Cancer de la Guvern

„În nicio ţară din Europa nu există servicii antigrindină de genul celor care sunt în Republica Moldova”

familiile-din-buzau-afectate-de-ultimele-inundatii-vor-primi-cate-4500-de-lei-ajutor-din-partea-guvernului

Ploile cu grindină din 18 iunie au distrus acoperişurile a sute de case şi au compromis culturile agricole din mai multe localităţi din raionul Ungheni. La câteva ore după dezastru guvernul a dispus ca toţi cei care au avut de suferit să primească ajutor din partea statului, foi de ardezie. Cu toate că acum nouă luni Parlamentul a votat în prima lectură proiectul de lege care interzice producerea, importul,exportul şi păstrarea produselor care conţin azbest, premierul Pavel Filip a declarat că foile de ardezie vor fi utilizate temporar, până la finalizarea procesului de achiziție a noilor materiale.

„Nu am primit încă nimic şi nici nu am schimbat acoperişul, deoarece soţul nu este acasă şi eu nu mă pot urca să-l repar. Am acoperit şi noi cu spumă de construcţii, dar oricum, dacă va ploua, apa va ajunge şi în casă”, ne spune Svetlana, locuitoare a satului Todireşti, r. Ungheni. Foile de ardezie care sunt oferite ca ajutor din partea guvernului nu ajung pentru toată lumea. Oamenii spun că primesc jumătate din numărul foilor de ardezie de care au nevoie să-şi acopere casele distruse de grindină. „A fost o comisie şi a scris una, dar, când m-am dus să iau ajutorul, am primit doar jumătate şi încă sunt şi de lungimi mai mici decât am eu pe casă”, ne spune indignată o mătuşă, care se plânge că este singură şi n-are cine-i repara acoperişul.

Uniunea Europeană a interzis utilizarea produselor ce conţin azbest încă din 2005. În România, în scopul protecţiei sănătăţii populaţiei şi a mediului, de la 1 ianuarie 2007 au fost interzise „toate activităţile de comercializare şi de utilizare a azbestului şi a produselor care conţin azbest”.

Solicitat de către JURNAL de Chişinău, serviciul de presă al Serviciului de Protecţie Civilă şi Situaţii Excepţionale ne-a comunicat că salvatorii şi-au încheiat misiunea luni, când au fost transportate materialele de construcţie şi au ajutat duminică, 19 iunie, la repararea acoperişurilor. Cei care au rămas fără acoperişuri vor primi de la stat foi de ardezie pentru jumătate din acoperiş. Sunt şi persoane care spun că le este de ajutor şi puţinul pe care l-au primit, iar de repararea acoperişurilor se vor ocupa chiar ele. În total, este nevoie de 48 mii de foi de ardezie.

Guvernul lichidează stocurile?

Pe 19 iunie, șase camioane cu foi de ardezie au mers în localitățile Petrești, Medeleni, Todirești, Romanovca, Bumbăta, Blindești și Valea Mare din raionului Ungheni. Produsele ce conţin azbest sunt cancerigene. Acum nouă luni, Parlamentul a votat în prima lectură proiectul de lege care interzice producerea, importul,exportul şi păstrarea produselor ce conţin azbest. Odată cu intrarea în vigoare a acestei legi, stocurile deja existente vor fi comercializate încă timp de un an. Pe 21 iunie, Pavel Filip s-a arătat deranjat de o ştire din presă care relata despre interzicerea produselor din azbest şi a scris un comentariu pe pagina de internet a Guvernului.

„Decizia luată este ca foile de ardezie să fie utilizate temporar, până la finalizarea procesului de achiziție a noilor materiale, un proces care este de mai lungă durată. Noi însă nu ne puteam permite să lăsam atâtea case să se distrugă total la următoarea ploaie și am intervenit cu ce a existat în rezerve, fiind într-o situație de criză”, a precizat premierul. Conform noi legi care interzice produsele din azbest, acei cetăţeni care au deja acoperişul din foi de ardezie nu vor fi obligaţi să le dea jos. Cetăţenii ştiu mai multe despre noua lege decât funcţionarii publici, mai mulţi locuitori ai satul Petreşi, r. Ungheni, unde 618 gospodării au fost afectate de grindină, refuză să primească foile de ardezie, precizând că nu sunt bune pentru sănătate. Inginerul cadastral, Marian Ciobanu, din acest sat ne spune că nu a auzit de o asemenea lege. „Primarul ştie mai multe, dar el este plecat la raion”, menţionează acesta.

Doar o parte din teritoriul R. Moldova e protejat de grindină

Din cele aproximativ 2,5 milioane ha de terenuri agricole din Republica Moldova, doar jumătate sunt protejate de fenomenele meteo extreme prin intermediul a 12 unități speciale ale Serviciului Antigrindină cu 115 puncte de lansare a rachetelor. Vicedirectorul Serviciului Special pentru Influenţe Active Asupra Proceselor Hidrometeorologice a declarat într-un articol pentru report.md că norul cu grindină a venit dinspre judeţul Neamţ şi a fost depistat din timp de radarele meteorologice, însă nu s-a intervenit din cauza restricţiilor de lansare a rachetelor antigrindină în direcţia frontierei cu România. Lansarea unei rachete în apropierea frontierei este interzisă. Acesta a mai adăugat că pentru a lucra eficient este nevoie de 70 de rachete pentru fiecare punct radar, însă, anual, sunt alocaţi bani doar pentru 35 de rachete. Vasile Mârzenco, Preşedintele Federaţiei Naţionale a Fermierilor, a menţionat pentru acelaşi portal de ştiri că: „În nicio ţară din Europa nu există servicii antigrindină de genul celor care sunt în Republica Moldova şi în alte câteva ţări din spaţiul ex-sovietic. Această metodă s-a dovedit ineficientă, este foarte costisitoare şi, în plus, serviciul antigrindină nu poate acoperi tot teritoriul Republicii Moldova”.