Campanie // „Opriţi taxele ilegale în şcoli!”

scoala.f.nadea roscovanuUniformă şcolară şi taxe „benevole” la Liceul Teoretic „Iulia Hasdeu” din Chişinău

JURNAL a lansat campania „Opriţi taxele ilegale în şcoli!” începând cu 22 noiembrie curent. În acest număr, publicăm una dintre reacţiile părinţilor nemulţumiţi de faptul că achită bani ilegali prin intermediul asociaţiilor de părinţi. Unul dintre părinţi este indignat din cauza managementului defectuos al Asociaţiei de părinţi şi al sistemului de învăţământ din Republica Moldova.

„Se spune că părinţii achită benevol banii, însă, de fapt, aceştia sunt constrânşi să o facă. La Liceul Teoretic ‘Iulia Hasdeu’ [din Chişinău], fiecare părinte este obligat să achite fundaţia. Am plătit 1200 de lei pentru un an ca să-mi apăr copilul de teroare. În cadrul adunărilor de părinţi, organizate în clasă, se scrie pe tablă numele părinţilor care nu au achitat fundaţia. Să se ştie, chipurile, că copiii părinţilor care nu au achitat fundaţia vor avea de suferit. Astfel se face zâzanie între părinţi: ‘Cum unul să achite şi altul nu?!’”.

Forţaţi să cumpere uniforma şcolară din liceu

„După cum sunt informată, Asociaţia de părinţi a acestui liceu nu este înregistrată. Directoarea liceului, Eleonora Goncear, motivează că cheltuielile pentru înregistrare sunt mari: spaţiu, aparat de casă etc. În afară de fundaţie, mai achităm pentru fondul clasei; pentru un an, am plătit 300 de lei. Din aceşti bani se achită măturătorul, paza ş.a. Totul pe banii părinţilor!”, declară părintele.

Din spusele acesteia, în acest an, la Liceul Teoretic „Iulia Hasdeu”, toţi părinţii au fost obligaţi, la sfârşitul lunii august curent, să cumpere uniformă nouă de la şcoală, fiind anunţaţi despre asta în aceeaşi lună.

„Luaţi forme şi nu vorbiţi”

„Copiii noştri erau îmbrăcaţi decent. Până în acest an, purtau haine de culoare neagră sau gri asociate cu cămăşi albe. N-am văzut copii îmbrăcaţi colorat sau indecent la acest liceu. Sunt indignată pentru că, la sfârşitul lunii august, când majoritatea elevilor erau pregătiţi pentru noul an de studii, s-a anunţat despre uniforma nouă. Mai mult, uniforma şcolară nouă, care, de altfel, este de cea mai proastă calitate, costă 950 de lei, cuprinde patru piese – vestă, bondiţă, cămaşă şi pantaloni. Pentru că nu am cumpărat (din lipsa banilor), copiii noştri au de suferit. Directoarea merge pe coridor şi le spune elevilor că îi plac elevii îmbrăcaţi în uniformă nouă. Părinţii care se indignează de calitatea stofei (100% acril) sunt îndemnaţi de directoare: ‘Luaţi uniforme şi nu vorbiţi’.”

„Printre părinţi se vehiculează că pânza de culoare mov, din care a fost cusută uniforma, ar fi ajuns la liceu ca ajutor umanitar, însă un agent economic a făcut bani din asta, împărţindu-i cu administraţia liceului.”

„Elevii care nu au uniforme sunt intimidaţi”

„Un copil din clasele primare nu ar putea sta îmbrăcat în asemenea haine o zi întreagă”, menţionează sursa. De la ea aflăm că o bondiţă şi o vestă costă la şcoală 450 de lei. „Elevii care nu au uniformă sunt intimidaţi. La una dintre lecţiile deschise, învăţătorul a obligat elevii care nu au uniformă să meargă în altă clasă şi să le împrumute de la alţi copii.”

De la părintele respectiv am mai aflat că la adunarea generală a liceului din acest an, în cadrul căreia asociaţia de părinţi trebuie să prezinte darea de seamă în faţa părinţilor şi profesorilor, „s-a ridicat directoarea Eleonora Goncear şi a spus: ‘Contabila este peste hotare şi adunarea s-a încheiat’.

