Cancerul nu doare!

Alina-Cătălina Andrieş

Deşi rezultatele la săptămâna anticancer încă nu sunt, medicii nu exclud că dintre cei aproape o mie de beneficiari care au trecut examinarea citologică gratuită s-ar putea să fie şi persoane diagnosticate cu boala necruțătoare – cancerul. Elena, Zinaida, Valentina, trei femei care ştiu ce înseamnă să lupţi împotriva maladiei care, doar în R. Moldova, ucide în fiecare zi cel puţin câte o persoană.

„Cu cât mai devreme oamenii se adresează la medicul oncolog, cu atât e mai uşor să-i tratăm. Diagnosticarea timpurie ar putea să le salveze viaţa. Pacienţii vin când acuză dureri, atunci însă e prea târziu!”, declară directorul Institutului Oncologic, Victor Cernat.

Valentina şi Elena sunt două din sutele de femei dignosticate cu cancer care urmează tratamentul la Institutul Oncologic. Nici astăzi nu le vine să creadă că au căzut în capcana bolii răpitoare.

După o intervenţie chirurgicală la picior, Valentina s-a adresat medicului de familie pentru că avea greţuri şi a slăbit brusc. „Mi-a spus să merg la Spitalul Oncologic. M-am speriat. Am crezut că-mi va trece, dar grețurile nu mai încetau”, își amintește Valentina.

În stare gravă, pensionara a fost internată la spitalul din Edineț, unde i-a fost depistată ciroză. După ce a trecut tomograful la Bălţi, a ajuns la Institutului Oncologic. „Mă simţeam foarte rău, fiul și soțul m-au adus cu targa la Chişinău”, ne povestește slăbită Valentina.

Deşi soţul şi fiul său au fost primii care au aflat că Valentina are cancer ovarian, nu au putut să-i spună. Medicul a fost cel care a anunţat-o.

Cine trebuie să anunţe diagnosticul

„Nu la toți pacienții le poți spune diagnosticul în față. Unii pot fi mai puternici, alţii însă au tendinţe suicidale. Preferăm să vorbim cu rudele mai întâi”, spune Veronica Ciobanu, medic ginecolog la Institutul Oncologic.

Valentina a urmat cinci cursuri de chimioterapie, acum se pregătește să fie operată. Chiar dacă are 95 de ani și nu vede bine, mama Valentinei îi este aproape. „Într-o zi, ea s-a apropiat de mine și, văzând că nu mai am părul de altădată, mi-a zis să-mi schimb frizerul”, își amintește Valentina. Va lupta pentru că ştie cel mai bine ce înseamnă să-ţi pierzi copilul. Ceva timp în urmă, i-a decedat fiica.

S-au ofilit florile în grădină

Spre deosebire de Valentina, care s-a adresat medicului în ultimul moment, Iulia a fost frecvent oaspete al unei clinici private. Aici a suferit o intervenţie chirurgicală de înlăturare a uterului şi ovarelor. „După această operație, analizele histologice efectuate la Institutul Oncologic au arătat că am cancer ovarian. Am urmat trei cursuri de chimioterapie și acum trebuie să mi se facă o operație pentru înlăturarea până la capăt a tumorii, lucru pe care nu mi l-au făcut la clinica privată”, ne spune îngândurată Iulia.

Oamenii apropiați au fost cei pentru care ea a ales să fie puternică. „Când am făcut cursurile de chimioterapie, fiica cea mai mare venea zilnic cu flori la mine. O floare mă ajută mai mult decât un medicament. De când mă știu, fiecare weekend l-am petrecut în grădină unde aveam grijă de florile mele. Anul acesta, grădina mea nu mai este ca altădată”, povesteşte Iulia, ştergându-şi ochii de lacrimi. Tratamentul este costisitor, dar are poliţa de asigurare medicală, care acoperă toate cheltuielile. „Achitând ani de zile pentru poliță, nu am făcut nicio investigație în baza acesteia, acum însă îmi este utilă”, constată femeia.

Medicii însă recunosc că medicamentele nu sunt tocmai cele mai bune. „Medicamentele care se aduc la Institutul Oncologic sunt bune, dar sunt preparate mult mai sofisticate pe care noi nu ni le putem permite. Probabil, avem ceea ce merităm”, constată Roman Balan, medic ginecolog la Institutul Oncologic.

A învins cancerul şi a născut un copil

Zinaida Luca este o tânără mămică care a învins cancerul. „În 2005, am rămas însărcinată, la indicația medicului am făcut o ecografie și mi-au depistat mola hidatiformă”, ne mărturisește Zinaida Luca. Mola hidatiformă este o boală oncologică care poate apărea numai la femeile însărcinate.

Pe baza hormonilor femini, celulele canceroase se înmulțesc și lipsesc fătul de substanțe nutritive. Deși a fost diagnosticată cu cancer și a pierdut sarcina, Zinaida nu și-a pierdut speranța că într-o zi își va îmbrăţişa viitorul copil. O nouă sarcină, iarăşi aceeaşi diagnoză.

Au urmat trei cursuri de chimioterapie și un an de analize efectuate lunar pentru a monitoriza starea sănătății. „Nu, nu am cheltuit bani, doar am poliţă de asigurare. Dacă nu m-aș fi tratat la timp… Le sfătuiesc pe toate femeile să-și facă un control ginecologic o dată la jumătate de an, așa cum fac și eu acum”, ne spune fericită Zinaida, strângând-o în brațe pe Gabriela, fiica ei de un an și jumătate.

Casetă+foto

Sfatul medicului:

Veronica Ciobanu, medic ginecolog: „Pentru ca o boală oncologică să fie prevenită, trebuie efectuat screeningul. Pacientele se vor adresa la medicul de familie care le va recomanda ginecologul, acolo li se va face o analiză citologică. Screeningul se efectuează o dată la doi ani de la vârsta de 25 ani. Există șanse să învingi cancerul ovarian chiar și în stadiul trei. Dacă pacientul este activ și luptă, șansele sunt mult mai mari.

Roman Balan, medic ginecolog: „Cancerul ovarian se depistează în stadii tardive, deoarece el este asimptomatic și foarte agresiv. Cancerul ovarian simulează și alte boli (cazul Valentinei, ciroză) .Uneori, tumoarea ovariană se dezvoltă foarte repede, o tumoare poate ajunge în două luni chiar la metastază avansată. Fiecare femeie trebuie să facă ultrasonografia o dată pe an. La ultrasonografie pot fi depistate formațiuni tumorale ovariene dacă ele se dezvoltă treptat, în cazul în care se dezvoltă rapid, uneori, acesta nu permite nimic, trebuie să ai și noroc…Sperăm, cu timpul, vor apărea aparate mai performante.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)