Când dă strechea în om (1)

Îi spusese vrăjitoarea că va avea șapte copii din două căsnicii și că a doua parte a vieții sale va fi mult mai reușită decât prima

A fost o mare nedumerire printre toate rudele când Valentin, la cei 65 de ani ai săi, își anunţă nevasta că vrea să divorțeze. Nimeni n-a bănuit că între dânșii sunt relații ostile. Ori de câte ori ieșeau în lume, Valentin se învârtea pe lângă soția sa Elena ca un cocoșel. O servea, o ținea de braț, o săruta pe obraz, când trebuie și când nu trebuie și acum, uite tu, că vrea să divorțeze!

Se însoară a doua oară la 65 de ani

Zic, lumea nedumerită era și indignată într-un fel că lui, tată a patru copii, și bunic a 13 nepoți, îi dă în cap să facă și prostia asta. La bătrânețe! Tocmai atunci, când omul începe a se gândi la cele veșnice, își numără anii și pune la cale treburile ce i-au mai rămas de făcut: testamentul, finisări de imobile, afaceri neterminate, dar uite că Valentin tocmai la vârsta asta voia să înceapă o viață nouă.

Și dacă ar fi fost cel puțin tinerică nevasta la care se ducea, mai înțelegeai, chipurile vrea una fragedă și frumoasă. Dar cam de seama lui era femeia. O colegă de clasă pe care a întâlnit-o întâmplător în vara anului trecut și, care, fiind singură, îl tot ruga să vină să-i repare câte ceva în gospodărie, să-i rezolve vreo problemă de ordin financiar. Valentin lucra economist la un minister și îl ducea mintea și capul la rezolvarea problemelor legate de administrarea și investiția banilor.

Valentin ia o colegă de clasă

Dar pentru că Viorica avea o farmacie și se gândea să mai deschidă vreo câteva, avea nevoie de sfatul lui Valentin. Nici nu-i de mirare că s-au apropiat atât de mult și au hotărât până la urmă să trăiască împreună. Îl întrebau rudele: „Chiar nu-ți pare rău, după 42 de ani de căsnicie, să lași totul baltă și să te duci la una pe care nici n-o cunoști bine?”. La care bărbatul zicea: „Prost am fost că am trăit cu o singură muiere 42 de ani când sunt multe altele deștepte, vesele pe care nici n-am pus mâna vreodată. Nu-i în dreptul vostru să-mi bateți obrazul!” și se întorcea spre fratele său Gheorghe căruia îi zicea: „Crezi tu că nu știu că ai o amantă de ani de zile și acum o faci pe moralizatorul?”. Apoi către alt frate, cu o altă observație: „Știu că n-am să trăiesc, Sandule, ca tine cu o femeie pe care n-o iubesc, cum faci tu. De dragul averii ți-ai vândut sufletul, bărbăția și mintea”.

Nevastă-sa Elena nu l-a rugat o dată să rămână. Nu i-a scos ochii și nu l-a vorbit prin mahala. Știa că dragoste cu sila nu se face. I-a adunat lucrurile în câteva valize, le-a pus într-o zi în hol și i-a zis: până aici am fost împreună, de acum încolo, pe drumuri diferite. Nici copiii și nici nepoții nu-i vedeau suferința, pentru că în fața lor femeia nu arăta cât de mult a afecta-o plecarea soțului din familie.

Elena îşi caută liniştea la ţară

Ca să se liniștească, și-a luat liber de la serviciu, o lună pe cont propriu. S-a dus la țară la o mătușă de-a ei, care locuia singură într-o căsuță dărăpănată și și-a pierdut urma din oraș. N-avea cine să-i telefoneze și nici ea nu căuta pe nimeni. Își petrecea zilele hoinărind pe dealurile din jurul satului sau citind în casa cea mare a bătrânei. Când s-a reîntors în oraș, peste o lună a aflat că  bărbatu-său a și înaintat actele la divorț și în curând vor fi liberi. Doar nopțile plângea în pernă când n-o putea vedea nimeni și nici auzi.

Au trecut luni bune până să se obișnuiască cu gândul că nu este măritată, că nu trebuie să aștepte pe nimeni de la serviciu și nu poartă răspundere în fața nimănui. În răstimpul acesta, evita să se întâlnească cu copiii care o împovărau și mai mult cu grijile lor. Pentru că era la pensie, Elena a hotărât să părăsească locul de muncă și să se retragă la țară unde avea o căsuță de vară care tot ei i-a rămas după anularea căsniciei.

Să nu fii de folos nimănui…

Spre lauda lui Valentin, acesta n-a luat din gospodăria lor, din averea agonisită în comun absolut nimic. Doar hainele și obiectele de care avea nevoie la serviciu. După 42 de ani de căsnicie e foarte greu să te obișnuiești cu gândul că nu mai ești de folos nimănui. Că tot ce-a fost frumos în viața ta e deja la timpul trecut. Că în viitor nu te așteaptă decât singurătatea și câțiva pași care te duc până la cimitir. Astea erau gândurile Elenei când s-a mutat în casa lor de vară. Cu pensia ei de funcționar public se descurca binișor într-o localitate sătească, pentru că se înțelesese cu vecinii și cumpăra de la ei lapte, brânză, carne la un preț mai mic decât ar fi cheltuit la oraș.

Avea 62 de ani Elena, dar nu arăta vârsta. Era o femeie plăcută la chip, o blondă cu ochi verzi și mlădioasă încă la trup încât puțini i-ar fi dat vârsta adevărată. Fiind sociabilă din fire, și-a făcut foarte ușor prieteni printre vecinii unde-și avea casa de vară. Chiar obișnuia serile să invite vreo prietenă de-a ei mai nouă la o cafea, la un pahar de vin sau la plăcințele calde. Și în atmosfera liniștită de la țară, a început să-și revină puțin câte puțin. Altfel vedea lucrurile, le cântărea altfel și, într-un târziu, și-a zis că poate ieși în lumea largă, fără să se teamă că-l va întâlni cândva undeva pe fostul ei soț.

Prezicerea vrăjitoarei se împlineşte

Întoarsă în apartamentul ei din oraș, primul lucru pe care îl face, își caută un nou serviciu ca să se afle printre oameni și să înceapă în felul acesta o nouă viață. Nu v-am spus până acum, dar în tinerețile ei, pe când era studentă, Elena împreună cu alte două colege au fost la o vrăjitoare. Era lucru obișnuit printre studenți chestia asta. Fiecare fată se gândea ce o așteaptă în viitor. Voia să știe și să se pregătească pentru surprizele pe care i le aduce viața.

Și atunci îi spusese vrăjitoarea că va avea șapte copii din două căsnicii și că a doua parte a vieții ei va fi mult mai reușită decât prima. În studenţie, n-a luat în serios povestea asta și nici mai târziu nu s-a gândit o clipă că, după 42 de ani de căsnicie, ar fi putut să rămână singură. Și nici că la 62 de ani ar fi putut să întâlnească un alt bărbat care să-i schimbe destinul. Dar uite că la noul loc de lucru așa se întâmplă.

Lidia BOBÂNĂ

The following two tabs change content below.
Lidia Bobână

Lidia Bobână