Ştiu că 30–40% din banii colectaţi drept fundaţie se achită salariile profesorilor. Nu am nimic împotrivă ca salariile profesorilor să fie decente, însă ce să facem noi? Cum să trăim cu 3000 de lei şi cu doi–trei copii la şcoală?”.

Sală de sport, plină de mucegai

„Mi-e milă de generaţia copiilor de azi. Se colectează bani, însă nu se face nimic în liceu. Sala de sport e plină de mucegai şi fără echipament. Fiecare clasă intră în sală cu mingea sa, cumpărată tot pe banii părinţilor. De ce îi trebuie directoarei să facă îmbunătăţiri pe banii adunaţi dacă odraslele sale învaţă în Franţa?!” „La unele sărbători de la un copil se ia peste 100 de lei.”

La sfârşitul mesajul său, sursa a ţinut să menţioneze că părinţii care au copii la Liceul Teoretic „Iulia Hasdeu” nu pot verifica online notele, deoarece catalogul electronic nu mai funcţionează, de altfel ca şi în multe alte licee.

„A funcţionat puţin după ce a fost lansat, anul trecut, mai apoi s-au defectat şi computerele, cred că mai sunt şi alte probleme. Cert e că din asociaţie s-au luat bani pentru acest proiect”, a mai spus sursa.

„Aberaţiile” părinţilor

Directoarea liceului Eleonora Goncear a calificat declaraţiile părintelui drept aberaţii. „Uniforma nu a fost impusă nimănui, costă 750 de lei pentru clasele primare. Da, n-am reuşit să anunţăm din timp decizia privind uniformele şcolare. Prin această acţiune ne-am dorit să scutim părinţii de cheltuieli în plus. Mai mult, elevii, purtând uniforme de acelaşi fel, nu se simt discriminaţi”, crede managerul.

Potrivit Eleonorei Goncear, uniforma nouă a fost cusută în Turcia, „la o firmă ce prestează asemenea servicii pentru multe şcoli din Europa”. Liceul a achiziţionat uniformele prin intermediul unui agent economic. Tot ea spune că Asociaţia de părinţi a liceului este înregistrată la Ministerul Justiţiei şi are cont în bancă.

Tabla modernă, de 27 de mii de lei!

„Totul este transparent. Din banii părinţilor au fost instalate uşi din lemn în tot liceul, au fost făcute lucrări de finisare, au fost procurate rechizite de birou, au fost cumpărate materiale didactice pentru clasele de fizică şi geografie (30 mii de lei), a fost procurată tablă interactivă (27 mii de lei). Sala de sport are câteva pete de mucegai din cauza ploilor, dar va fi reparată la vară, va fi cumpărat şi inventar”, spune directoarea.

Aceasta adaugă, contabila Asociaţiei de părinţi va prezenta darea de seamă la sfârşitul lunii decembrie curent.

Eleonora Goncear a negat faptul că 30–40% din banii colectaţi de asociaţie merg pentru salariile profesorilor. „Avem 1054 de elevi. Achită fundaţia doar 25–30% din părinţi. Totul este benevol. Catalogul electronic nu este funcţionabil, deoarece nu avem cu ce să-l întreţinem. Anul trecut a lucrat, deoarece părinţii au achitat câte 30 de lei lunar pentru funcţionalitate”, a conchis profesoara, menţionând că părinţii trebuie să vină să discute direct cu ea.

Ministerul Educaţiei este mut

JURNAL de Chişinău continuă să adune mesaje ale părinţilor împotriva taxelor colectate ilegal în instituţiile de învăţământ, făcând apel la părinţii care achită diverse sume de bani pentru instruirea şi întreţinerea copiilor lor în grădiniţe şi şcoli să ne scrie pe site-ul jc.md sau pe adresa redacţiei – Chişinău, str. Vlaicu Pârcălab 63. De asemenea, ne puteţi telefona la numărul de telefon al redacţiei 0 22 23 76 45.

The following two tabs change content below.