CAMPANIE // Meniuri noi, dar fără bani

Tatiana NagnibedaTverdohleb: „Mă aştept de la 1 septembrie la surprize din partea părinţilor”

CENTRAL principii_alimentatie_copii

Ministerul Sănătăţii (MS) a finalizat elaborarea Recomandărilor pentru un regim alimentar sănătos şi activitatea fizică în instituţiile de învăţământ din Republica Moldova, iar din 1 septembrie toate şcolile şi grădiniţele trebuie să-l aplice. Nu se cunoaşte deocamdată care vor fi costurile noului meniu, deoarece MS nu le-a calculat şi spune că nu e responsabil de acest lucru. Direcţiile de învăţământ au primit noile recomandări, însă declară că implementarea lor nu este posibilă până la 1 septembrie. Costul pentru alimentaţie va creşte în următorii ani, acesta va fi de 50 la 50 – bani asiguraţi din buget şi de către părinţi.

În luna februarie a anului curent, JURNAL de Chişinău a demarat o campanie naţională – „Stop alimentelor nesănătoase!”, în urma mai multor plângeri parvenite de la părinţi despre felul în care sunt alimentaţi copiii lor în şcoli şi grădiniţe. Prea mult terci, crenvurşti, peşte prăjit, şi lipsa de fructe şi legume proaspete i-au motivat pe părinţi să semneze petiţii către organele responsabile pentru a schimba modul de alimentaţie din instituţiile de învăţământ. Prin numeroase petiţii, demersuri, discuţii aprinse, părinţii au reuşit excluderea cărnii procesate din meniul copiilor. Datorită grupului „Părinţilor solidari”, care a insistat prezentând diferite dovezi despre cât de nesănătos sunt alimentaţi copiii, MS şi centrele de sănătate publică au creat un grup de lucru pentru elaborarea noilor meniuri în conformitate cu recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Astfel, din 1 septembrie, toate şcolile şi grădiniţele trebuie să aplice noile recomandări.  Documentul indică produsele alimentare recomandate sau cele interzise în instituţiile de învăţământ general, necesităţile nutriţionale ale copiilor în funcţie de vârstă şi un set flexibil de reţete, care să fie pregătite în şcoli şi grădiniţe. Noile meniuri au fost elaborate, în premieră, pentru sezonul rece şi cel cald. Acestea presupun o alimentaţie mai bogată în fructe şi legume, promovează consumul de apă potabilă filtrată sau îmbuteliată şi prevede crearea posibilităţilor de practicare a activităţii fizice în şcoli. În meniuri au fost incluse două zile obligatorii cu peşte, produse din făină integrală şi alimente dietetice pentru copiii cu afecţiuni digestive. Totodată, specialiştii au exclus din alimentaţie produsele din carne cu adaos de aditivi alimentari (mezelurile şi salamurile), produsele culinare prăjite în grăsimi şi au redus cantitatea de pâine și paste făinoase.

Părinţii vor plăti mai mult

Normele financiare prevăzute de către stat niciodată nu au acoperit normele fiziologice ale copiilor din şcoli şi grădiniţe. În cadrul şedinţei de lucru din 17 august organizată de Ministerul Educației (ME) privind pregătirea instituțiilor de învățământ general pentru noul an școlar, şefa Direcţiei Generale Educaţie, Tineret şi Sport din municipiul Chişinău, Tatiana NagnibedaTverdohleb, a menţionat că MS a elaborat noile meniuri, însă nu şi costul acestora. „Mă aştept de la 1 septembrie la surprize din partea părinţilor, noi nu avem costul acestor meniuri, şi iarăşi sunt doar nişte recomandări. Nu facem faţă cu banii alocaţi în prezent de către Ministerul Finanţelor (MF)”, a declarat Tverdohleb. Unii manageri de școli şi grădiniţe din RM sunt îngrijoraţi că nu vor putea face față cerințelor referitoare la noile meniuri impuse. Anatol Ivanu, şeful Direcţiei de învăţământ din sectorul Botanica, susţine că va studia minuţios regulamentul pentru a evalua exact cât ar costa un astfel de meniu. Apoi direcţia va depune o solicitare la MF pentru a solicita mai mulţi bani pentru alimentaţia copiilor. În cadrul aceleiaşi şedinţe, Maria Vrânceanu, consultantă a Direcţiei de învăţământ preuniversitar din cadrul ME, a anunţat că, în următorii ani, costul unui meniu în instituţiile de învăţământ va creşte şi va fi de 50 la 50, bani alocaţi din buget şi din partea părinţilor. Într-adevăr, MS, la aprobarea noilor meniuri, nu a calculat niciun cost deoarece, spune MS, „nu este responsabil de acest lucru”.

Bugetul n-are bani pentru noile meniuri!

MF a menţionat de câteva ori în acest an că în vistierie nu există bani pentru majorarea costului pentru alimentaţia copiilor. Mai mult, într-un document, MF informează că, în temeiul prevederilor art. 69 din Legea finanţelor publice şi responsabilităţi bugetar-fiscale, numărul 181 din 25 iulie 2014, se impune necesitatea blocării unor cheltuieli ale bugetului de stat din 2016. MF a estimat cheltuielile pentru 2016 şi a identificat cheltuielile pentru blocarea transferurilor cu destinaţie specială pentru finanţarea învăţământului preşcolar, primar, secundar general, special şi complementar, fiind blocate transferuri în volum de 100 milioane lei. Părinţii sunt mulţumiţi de noile recomandări ale MS, dar se tem că acestea nu vor fi implementate corespunzător. „Va fi greu de implementat, deoarece nu cunoaştem cine exact este responsabil. Sunt implicate mai multe ministere, direcţii de învăţământ, centre de sănătate publică – toţi, şi va fi haos. Cea mai mare problemă este cu achiziţiile publice, care se fac după criteriul cel mai ieftin preţ”, ne spune Claudia Dani, membră a grupului de lucru din cadrul MS. Ala Revenco, o altă mamă, ne spune că preţurile nu trebuie majorate.

„Sunt sigură, costurile pot fi micşorate cu minim 20%, dacă facem un audit al achiziţiilor publice, pedepsim persoanele implicate şi asigurăm o concurenţă reală la efectuarea achiziţiilor”, remarcă Ala.