Campanie JURNAL // De Crăciun, fii mai bun!

Doi copii minori au nevoie de ajutorul nostru

 

Picture 035

Vlada şi Gheorghe sunt doi copii frumoşi la suflet şi la chip, care locuiesc cu tatăl lor într-o căsuţă mică şi nefinisată la marginea satului Sociteni, Ialoveni. Tatăl lor, Vladimir Grosu, de 36 de ani, munceşte cu ziua pentru a le oferi o bucată de pâine. Mama copiilor şi cu alte două surori i-au părăsit şi au plecat peste hotare, fără a se interesa de soarta celor rămaşi acasă.

I-am găsit pe cei doi prichindei după sobă, într-un pat cu două niveluri care le-a fost oferit anul trecut de nişte oameni cu suflet mare. Timizi, aceştia s-au iţit salutându-ne sfios. Aceştia, îmbrăcaţi subţire, dar curat, în cei câţiva metri pătraţi pe care îi are camera în care locuiesc, spun că îşi fac temele, se joacă şi îl ajută pe tatăl lor. Gheorghe are şapte ani şi este elev, însă după ore munceşte prin gospodărie, taie lemne când tatăl său este la muncă şi o ajută pe sora sa la curăţenie prin casă. Tatăl lor nu are un loc stabil de muncă, munceşte cu ziua prin localităţile din suburbia Chişinăului, iar când acesta lipseşte câteva zile de acasă, de copii are grijă o vecină, tanti Sveta. „Eu pot să vin de două ori pe săptămână acasă, lucrez acum cât mai am de lucru, îi mulţumesc vecinei, care are grijă de ei”, ne spune acesta.

Vor ca mica lor căsuţă să fie frumoasă şi caldă

În familia Grosu sunt patru copii – trei fete şi un băiat. Cu câţiva ani în urmă Vladimir îi creştea pe toţi patru de unul singur, pe atunci mezina avea doar doi ani. În urma problemelor între cei doi soţi, mama a luat-o pe fiica mai mare şi pe cea mai mică şi a plecat peste hotare, rupând orice legătură cu ceilalţi doi copii rămaşi acasă. Din spusele tatălui şi ale celor care îl cunosc, mama nu se interesează deloc de ei, şi nici chiar când vine în sat nu vine să-i vadă. În prezent, Vladimir şi cei doi copii locuiesc în casa părinţilor lui, o locuinţă cu o cameră făcută din cotileţ, nefinisată (foto). Vladimir îşi doreşte foarte mult să o lărgească, deoarece, spune el, are un băiat şi o fată, care cu timpul vor necesita mai mult spaţiu. „Copiii cresc şi nu putem sta toţi trei într-o cameră”, explică acesta.

Deoarece Vlada şi Gheorghe nu ştiu cum e să primeşti cadouri de Crăciun şi la ei nu a fost niciodată Moş Crăciun, aceştia îşi doresc cel mai mult ca mica lor căsuţă să fie frumoasă şi mereu caldă. Datorită unor oameni de bună credinţă, familia Grosu a primit deja unele ajutoare, este vorba despre haine şi încălţăminte, un frigider şi o maşină de spălat, pentru ca tatăl lor să nu mai fie nevoit să spele rufele cu mâna. Totuşi aceştia au nevoie încă de sprijinul şi ajutorul nostru. Facem un apel către toţi oamenii cu suflet mare care vor să ajute această familie, ei pot să-l contacteze direct pe Vladimir Grosu la numărul 069350921 sau ne puteţi contacta pe noi la numerele redacţiei 022 23.76.45, 068 583 777 sau la adresa de mail [email protected] Familia Grosu are nevoie de materiale de construcţie, un dulap pentru haine, lemne pentru foc, produse alimentare şi detergenţi.

Picture 023

Marius va fi operat în 2015, gratis!

Marius Şcura, băieţelul de şase ani, protagonistul primului caz al campaniei noastre, va fi operat gratis în vara anului 2015. După ce mai multă lume a rămas impresionată de povestea lui Marius, am fost contactată la telefon şi pe reţelele de socializare de mai multe persoane pentru a ajuta această familie. Prin intermediul conaţionalei noastre Svetlana Sainsus, de la Moscova, care a fost consultată de un medic, am aflat că operaţia de care are nevoie Marius, este gratuită. De asemenea, acest lucru ne-a fost confirmat şi la linia fierbinte a Companiei Naţionale de Asigurări.

La îndemnul nostru, Cristina Şcura a mers la medicul de familie şi la medicul specialist şi a obţinut o programare pentru o operaţie gratuită pentru vara anului 2015. Până atunci băiatul va purta ochelari. Din păcate, sistemul nostru medical este foarte corupt, medicii tac, pacienţii nu-şi cunosc drepturile, fiind nevoiţi să suporte cheltuieli enorme (ca şi în cazul de sinuzită a micuţului Marius, intervenţie plătită de mama sa, Cristina, cu 12000 de lei, bani câştigaţi în Cipru).

Mulţumim tuturor celor care s-au interesat de soarta acestor copii şi menţionăm că pentru familia Şcura vom colecta în continuare îmbrăcăminte, încălţăminte, jucării, rechizite şcolare, ghiozdan şi produse alimentare.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)