Campanie // Meniuri noi doar pe hârtie

Andreea la gradinita

Ministra Sănătăţii, Ruxanda Glavan, susţine că majoritatea grădiniţelor respectă noile recomandări integral, însă şefa Centrului Municipal de Sănătate Publică, Luminiţa Suveică, menţionează că noile meniuri sunt respectate parţial.

În noiembrie 2015, JURNAL de Chişinău, împreună cu Grupul Părinţilor Solidari, a demarat o campanie naţională de amploare împotriva alimentaţiei nesănătoase în grădiniţe şi şcoli. Cu toate acestea, noile recomandări nu sunt respectate din cauza banilor insuficienţi, a utilajului învechit sau a lipsei de personalului calificat. Părinţii reclamă în continuare că, deşi noile recomandări au intrat în vigoare pe 9 septembrie curent, fiind publicate în Monitorul Oficial, copii sunt hrăniţi ca şi înainte nesănătos.

Medicii de la centrele de sănătate publică municipal şi naţional vor efectua până la sfârşitul acestui an controale pentru a verifica respectarea noilor meniuri. Contactată de JURNAL de Chişinău, ministra Ruxanda Glavan ne-a declarat că majoritatea instituţiilor preşcolare din Chişinău au reuşit să implementeze noile meniuri aproape integral. „Am rugat părinții să ne ajute la implementare. Voi transmite la Centrului de Sănătate Publică din Chișinău datele grădinițelor care nu se conformează. Pentru mun. Chișinău, vă comunic că două sectoare, Centru și Râșcani, încă nu s-au conformat, Buiucani, Ciocana și Botanica au reușit schimbarea aproape integral”, a menţionat ministra.

Noile recomandări nu sunt respectate

Cu toate acestea, şefa Centrului Municipal de Sănătate Publică, Luminiţa Suveică, după efectuarea controalelor la mai multe grădiniţe din diverse sectoare ale oraşului, a menţionat că noile reguli sunt aplicate parţial. „Am observat că lipsesc fructe şi legume proaspete. Copiii sunt alimentaţi cu chifle de trei ori pe zi, ceea ce înseamnă o cantitate prea mare de făinoase”, a afirmat Suveică.

Directorii instituţiilor preşcolare au menţionat că, pentru a se conforma noilor recomandări, este nevoie de mai mulţi bani decât cei 18,75 lei. În urma mai multor discuţii cu reprezentaţii Ministerului Educaţiei şi Sănătăţii, Ministerul Finanţelor va suplini suma cu încă 1 leu.