Campanie JURNAL // „Opriţi taxele ilegale în şcoli!”

invatamant.foto nadea roscovanuŞi în acest număr publicăm una dintre reacţiile părinţilor nemulţumiţi de taxele care se colectează în şcoli. Un părinte, Irina, a scris pe site-ul JURNALULUI – jc.md – un mesaj în care se declară nemulţumită de administrarea Liceului Teoretic „Gheorghe Asachi” din Chişinău.

„Buna ziua. Am citit articolul despre Liceul Teoretic ‘Iulia Hasdeu’ din Chişinău şi am tras concluzia că acolo situaţia e mai bună decât cea de la Liceul ‘Gheorghe Asachi’ din capitală, unde noi, părinţii, achităm lunar câte 200 de lei pentru fundaţia şcolii; mai cumpărăm şi cretă că e criză în şcoală cu creta; achităm şi meditaţiile, şi, cu toate astea, profesorii sunt nemulţumiţi. Ei consideră că părinţii nu colaborează suficient cu şcoala. Noi, părinţii, trebuie să ne transformăm în robii liceului”, scrie sursa.

Plăţi „benevole-obligatorii”

Potrivit spuselor acesteia, directorul Boris Volosatîi „colectează bani pentru reparaţia blocului pentru clasele primare. Cred că dacă ar fi contabilizaţi toţi banii care intră în liceu, în buzunarele profesorilor, cu banii adunaţi pentru un an, s-ar face reparaţie în această şcoală. Numai pentru un copil de clasa întâi am cheltuit 1700 de lei pentru admiterea la liceu, am plătit 1200 de lei pentru fundaţia clasei pentru cinci luni.

Mai plătim şi meditaţii, câte 20 de lei pentru o zi. Şi câte sărbători mai sunt! Reparaţii în clase şi iluminarea sunt de asemenea achitate de părinţi, precum şi lăcătuşii, lemnarii. Profesorilor nu le convin băncile, spun că ar fi bine ca fiecare copil să aibă banca sa, dar tot din buzunarele părinţilor.

Spuneţi-ne, vă rog, dar ce se face cu banii alocaţi de Direcţia de Învăţământ a mun. Chişinău, Ministerul Educaţiei? Toţi aşteaptă să vină părinţii cu bani să soluţioneze problemele. Mi-am vărsat puţin amarul, dar nu cred că vor fi schimbări, pentru că directorii de licee au pile. Dacă nu le-ar avea, n-ar încălzi fotoliul peste 20 de ani”, scrie sursa pe site-ul JURNALULUI.

Volosatîi: „Fiecare este în drept să-şi aleagă şcoala”

Drept replică la mesajul părintelui, directorul Liceului Teoretic „Gheorghe Asachi” din Chişinău, Boris Volosatîi, a menţionat că „suntem demult în condiţii de piaţă şi fiecare este în drept să aleagă şcoala în care să înveţe copilul său. Asociaţia Obştească ‘Gheorghe Asachi’ este înregistrată la Ministerul Justiţiei. Numai membrii asociaţiei gestionează banii părinţilor”, a explicat directorul.

În ce priveşte reparaţia blocului claselor primare de pe str. Bucureşti 64, Boris Volosatîi a relatat că a spus în cadrul unei adunări despre „o cifră de 3 mil. de euro, iar primăria a estimat lucrările la 10 mil. de euro. Într-adevăr, nu putem pune pe seama părinţilor şi reparaţia aceasta, foarte multe lucruri se fac pe banii părinţilor. Noi primim bani de la primărie, bani care ne ajung pentru reparaţii curente şi lucrări inginereşti.

Statul nu plăteşte pentru mobilier, reparaţie, dotarea cabinetelor de fizică, chimie, geografie. Sălile de clasă se dotează pe banii părinţilor, după cum şi reparaţia sistemului de încălzire s-a făcut acum doi ani pe banii părinţilor. Ce să faci?”, se întreabă directorul.

Potrivit acestuia, banii de la Departamentul Educaţie sunt strict pentru salariile profesorilor şi reparaţiile inginereşti. „Am o altă misiune în calitate mea de director: să elaborez politici educative. E normal ca cineva să nu mă agreeze, nu sunt o bomboană ca să plac tuturor”, îşi expune directorul poziţia sa.

De la Boris Volosatîi aflăm că în liceul pe care îl conduce învaţă circa 2000 de elevi şi nu toţi părinţii achită bani pentru asociaţie, pentru că ea funcţionează „benevol”.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)