„Când m-a făcut PLDM primar?”

chirtoaca  Foto de NADEJDA ROSCOVANUInterviu cu Dorin Chirtoacă, primarul general al municipiului Chişinău

– Domnule primar, aveţi contract cu BERD ca până la sfârşitul lui 2014 să introduceţi taxare electronică în troleibuze, reuşiţi? Ce faceţi cu taxatorii?

Reuşim dacă se aprobă la Consiliul municipal. Proiectul de decizie se află pe ordinea de zi la CMC de câteva luni. Regia Transport Electric le va propune taxatorilor alte locuri de muncă. Nu se va reuşi să fie rezolvată problema tuturor, dar o parte vor putea avea alte oportunităţi. Sistemul de taxare electronică este pe bază de card. Cardul are pe el o anumită valoare bănească, acesta se apropie de un dispozitiv şi se scanează. Urmează să punem şi GPS la troleibuze pentru a monitoriza respectarea orarului de circulaţie. Vor apărea treptat şi anunţuri electronice în staţii.

– Se va menţine taxa de trei lei pentru călătoriile cu microbuzul în acest mandat?

E adevărat că a crescut costul combustibilului faţă de ceea ce a fost în anul 2006. Ei sunt într-o situaţie grea din două motive: presiunea pe care o au cu întreţinerea mijloacelor de transport şi poziţia cetăţenilor. Ei odată au încercat să şantajeze oraşul când au făcut grevă dar oamenii nu au răspuns de o manieră pozitivă şantajului, au arătat că sunt gata să meargă şi pe jos, să stea la coadă şi jumătate de oră să aştepte până au loc în troleibuz.

Noi putem pune chestiunea pe ordinea de zi spre examinare, dar nu cred că cineva va vota, mai ales în preajma alegerilor.

– Acum chişinăuenii se plâng pe gropile din curţile blocurilor…

Dacă acum cinci ani, accentul principal era pe alimentarea cu apă, asigurarea cu energie termică, drumuri mai bune, mirosul din oraş, acum se vorbeşte mai puţin despre aceste probleme, acest fapt mă bucură. Am investit în curţile blocurilor şi în ultimii ani câteva zeci de milioane de lei, dar nu este destul. Trebuie schimbată în totalitate infrastructura sau de acoperit măcar 50% din toată suprafaţa de carosabil. Mai este nevoie de 3–5 ani pentru a avea o situaţie satisfăcătoare.

– Care este răspunsul Dumneavoastră pentru bloggerii care v-au criticat pentru chioşcuri, clădiri istorice demolate, pistele pentru biciclişti plasate aiurea? 

Faţă de oricare persoană care doreşte să-şi expună punctul de vedere, am rugămintea să fie corect, obiectiv şi bine informat.

Chioşcurile sunt o moştenire din anii nouăzeci. Micşorăm numărul acestora cu 10% în fiecare an. Când se renovează o stradă, le scoatem de acolo. Mai durează, nu sunt alte locuri de muncă pentru a scoate toate cele cinci mii de chioşcuri.

Panourile publicitare le scoatem de pe străzile unde au loc modernizări.

Cu privire la pistele pentru biciclişti, s-a produs o eroare. Este vina serviciilor care au făcut lucrul acesta. Ele au făcut exact cum era desenat pe hârtie, deşi trebuia să tragă liniile cum scrie în Regulamentul circulaţiei rutiere. Va trebui creat un serviciu special de marcaj pentru pistele de biciclişti. E mult de lucru cu aceste piste.

Dar la noi legea nu permite trasarea pistelor pe trotuare, numai pe stradă. Dar pe stradă avem maşini parcate, şi nu avem o lege care ar permite ridicarea acestor maşini. În Parlament există un astfel de proiect de lege. Lucrul acesta trebuie făcut cel puţin pe arterele principale: Ştefan cel Mare, Puşkin, Vieru, Bodoni, Bucureşti. Dacă se aprobă legea, maşinile vor fi ridicate şi după jumătate de an. Soluţia pentru aceste maşini va fi parcarea supraetajată cu o capacitate de minimum 500 de maşini care va fi construită sub Piaţa Marii Adunări Naţionale. Proiectul este pe ordinea de zi la CMC.

– Vă veţi implica în campania electorală PL? Cum?

Voi participa. Noi vrem standarde europene şi reguli europene pentru toată R. Moldova, nu doar pentru Chişinău.

Voi merge împreună cu colegii în teritoriu la întâlniri cu alegătorii, voi prezenta ce am făcut în Chişinău în ultimii ani şi viziunea noastră despre viitor, despre cum trebuie să fie regulile de guvernare, ce avem de gând să includem în viitorul acord de guvernare. Liste de legi, nimeni să nu poată fugi de angajamente.

Până acum a fost doar lupta împotriva comuniştilor, dar după ce s-a făcut alianţă fiecare şi-a văzut de interesele personale şi de grup şi a aplicat regula „Capra vecinului”.

