Campanie JURNAL  // De Crăciun,  fii mai bun  Să-l ajutăm pe Gheorghiţă!

Un argument că politica reformelor RM nu este în favoarea omului amărât

Kinetoterapeutul Vlad Dovganiuc îl aduce pe Gheorghe la Centrul Nicuşor, pentru exerciţiile de recuperare

Exemplul existenţei atât de jalnice a familiei Nataliei Stici din s. Hulboaca, com. Grătieşti, este un argument că politica reformelor întreprinse acum în RM nu este în favoarea omului amărât. Când am început campania de Crăciun pentru a ajuta această familie, am încercat să le protejăm numele întreg şi localitatea unde trăiesc, din motive întemeiate. Pentru că nici un organ responsabil nu s-a autosesizat, ignorându-i în continuare pe Natalia şi cei trei copii ai săi care se chinuiesc la limita subzistenţei, am decis să le publicăm numele. Poate aşa autorităţile se vor convinge că această familie există şi că povestea lor tristă nu este inventată de noi.

Nadejda Roşcovanu

„Dacă atunci când Gheorghiţă s-a îmbolnăvit (băiatul despre care am scris în ediţiile trecute ale ziarului) ar fi fost ajutat să facă zilnic exerciţii de recuperare, nu ar fi ajuns în starea în care se află”, îmi spune Vlad Dovganiuc, kinetoterapeutul voluntar al Centrului pentru recuperarea copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi „Nicuşor” din Grătieşti. Timp de câteva săptămâni, Vlad a reuşit să-l facă pe Gheorghe, ţintuit la pat jumătate din viaţă, să sprijine capul şi să mişte mâinile. Acest succes demonstrează că băiatul ar fi avut şansă cel puţin să poată împinge căruţul de sine stătător, să mănânce şi să bea o cană cu apă cu mâinile proprii.

Dar, din cauza că mama băiatului, Natalia, nu a ştiut cum şi nu a avut timp ca să exerseze cu fiul său, epuizată fizic de atâta muncă pentru a-şi putea hrăni copiii, dar şi din cauza că doctorii şi asistenţii sociali nu s-au preocupat de starea lui, Gheorghiţă este astăzi total dependent de mamă. Natalia însă e nevoită să lucreze ca să-şi întreţină copiii. O soluţie ca mama să fie alături de băiat ar fi ca primăria s-o angajeze în funcţia de asistentă personală pentru fiul său, fiind instruită cum să îngrijească de el. Cu părere de rău, deşi a mai încercat o dată,  Natalia nu a reuşit nici până astăzi să obţină dreptul de a fi asistenta personală a lui Gheorghe, ca să aibă un salariu şi să nu-l mai lase singur închis în casă. Din cauză că „nu sunt locuri vacante pentru funcţia de asistent”, i-au explicat femeii cei de la primărie.

Ce spune primarul?

L-am contactat pe primarul comunei Grătieşti, Victor Mardari, ca să-mi spună în ce măsură primăria se implică pentru a ajuta această familie, care mi-a lăsat impresia că e uitată cu totul de autorităţi. Primarul zice că e la curent cu situaţia familiei Nataliei Stici: „Această familie este tot timpul în vizorul nostru, şi nu numai această familie, dar şi altele”, afirmă el, menţionând că, în prezent, primăria tratează ca să o angajeze pe Natalia asistentă socială pentru fiul său. Deşi au încercat şi mai înainte, „nu ştiu de ce, la o anumită etapă s-a stopat procesul”, confirmă Mardari cele spuse de Natalia.

Referitor la alte necesităţi stringente ale familiei, primarul spune că i-a contactat personal pe câţiva agenţi economici ca să-i ajute cu lemne pentru iarnă, după ce a auzit că Natalia a cerut permisiunea să defrişeze un copac şi a înţeles că întâmpină dificultăţi. Referitor la faptul că familia nu are apă în gospodărie, deşi apeductul trece chiar prin faţa porţii lor, Victor Mardari spune că nu ştie, „nu s-a adresat niciodată cu această problemă”, dar promite s-o îndrume şi să o ajute „cum să facă să aibă apă”, atât de necesară pentru familie. Primarul o îndeamnă pe Natalia să aibă mai mult curaj să ceară, să depună cereri la primărie când are nevoie de ajutor. Natalia însă, din câte am cunoscut-o eu, nu îndrăzneşte fiindcă şi-a pierdut încrederea în oameni.

După ce JURNAL de Chişinău a iniţiat campania „De Crăciun, fii mai bun!” pentru a ajuta această familie să aibă un Crăciun mai fericit, iar pe Gheorghiţă să urmeze exerciţiile de recuperare, puţină lume le-a sărit în ajutor. Natalia le mulţumeşte mult vecinilor care i-au tăiat lemnele şi au donat o sumă de bani pentru băiat. Le mulţumeşte de asemenea tuturor celor de la Centrul „Nicuşor”, care de ziua lui Gheorghe, pe 12 decembrie, i-au făcut această zi o sărbătoare. De asemenea, îi este recunoscătoare pentru ajutorul financiar doamnei M. din România, care a preferat să-şi păstreze anonimatul. Vă mulţumim şi noi tuturor şi vă dorim sărbători fericite şi sănătate! Sperăm că primarul Victor Mardari îi va ajuta să se conecteze la apeduct şi îi va sprijini la greutăţi, după cum a promis!

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)