CAMPANIE JURNAL // Copiii lui Ion Vizitiu sunt salvaţi

După publicarea articolului în JURNAL de Chişinău, zeci de persoane s-au mobilizat să ajute familia lui Ion

SUS nadea roscovanu photo

În ediţia precedentă, JURNAL de Chişinău a descris situaţia lui Ion Vizitiu, un tată care s-a pomenit în impas după ce acum un an l-a părăsit soţia, lăsându-l cu trei copii cu vârsta de trei, patru şi şapte ani. După lungi căutări, a aflat prin intermediul poliţiei că fosta concubină s-a stabilit cu traiul în or. Ialoveni, unde locuieşte cu un alt bărbat, şi acum au un copil mic. Ion a rămas fără nicio sursă de venit după ce, timp de un an, până în luna mai curent, a primit un ajutor social în valoare de 2200 de lei şi, totodată, nu se poate angaja în câmpul muncii, deoarece nu are în grija cui lăsa copiii.

După publicarea articolului, zeci de persoane s-au mobilizat să ajute familia lui Ion. Membrii comunităţii online „Ask a mom”, o comunitate din care fac parte sute de mame din R. Moldova, au contribuit cu bani pentru frigider, veselă, detergenţi, maşină de spălat, haine şi produse alimentare. „Când am intrat în casă, mi-a plăcut pentru că e curat. Totul este foarte bine aranjat. Copiii ţin foarte mult la tăticul lor şi mi-a plăcut că sunt copii deschişi, comunică liber. Sunt îngrijiţi şi crescuţi cu dragoste. Am vorbit şi cu vecinii, care au o părere bună despre Ion. Noi vom continua să ajutăm această familie. Am identificat o organizaţie care şi-a asumat responsabilitatea să-i asigure cu produse alimentare şi rechizite şcolare pe o perioadă mai îndelungată, de jumătate de an. Ulterior îl vom ajuta să-şi perfecteze actele, deoarece Ion încearcă acum să o decadă din drepturi părinteşti pe mama copiilor, care nu i-a vizitat niciodată timp de un an. Îl susţinem pentru că lui i-a fost greu în această perioadă. Dorim să ne implicăm pe parcurs, nu o dată, şi să uităm. Acum ei au tot ce le-ar trebui pentru o viaţă decentă. Săptămâna aceasta va ajunge la ei şi maşina de spălat”, ne-a informat Cristina Mastac, reprezentanta comunităţii „Ask a Mom”.

Au masă şi ce pune pe ea, frigider, jucării, hăinuţe

O familie din Chişinău i-a dăruit o masă familiei lui Ion. Totodată s-au mobilizat cu produse alimentare, hăinuţe, cărţi şi jucării membrii grupului „Târgul Mămicilor Fermecate” de pe Facebook. „Istoria acestei familii m-a emoţionat mult. Am mers cu produse alimentare, daruri pentru copii. Sunt foarte isteţi, au dat mâna cu mine, m-au îmbrăţişat strâns la despărţire. Mi-a făcut o enormă plăcere să-i ajut”, ne-a spus una din membrele acestei comunităţi, Maria
Vataman.

Pentru copiii lui Ion, săptămâna acesta a fost plină de surprize frumoase. „Am o geantă nouă pentru şcoală, caiete, jucării”, ne informează însufleţită Gabriela, fetiţa de şapte ani a lui Ion. „Ne-au trecut pragul mulţi oameni, multe mămici. Vreau să le mulţumesc tuturor pentru susţinere. În curând, va fi ultima şedinţă de judecată. La celelalte trei, mama copiilor nu s-a prezentat. După ce va fi pronunţată sentinţa, sper să dispară incertitudinea legată de copii şi de camera în care stăm şi să mă pot angaja în câmpul muncii”, ne-a spus Ion.

Asistentul social de la Primăria Bubuieci, Vladimir Bodarev, ne informează că serviciul de asistenţă socială monitorizează această familie. „Ne întâlnim o dată pe săptămână cu Ion, la primărie ori la el acasă. Discutăm cu vecinii. Dacă au fost neajunsuri, Ion ţine cont de observaţiile noastre şi le înlătură. Până în luna mai, când cel mai mic copil a împlinit trei ani, familia a primit ajutor social. Ulterior, i-am propus lui Ion să vină să ia masa şi el, şi copiii la cantina socială din subordinea Primăriei. Aşteptăm decizia instanţei, după care Comisia pentru drepturile copiilor din cadrul Primăriei va decide în ce mod îi putem ajuta în continuare”, a mai spus asistentul social.

The following two tabs change content below.