Campioana şi finalista CM-2006, la un pas de dezastru

FOTBAL // Evoluţiile lamentabile ale naţionalelor Franţei şi Italiei provoacă tensiuni şi scandaluri în cadrul federaţiilor naţionale

Italia continuă să dezamăgească la Cupa Mondială. După ce a remizat în primul meci cu Paraguay, campioana mondială nu a reuşit să treacă nici de modesta echipă a Noii Zeelande, care are în componenţă şi câţiva jucători amatori. Italia a obţinut doar un egal, 1-1 (0-0), care îi face misiunea aproape imposibilă la CM.

Italia lui Lippi nu mai ştie să câştige. În 2010, campioana mondială nu şi-a trecut în cont nicio victorie, ci doar o înfrângere şi patru egaluri. Italienii au dominat copios meciul, au avut o posesie de aproape 70 la sută, însă nu au reuşit să şi concretizeze pe tabelă. Noua Zeelandă a deschis scorul la prima acţiune periculoasă din prima repriză. În minutul 7, o centrare de pe partea stângă a fost respinsă greşit de căpitanul Fabio Cannavaro, mingea a ajuns la Smeltz, care împins-o în poartă. Stadionul a avut o reacţie de simpatie, cea care se acordă apriori echipei mai slab cotate. Egalarea a venit în minutul 29, în urma unei lovituri de pedeapsă executate de Iaquinta.

S-a încheiat 1-1, iar concluzia a tras-o Lippi. „Am fost ghinionişti!”. În Peninsulă s-a declanşat însă furtuna, presa şi specialiştii considerând explicaţia drept puerilă.

O Italie urâtă salvată de penalty. Meci decisiv cu Slovacia

„Corriere dello Sport”
Dezamăgire în albastru
„La Stampa”

Italia continuă să dezamăgească. Doar 1-1 cu Noua Zeelandă
„Gazzeta dello Sport”:
Faze dubioase la ambele goluri

Meciul Italia–Noua Zeelandă a avut parte şi de câteva faze controversate, în discuţie intrând şi cele două goluri marcate. La reuşita din minutul 7, reluările au arătat clar că mingea centrată de Elliot a fost atinsă în aer cu capul de un alt neo-zeelandez, Reid, între timp Smeltz ajungând în poziţie de ofsaid. Şi penaltiul acordat Italiei a fost discutabil, părând a fi dictat destul de uşor. Smith l-a ţinut uşor pe De Rossi de tricou, i-a dat drumul imediat, însă italianul a ştiut să amplifice printr-o cădere teatrală. Meciul a fost arbitrat de Carlos Batres din Guatemala.

„Cocoşi” turbaţi! Evra a fost la un pas să îl bată pe preparatorul fizic!

Scandalurile par să nu se mai oprească la naţionala Franţei. După ce Anelka şi Ribery au avut un schimb dur de replici, la şedinţa de pregătire spiritele s-au încins din nou. Căpitanul Franţei Patrice Evra şi preparatorul fizic Robert Duverne au fost la un pas să se ia la bătaie, anunţă „L’Equipe”.

Tensiunea din lotul „cocoşilor” a atins cote alarmante. Ribery & co au dat autografe fanilor, apoi au început să se antreneze sub supravegherea lui Domenech. Altercaţia dintre Evra şi preparatorul fizic a fost la un pas să se transforme într-o bătaie în toată regula; spiritele nu s-au calmat şi, în semn de solidaritate cu Evra, ceilalţi fotbalişti au refuzat să se mai antreneze. În aceste condiţii, selecţionerul a decis să anuleze pur şi simplu antrenamentul, deşi acesta de abia începuse.

În urma acestui incident, directorul adjunct al Federaţiei Franceze a decis să îşi dea demisia. El a apărut în faţa jurnaliştilor din Hexagon şi a admis că ceea ce se întâmplă la naţionala Franţei ţine de domeniul fantasticului. „Este o ruşine. Jucătorii nu au vrut să se mai antreneze. În aceste condiţii, eu mă întorc la Paris şi îmi dau demisia”, a anunţat oficialul FFF.

El a refuzat să precizeze de ce nu au vrut jucătorii să se pregătească: „Să vă spună ei de ce au decis aşa”.

Jucătorii naţionalei Franţei au refuzat să se antreneze, duminică, în semn de protest faţă de excluderea din echipă a atacantului Nicolas Anelka, se arată într-un comunicat citit presei de selecţionerul Raymond Domenech. „Toţi jucătorii naţionalei Franţei, fără excepţii, vor să îşi afirme dezacordul cu decizia luată de Federaţia Franceză de Fotbal, de a-l exclude pe Nicolas Anelka”, se arată în comunicat.

„Regretăm incidentul care a avut loc la pauza meciului Franţa-Mexic, scor 0-2, regretăm şi mai mult divulgarea unui eveniment care nu ţine decât de echipă şi care este inerent în viaţa unei formaţii de înalt nivel. La solicitarea echipei, jucătorul în cauză a încercat să înceapă un dialog. Regretăm că demersul său a fost ignorat”, au precizat fotbaliştii în comunicat.

Jucătorii au acuzat federaţia franceză că nu a încercat nicio clipă să protejeze echipa. „A luat o decizie luată fără să se consulte întreaga echipă, doar în baza faptelor relatate de presă. Drept urmare şi pentru a-şi arăta dezacordul faţă de atitudinea adoptată de cele mai înalte foruri, toţi jucătorii au decis să nu participe la şedinţa de pregătire. Suntem conştienţi de responsabilităţile noastre, de a purta culorile ţării, dar şi de cele pe care le avem faţă de suporteri, de educatori, de binevoitori şi de nenumăraţii copii care au ca modele jucătorii naţionalei. Nu ne vom uita datoria. Vom face totul atât în plan individual, cât şi colectiv pentru ca Franţa să îşi refacă onoarea şi să aibă în sfârşit o performanţă pozitivă, la meciul de marţi”, se menţionează în comunicatul semnat „jucătorii echipei Franţei”.