că, angajându-ne pe acest drum, este imposibil să ocolim România.

Conştient sau inconştient, integrarea europeană apropie în mod firesc, natural, RM de România, iar comunicarea, relaţiile pe diverse planuri, spaţiile comune – economic, cultural, educaţional, informaţional – vor şterge urmele sârmei ghimpate de pe Prut din mentalul colectiv al basarabenilor. „Molotovenii” (expresia aparţine lui Nicolae Leahu) vor redeveni, în sfârşit moldoveni. De aceea, coloana a cincea a Rusiei în RM se va împotrivi din răsputeri integrării europene. De aceea, comuniştii, proeuropeni în vorbe, dar nu şi în fapte, s-au reorientat repede spre spaţiul eurasiatic.

Elita prezentă şi cea viitoare

Marius Lazurca a „îndrăznit” să pună la îndoială şi afirmaţia des folosită de exponenţii intereselor ruseşti că unionismul sau proromânismul ar fi un fenomen marginal. „Nu sunt de acord că proromânismul este un fenomen marginal. Fiecare poate defini din sondaje profilul proromânului. El este tânăr, are studii superioare, un statut superior şi venituri care depăşesc media câştigurilor naţionale.

Proromânii sunt membri ai elitei prezente sau viitoarei elite a Republicii Moldova”, a punctat ambasadorul. Pe discipolul lui Dzerjinski, căruia nu i-a scăpat că ambasadorul Marius Lazurca a vorbit în ajunul Zilei Naţionale a României, l-o fi supărat abilitatea domniei sale de a spune nişte adevăruri neplăcute fără a putea fi învinuit de încălcarea statutului de diplomat.

Şi cine ar putea nega că generaţia nouă, liberă de prejudecăţile, de reflexele formate de propaganda comunistă, vede sau trebuie să vadă altfel relaţiile cu lumea în general şi România în particular? Că „proromânii sunt cei mai puternici promotori ai agendei europene”, este în firea lucrurilor, un semn de normalitate. Tot ei au fost, la vremea respectivă, promotorii independenţei RM. Atunci comuniştii se ascundeau printre dărâmăturile URSS.

Un răspuns elegant

Răspunsul ambasadorului la actul huliganic al lui Reşetnicov a fost elegant şi penetrant. „Sper că cele scrise de dl deputat Artur Reşetnicov nu sunt un îndemn la violenţă împotriva mea, fiindcă ar fi foarte grav. Încă mai trag nădejde că e un fel de glumă şi că se va găsi cineva să o corecteze”, a declarat Marius Lazurca, pentru inprofunzime.md. Dar nu s-a găsit, deocamdată, nimeni. „Oricât m-ar întrista aceasta reacţie, ştiu că ea nu e totuşi tipică pentru felul în care parlamentari ai Republicii Moldova înţeleg să îi trateze pe ambasadorii străini acreditaţi la Chişinău”, a mai adăugat Marius Lazurca un pic de lustru diplomatic acestui caz urât.

Pe ambasadorii străini – da, deputaţii comunişti îi tratează altfel. Dacă Marius Lazurca ar fi fost un ambasador străin, Reşetnicov ar fi avut cu siguranţă altă atitudine. Însă el ştie că ambasadorul României nu este un străin. Şi acest simplu fapt îl scoate din sărite, ca culoarea roşie pe un buhai colhoznic.

Nicolae Negru

The following two tabs change content below.