Cum am făcut eu obiectivele pentru doi ani şi agenda 21, la fel trebuie să fie şi în viitorul acord de alianţă, pe puncte şi domenii.

Nu am de gând să păstrez după aceea funcţia de parlamentar, voi reveni aici.

Cetăţenii nu vor o guvernare comunistă, dar chestiunea cu BEM şi Aeroportul pune în pericol alegerile parlamentare.

– Această retorică poate fi folosită şi de către comunişti…  

Comuniştii nu sunt mai buni.

Şi în primărie se întâmplă asemenea lucruri.

– Maxima sancţiune pentru funcţionarii corupţi din primărie este să fie daţi afară?

Din partea primăriei, da. Din partea structurilor de forţă, ar trebui să fie dosar penal, judecată, condamnare. Sunt circa 10 persoane prinse de primărie în flagrant cu acte de corupţie. La Direcţia construcţii capitale a fost unul Panfil, unul de la Direcţia juridică prins cu 10 mii de euro, altul de la Serviciul locativ. Unii, prin judecată, au obţinut drept de restabilire.

Dar Primăria Chişinău a devenit mai puternică în ultimii şapte ani, statul a devenit mai slab. Noi am consolidat instituţiile noastre, spre deosebire de stat. De ce „Moldova-Gaz” a ajuns să fie proprietatea „Gazprom”, BEM proprietatea „Vneşekonombank”, Aeroportul pe mâna ruşilor?

– Ce este PLRM din punctul Dumneavoastră de vedere – trădători, aşa cum îi califică Mihai Ghimpu, sau salvatorii parcursului european, aşa cum afirmă Ion Hadârcă?  

Cum au salvat ei parcursul european dacă soluţia cu privire la refacerea alianţei a propus-o Partidul Liberal? Exact cum am propus-o noi aşa şi s-a întâmplat, doar că fără noi şi prin intermediul trădătorilor. Foarte simplu. Cine a rupt acordul în martie 2013? Reprezentantul PLDM. Noi am spus că dacă se rupe acordul, este criză, riscăm să nu semnăm Acordul de Asociere, libera circulaţie! Trebuie refăcută urgent alianţa de guvernare! Cum? Liderii de partid să facă un pas înapoi, şi să fie delegaţi alţi oameni în primele funcţii din stat. Un an de zile n-o să moară nimeni fără girofare şi fără fotolii! Şi chiar noi l-am propus pe Leancă în funcţia de prim-ministru.

S-au certat o lună–două, s-au înţeles până la urmă, dar au făcut şi pasul cu respectivii din PL, care ar fi fost schimbaţi din funcţii în momentul numirii noului Guvern. Aici e secretul. Noi oricum am fi demis miniştrii care azi deja sunt demişi – Marinuţă şi Şalaru pentru corupţie. E clar că n-a fost un interes de salvare, ci un interes propriu. După ce s-a comis trădarea, a fost posibilă concesionarea Aeroportului şi a Băncii.

– Dar după alegerile din noiembrie va fi posibilă o reconciliere dintre PL şi celelalte două partide?

Da, doar că trebuie reguli mult mai stricte de guvernare. Noi ne vom baza pe interesul acelor alegători care vor vota pentru PL. Obiectivele noastre sunt cunoscute, şi aceste obiective vor fi promovate în viitoarea coaliţie democratică de guvernare. Vom obţine maximum din ceea ce este posibil. Vom cere de la partenerii europene să nu fie indulgenţi cu cei care fac hoţiile. Europenii se fac că nu văd matrapazlâcurile de la noi pentru că în Ucraina este o situaţie mai proastă. Doar din motivul acesta, altfel ar primi-o peste cap.

– Vlad Filat zice că PLDM nu-l va mai face pe Chirtoacă primar. Vă veţi descurca fără ajutorul lor?

Când m-a făcut PLDM primar? PLDM de fiecare dată a mers împotriva mea la alegeri: în 2007, când dânsul a candidat, şi în 2011, când jumătate de an au făcut campanie de discreditare, nici nu se saluta pe stradă respectivul. Pentru ca în luna mai să vadă că nu are încotro, era evident că oamenii vor vota pentru primarul acesta în continuare. Văzând că pierde, a făcut acel gest aparent salvator. Acum a revenit la aceeaşi retorică din 2007 şi din 2011.

Eu îi doresc un singur lucru, atunci când cei trei copii ai săi o sa crească mari, să trăiască într-un stat de drept, unde va funcţiona legea, şi nu telefonul.

– Ex-preşedintele ucrainean, Leonid Kravciuk, a declarat că la ai săi 80 de ani îşi va apăra ţara cu arma în mâini. Dumneavoastră ce veţi face?

Sper să nu ajungem la o asemenea situaţie, dar în cazul în care RM ar păţi ceea ce păţeşte Ucraina, este de datoria fiecărui bărbat să procedeze aşa. Asta nu se discută. Provocări vor fi din partea partidelor pro-ruse, dar sper că nu se va ajunge la un conflict armat.

Interviu realizat de Vadim VASILIU

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)