Când majoritatea nu contează // Observator

Adversarii lui Băsescu declară că el nu ar mai avea legitimitate ca preşedinte, fiindcă pentru demiterea sa au votat 7,5 milioane de români. Din păcate, votul lor nu influenţează legitimitatea lui Băsescu.

Românii care au votat pentru demiterea lui Băsescu au făcut-o pentru că li s-a tăiat din pensii şi salarii, în cadrul măsurilor de austeritate, adoptate în 2009. Dar măsurile de austeritate nu pot fi un motiv de demitere, fiindcă nu pot fi considerate drept încălcări grave ale Constituţiei. Dacă ar fi fost USL la putere, ar fi fost obligat să adopte măsuri nepopulare (sau să bage România în faliment), atrăgându-şi antipatia electoratului.

Băsescu nu a fost suspendat pentru că a anticipat criza datoriilor publice, reducând cheltuielile bugetare, ci pentru că este „rău de gură”, nediplomatic, pentru că „i-a băgat cuţitul în spate” premierului Conta, cum s-a exprimat premierul, dar lucrul acesta nu displăcea poporului, dacă e să judecăm după rezultatele referendumului din 2007. Cei 7,5 milioane de români pe care dl Antonescu îi crede în spatele său, stau acolo din alte motive, diferite de ale USL, şi nu pot fi invocaţi decât trişând. Această coincidenţă de poziţii nu poate să-l delegitimeze pe Băsescu, fiindcă astfel este încălcată Constituţia care prevede că un preşedinte al României este suspendat doar dacă a încălcat grav Constituţia, nu pentru că adoptă decizii care nu plac majorităţii, chiar fiind acestea greşite.

Ca să nu mai vorbim că cele 7,5 milioane nu formează, totuşi, majoritatea necesară.

Paul Borzac

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)