„Când apar simptomele, deja e prea târziu” // Interviu cu Liliana Calestru, medic nefrolog din cadrul Centrului de Dializă din Chișinău

 

liliana-calestru

Liliana Calestru

Bolile de rinichi evoluează de cele mai multe ori asimtomatic. Pacientul nici măcar nu bănuiește că suferă de o boală care în momentul când apar primele simptome, deja ar putea să fie în stadiul terminal. Persoanele care suferă de diabet zaharat, hipertonicii sau cele care au predispoziții genetice cunosc că fac parte din grupul de risc pentru dezvoltarea insuficienței renale, însă, potrivit nefrologilor, există o altă categorie de pacienți, care, aparent sănătoși, la un control medical de rutină află că rinichii lor practic nu mai funcționează.

 

Dnă Calestru, vă rog mult să ne spuneți de câți ani tratați pacienți cu boli renale în stadiul terminal și dacă ați observat o creștere a numărului persoanelor afectate de această patologie?

Activez în calitate de medic nefrolog mai mult de 5 ani. Pe parcursul activității am observat o creștere marcată a numărului de pacienți cu insuficiență renală terminală, care necesită tratament prin substituție renală, cauzată preponderent de creșterea accesibilității la dializă (anterior disponibilitate logistică redusă a Centrelor de Dializă pentru primirea pacienților), creșterea speranței de viață, creșterea prevalenței diabetului zaharat, a bolilor cardiovasculare, dar și a supraviețuirii după evenimente cardiovasculare majore.

Pentru mulți diagnosticul “insuficiență renală în stadiu terminal” este o noțiune absolut necunoscută, ce presupune această boală?

Insuficiența renală cronică terminală definește stadiul tardiv al insuficienței renale cronice, în care fără tratamentul de substituție a funcției renale, supraviețuirea pacientului este imposibilă. Astfel de pacienți au filtrația glomerulară sub 15 ml/min/1,73 m2 suprafață corporală. Dacă filtrația flomerulară scade sub 5 ml/min, atunci starea pacientului se agravează progresiv, indiferent de metodele conservative aplicate. Acest indice servește drept indicație absolută pentru inițierea substituției funcției renale.

Dializa tratează definitiv boala?

Dializa nu este o soluție de vindecare, ci este o modalitate de tratament necesară în insuficiența renală cronică terminală sau cea acută, când scad progresiv funcțiile renale. Dializa este o metodă de eliminare a toxinelor și  de menținere a echilibrelor apei și electroliților pe care rinichii bolnavi cu incapacitate avansată de funcționare nu mai pot să le exercite suficient, pentru a nu pune în pericol viața pacientului.

Care sunt primele simptome care dau de știre că persoana ar putea suferi de insuficiență renală sau această boală se încadrează în rândul celor care evoluează asimptomatic?

În stadiile inițiale ale bolii cronice de rinichi, pacientul este frecvent asimptomatic sau prezintă semnele și simptomele bolii sistemice care predispune la afectare renală. Ca urmare, diagnosticul afecțiunii renale cronice este posibil doar în cazul unei suspiciuni clinice formulate de către medic, care inițiază screening-ul activ pentru depistarea bolii cronice de rinichi. Screening-ul bolii cronice de rinichi se adresează persoanelor care au în antecedente sau în prezent, au avut/au factori de risc/ boli asociate cu boala renală cronică. Grupul de risc cel mai important este cel al pacienților cu diabet zaharat, hipertensiune arterială sau boală aterosclerotică generalizată. La acești pacienți screening-ul este esențial pentru detectarea precoce a bolii cronice de rinichi și trebuie efectuat anual (în cadrul evaluării anuale a stării de sănătate), precum și cu ocazia oricărei adresări pentru indiferent ce afecțiune.

Odată conectat la un aparat de dializă, cum se schimbă viața unui pacient?

Tratamentul prin dializă poate nu este unul plăcut, dar să nu uităm că este o șansă la viață. Viața pacientului se schimbă radical, deoarece e un stil nou de viață, cu noi reguli și restricții: spre exemplu, alimentare și hidrice; ei depind de „aparat”. Dializa influențează orarul de muncă și odihnă, pacientul trebuie să-și programeze timpul conform orarului de tratament la dializă (de 3 ori pe săptămînă, câte 3-4 ore), deseori renunțând la viața profesională.

Pacientul dializat devine deseori dependent de alte persoane (mai frecvent membri ai familiei, mai rar asistenți sociali) care îl ajută pentru a fi transportat, să administreze medicamente și chiar să se alimenteze.

