Când destinul vrea să se amuze

AVENTURĂ AMOROASĂ // Cum e când te iubeşti cu un bărbat de care ai divorţat mulţi ani în urmă?

Curată poveste şi întâmplarea asta! O pereche de oameni au divorţat. Treaba asta s-a întâmplat mulţi ani în urmă. Nu-şi mai aduce aminte nimeni ce motiv o fi avut atunci, dar nici nu mai are importanţă pentru că şi un soţ, şi altul s-au recăsătorit şi chiar au reuşit să mai facă copii.

Din prima căsătorie aveau doi fii însuraţi, şi chiar cu copii de şcoală. Vă mai pot spune că ambii erau trecuţi de prima tinereţe. Din a doua căsnicie, Agnesa avea două fete, iar Igor – un fiu. Până aici e clar. Avem nenumărate cupluri de acest gen în republica noastră! Ei bine, istoria începe cu faptul că Agnesa, pentru prima dată, şi-a luat bilet la un sanatoriu.

Pentru prima dată la sanatoriu

Câte boli descoperi după 50 de ani. Avea şi ea probleme, dar se ducea cu inima tângă. Pentru prima dată a lăsat copiii şi soţul, locuiauîmpreună într-o casă cu mai multe intrări. Schimbau proiectul imobilului după cum apăreau necesităţile: însurători, creşterea numărului membrilor de familie etc. Aveau şi unde pentru că locuiau pe pământul lăsat moştenire de bunei chiar în partea de jos a Chişinăului. Agnesa zicea mereu că norocul a ţinut cu dânsa. Cel de-al doilea soţ s-a nimerit a fi un om blajin şi harnic.
A mai fost însurat până la ea, dar în acea căsnicie n-a avut niciun copil. De fapt, dacă a luat-o cu doi băieţi, mari de-acuma, se gândea că nu-i mare pagubă dacă nu-i va naşte. Are cine căuta de ei la bătrâneţe. Dar uite că i-a născut două fete şi pentru asta era în stare să răstoarne munţi pentru familia lui.

Băieţii Agnesei l-au acceptat cu greu de tată, deşi se vedeau şi cu celălalt tată care, o dată la două-trei luni, îi chema în ospeţe la dânsul acasă ca să-i apropie astfel şi de fiul lui din a doua căsnicie. În momentul când începe povestea asta nu-şi mai aduceau aminte Igor şi Agnesa de ce au divorţat ei în tinereţe.

Sanatoriul ca panaceu

A plecat femeia la sanatoriu încărcată cu bunătăţi de acasă pentru că nu era sigură cum îi vor hrăni acolo. Şi băuturică mai aleasă, să nu ştie bărbatul, pleca pentru trei săptămâni, dar se încărcase ca pentru trei luni. Îmbrăţişări şi lacrimi la despărţire, deşi sanatoriul e la o aruncătură de băţ de Chişinău.

Tot în ziua aceea şi tot spre sanatoriul cu pricina se ducea şi Igor, primul soţ al Agnesei. Obţinuse şi el un bilet, dar se ducea ca să uite de casă, de nevastă şi de grijile serviciului. Obişnuia omul să meargă an de an anume acolo, pe malul Nistrului, să se plimbe în păduricea din preajmă alături de cineva care să-i satisfacă nevoile trupului şi ale sufletului. Lui Igor îi plăceau femeile, indiferent de naţionalitate, culoarea părului şi a ochilor, nu-l deranja dacă nu erau de seama lui. Să fie străină, veselă şi să aibă cu cine se întreţine în perioada cât era departe de casă. Zicea că astfel îşi fericeşte şi nevasta. Când se întoarce de la sanatoriu, după atâta comunicare cu străinele, şi ea îi parea altfel.

