CAMPANIE // Un sărut pentru o speranţă

Împreună le-am oferit o rază de speranţă lui Denis şi Ionuţ

„La Poarta Sărutului – un sărut pentru o speranţă” s-a desfăşurat sâmbătă, 14 iulie, în Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt”. Protagonista campaniei, Natalia Malaniuc, a decedat pe 9 iulie, însă acţiunea a continuat pentru a-l susţine pe soţul tinerei, Denis, care suferă de displazia oaselor, şi pe băieţelul lor, Ionuţ. Am adunat împreună circa 19 mii de lei, în acelaşi timp, o fundaţie a donat 30 mii de lei.

An de an, „Poarta Sărutului”, opera celebrului Constantin  Brâncuşi din Târgu-Jiu, adună îndrăgostiţi sau persoane care vin să admire sculptura. Al doilea an, „Poarta Sărutului”, improvizată după modelul lui Brâncuşi în Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt” adună persoane cu inimă mare, pentru a întinde o mână de ajutor celor care au nevoie.

Sâmbătă, 14 iulie, pe o căldură de peste 30 de grade, muncitorii aşază de zor scena lângă havuzul din Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt”, iar membrii Organizaţiei pentru Participare şi Transformare din Moldova (OPT Moldova) şi unii voluntari învelesc carcasa „Porţii Sărutului”. „Da’ ce va fi aici?”, se aude vocea unei persoane. „Se poate şi eu să particip?”, întreabă altul. După trei ore de muncă, poarta şi-a ocupat locul lângă havuz, spre bucuria tinerilor căsătoriţi ce nu ezitau să facă poze.

Eveniment de suflet

Rând pe rând, îşi fac apariţia interpreţii. O parte din membrii trupei „Unik”, îndată ce ajug, scot instrumentele muzicale şi se apucă de repetat. Îşi acordează chitara şi Eugene Stuart, unul dintre puţinii irlandezi din Republica Moldova care, împreună cu soţia sa, Ana, s-a alăturat campaniei „La Poarta Sărutului – un sărut pentru o speranţă” lansată de OPT Moldova.

Peste puţin timp, acesta va transmite un mesaj lui Denis şi Ionuţ de pe scenă: „Ne-am propus să fie un eveniment de suflet, la fel ca cel de anul trecut. Mă bucur că ne-a reuşit, zâmbetele timide ale rudelor ne arată că efortul depus nu a fost în zadar. Oamenii care au venit au fost deschişi şi au ţinut să se apropie de Denis să-l încurajeze. S-a bucurat de fiecare moment şi a aplaudat fiecare interpret”, ne-a comunicat Grigore Mătăsaru, unul dintre organizatorii evenimentului.

Ce e viaţa pe pământ?

La rândul lor, interpreţii s-au arătat impresionaţi de acest caz. „Prima piesă, «Ce e viaţa pe pământ», nu a fost ales întâmplător. Încă o zi pe pământ este sugestiv şi foarte frumos spus”, susţine Anişoara Puică.

„Înainte de a urca pe scenă, Denis s-a apropiat de mine şi m-a rugat să interpretez melodia pe care o cânt cu «Carla’s Dreams». Este o dedicaţie pentru el, pentru Natalia şi pentru Ionuţ, care a apărut din dragostea lor. Acum el are cea mai mare nevoie de noi”, afirmă Dara.

„E un eveniment la care am participat şi anul trecut şi o voi face de fiecare dată când vor apela la mine. Sunt oameni care trebuie ajutaţi. Denis şi Ionuţ sunt unele din aceste persoane”, susţine Pasha Parfeny.

După o oră, cei adunaţi încep să se agite. Şi-a făcut apariţia Fuego. Îmbrăcat în blue jeans, strângând mâinile tuturor doritorilor, interpretul urcă pe scenă. „Familia Nataliei are nevoie de noi în continuare. Stă în puterea noastră să ne implicăm şi să-i ajutăm pentru că doar împreună vom reuşi”, spune acesta, după care coboară lângă Poarta Sărutului pentru a-şi săruta fanii, a schimba o vorbă şi a face poze.

Şansă la viaţă decentă

„Am lăsat totul şi am venit aici. Cât timp cineva este recunoscător şi ajută pe cineva, atâta timp pământul acesta are o şansă la o viaţă decentă”, spune Elena după ce şi-a sărutat interpretul său favorit. „Îmi pare rău pentru doamna care a decedat, am făcut această donaţie din tot sufletul”, menţionează o tânără în scaunul cu rotile care a lăsat 150 de lei în boxă.

Deşi nu au fost observaţi în Grădina Publică, Sanda Filat, soţia premierului Vlad Filat, şi Dorin Chirtoacă, primarul capitalei, au ţinut să transmită un mesaj de încurajare pentru această familie. „E foarte frumos ceea ce faceţi şi anul acesta, mă bucur că Fuego a acceptat să preia ştafeta. E un proiect foarte drag sufletului meu. Vreau să transmiteţi familiei un mic suport şi toată susţinerea mea”, a spus Sanda Filat.

La finele evenimentului, s-au adunat aproape 19 mii de lei. În acelaşi timp, apelul a fost auzit şi de o fundaţie care i-a dat lui Denis 30 de mii de lei.

Casetă

„Poarta Sărutului”, ediţia 2011

Dumitru Iorga, protagonistul campaniei „La Poarta Sărutului – un sărut pentru o inimă” de anul trecut este acum student la Academia de Studii Economice din Moldova. Învaţă în limba engleză şi pentru că nu vorbeşte atât de bine această limbă, s-a apucat de cursuri suplimentare. „Trebuie să merg din nou în Germania pentru noi investigaţii. Nu ştim pe moment când voi face intervenţia”, ne-a comunicat tânărul.

Acesta şi-a păstat zâmbetul molipsitor, iar sclipirea din ochi este şi mai puternică. „Vara am plecat acasă, la părinţi, să-i ajut”, spune acesta. „E tare bravo! Chiar dacă poartă aparatul acesta după el, nu vrea să stea locului. S-a apucat de reparat poarta, bicicleta. E foarte activ”, intervine Aurelia, sora lui Dumitru.

Întrebat dacă şi-a găsit vreo iubită, acesta schiţează acelaşi zâmbet şi lasă ochii în jos. „Este”, vine răspunsul scurt, prin care ne dă de înţeles că nu mai vrea să vorbească.

Amintim că Dumitru Iorga, 16 ani, în urma unei răceli, a suferit o complicaţie pe cord. Datorită implicării Aureliei, acesta a fost în 2011 în Germania unde i s-a făcut un transplant de inimă artificială. Acesta are nevoie de circa 100 mii de Euro pentru un transplant de inimă pe care urmează să-l facă în timpul apropiat.

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)