Pacientul aflat la dializă este limitat în posibilitatea de a călători, având nevoie vitală de acces la dializă în regiunea sau țara unde își programează vizita.

În ce constă procedura de dializă?

Cum am menționat mai sus, procedura de dializă are la bază procesele fizico-chimice de difuzie și convecție la nivelul unei membrane semipermeabile care separă sângele bolnavului de o soluție hidroelectrolitică. Practic cu ajutorul unui aparat sângele pacientului este treptat scos din organism și adus în contact cu membrana dializorului, iar după curățarea sa este reîntors pacientului. În fiecare minut aproximativ 250-350 ml de sînge suferă acest proces, iar întreaga cantitate de 5 litri de sânge este dializată într-un interval de 4 ore. Ședința de dializă trebuie repetată de 3 ori pe săptămînă, toată viața sau până la efectuarea unui transplant. Dializa asigură o înlocuire eficientă a funcției de excreție a rinichiului, însă într-un mod intermitent – câte 4 ore la fiecare 48 sau 72 de ore.

Acum 9 luni, s-a deschis Centrul de Dializă din Chișinău, care este similar centrelor de dializă europene. Cum s-au reflectat condițiile noi de tratament asupra stării de sănătate a pacienților?

Principiul de bază în activitatea Centrului de Dializă din Chișinău este prestarea serviciilor medicale de cea mai înaltă calitate care vor asigura îmbunătățirea calității vieții pacienților conectaţi la dializă. Acestea prevăd serviciile de bază medicale de hemodializă și cele adiționale pentru asigurarea confortului pacientului: transportarea persoanelor la dializă, suport psihologic calificat și o masă ajustată la necesitățile alimentare restricționale ale pacienților cu afecțiuni renale. Dotarea cu aparataj de dializă nou și de ultimă generație și consumabile de dializă de calitate înaltă;  deservirea pacienților conform statusului hepatic, asigurarea cu medicamente și tot spectrul de investigații instrumentale și de laborator conform Protocoalelor și Standardelor de specialitate contribuie direct la îmbunătățirea calității vieții pacienților.

Am observat că în timpul ședințelor de dializă pacienților li se oferă mâncare. De ce se face în timpul ședinței și ce intră în regimul alimentar al unui pacient cu boli de rinichi?

Prin hemodializă se pierd o serie de substanțe foarte valoroase pentru buna funcționare a organismului: glucoză, aminoacizi, vitamine, minerale. Acestea trebuie neapărat asigurate prin alimentație, pentru a compensa pierderile și a nu se crea deficite nutriționale. Principala caracteristică a regimului alimentar care trebuie urmat în cazul unui pacient aflat la dializă este echilibrul. Dieta pacienților dializați trebuie să fie bogată în proteine și scăzută în sodiu, potasiu și fosfor (elemente care se acumulează între ședințele de dializă din cauza afectării ireversibile a funcției renale). De asemenea, sunt restricții în ce privește aportul de lichide consumate (excesul de apă din corp are consecințe nefavorabile asupra tensiunii arteriale, inimii și respirației). Este foarte important ca orice pacient dializat să se consulte cu medicul său nefrolog. Teoretic, nici un aliment nu este interzis, însă unele trebuie consumate cu atenție și în cantități mai mici. De preferat este dieta personalizată, deoarece necesarul caloric diferă de la un pacient la altul. De aceea medicul nefrolog trebuie considerat unul ditre cei mai buni prieteni ai pacientului dializat, el cunoscând cel mai bine nevoile pacientului și recomandând astfel un regim alimentar care să-i ofere aportul caloric și de vitamine necesar pentru a se simți cât mai bine.

Pacienții spun că viața în dializă se schimbă la 180 de grade, care ar trebui să fie atitudinea celor din jur pentru a-i ajuta să se adapteze la noul regim?

Dializa reprezintă o metodă de tratament ce presupune o atenție și o grijă deosebită atât a pacientului, cât și a celor din jur. Pierderea funcției renale și dependența de dializă duc la schimbări dramatice în viață. La început se simt anxioși, îngrijorați în legătură cu ce le rezervă viitorul. Sprijinul familiei, prietenilor, persoanelor apropiate le va ajuta pacienților aflați la tratament prin dializă să se simtă utili societății și să ducă o viață mai bună. Un rol dintre cele mai importante îl are echipa medicală care trebuie să ajute pacientul să se acomodeze la viață cu tratamentul prin dializă, deoarece Centrul de Dializă devine a doua casă pentru acesta, iar personalul medical – membru al familiei.