Foştii soţi se redescoperă

Ei bine, a doua zi dimineaţa, la primul dejun, foştii soţi au dat nas în nas! Lui Igor i-a părut apetisantă Agnesa, durdulie, dar nu peste seamă de grasă, părul vopsit şi aranjat frumos. A remarcat că îi merge coafura nouă. Şi cele două gropiţe în obraji le avea aşa cum le ţinea minte din tinereţe. Nici Agnesei nu i-a părut prea schimbat la faţă Igor. Mă rog, avea părul cărunt, dar îi stătea bine, rotunjor la trup, dar nu avea burtă. Foştii soţi s-au analizat din priviri şi au pornit unul către altul cu zâmbetul pe buze. La urma urmei, ce aveau de împărţit? Copiii sunt mari, amândoi sunt căsătoriţi, bunei deja. Au despre ce vorbi fără să se sinchisească unul în prezenţa altuia.
Întâlnirea lor a fost o surpriză dintre cele reuşite. Pentru că şi unul şi altul luase de acasă merinde cât au putut duce, aveau şi băuturică aleasă, au pornit din ziua aceea să se întâlnească când la unul, când la altul în cameră. După ce au vânturat amintirile, uite ce îi vine în cap lui Igor: „Agnesă, hai să vedem dacă ni-i la fel de bine împreună, cum ne-a fost în tinereţe”. Şi fără să mai aştepte răspunsul femeii, care tocmai atunci bea un pahar de vin, se apropie de ea şi porni să o mângâie. Mai nu s-a înecat nevasta! A mai dat din coate, l-a împins pe cât o ţineau puterile, dar să nu credeţi că nu era curioasă cum o fi după atâţia ani să se iubească cu Igor. La urma urmei, i-a fost soţ, au împreună doi copii şi o puzderie de nepoţi.

Adică, nu avea probleme de morală. S-au iubit cei doi trecuţi de prima tinereţe. Au uitat de ani, de motivele care i-au înstrăinat, de soţii pe care i-au lăsat acasă. Se descopereau a doua oară unul pe altul. După atâta amar de vreme, şi-au dat seama că s-au prostit în tinereţe, că ar fi trebuit să rămână împreună. Cele trei săptămâni de sanatoriu au trecut ca o zi. Amanţii şi-au zis că nu e cazul să se despartă, Igor va găsi o modalitate să se mai întâlnească. De altfel, pentru el, experienţa asta nu era singulară.

Aventura continuă şi la Chişinău

S-au întors la casele lor. Atâta doar că Agnesa nu-l mai putea primi lângă ea pe actualul ei soţ. Găsea nenumărate motive să-l îndepărteze. Mai mult, trecuse cu dormitul în altă cameră, motivând probleme de sănătate. Dar de la un timp, cei de-ai casei au observat că mama lor dispare cu regularitate de acasă şi se întoarce de fiecare dată mai bucuroasă de viaţă. Fiii le spuneau nevestelor: „Dacă nu ar fi la anii aceştia, ne-am gândi că are un amant, dar se vede că e altceva la mijloc”. Explicaţia le-a venit foarte curând. Într-o seară, fiul cel mai mare al Agnesei a fost chemat la sectorul de poliţie. Sectoristul i-a spus să vină urgent şi să plătească o amendă. Uite acolo au aflat ei că nevasta cea de-a doua a tatălui lor i-a prins pe amanţi într-o casă străină şi a câlţuit-o pe mamă-sa de n-a putut-o scoate nimeni din mâinile sale. Vecinii de peste gard au chemat poliţia. Fiii Agnesei n-au spus tatălui vitreg niciun cuvânt, nu că i-ar fi rugat Agnesa, dar le era milă de el.

Unde să se ducă omul după 20 de ani de căsnicie? Şi-apoi avea două fete cu Agnesa. Dacă credeţi că după asta s-au cuminţit iubiţii, greşiţi amarnic. S-au tot întâlnit o vreme pe ascuns până i-au ameninţat fiii: „Dacă nu încetaţi, vă lepădăm şi o să ştie toată lumea de ce!”.

The following two tabs change content below.
Lidia Bobână

Lidia Bobână