Campania „Stop alimentelor nesănătoase!”

2571Direcţia Generală Educaţie, Tineret şi Sport: „Nemulţumirile legate de calitatea alimentației în grădinițe sunt nefondate”

În grădiniţele din sectorul Ciocana crenvurştii au fost scoşi din meniu, iar Direcţia educaţie, tineret şi sport a sectorului Botanica, mun. Chişinău, a achiziţionat la 15 februarie curent patru tone de crenvurşti

La sfârşitul luni februarie, JURNAL de Chişinău a lansat o campanie împotriva alimentaţiei nesănătoase din instituţiile de învăţământ din ţară. Totul a început în urma plângerilor părinţilor pe o reţea de socializare conform cărora copiii sunt hrăniţi cu carne procesată, prea mult terci, zahăr, pâine albă, prăjeli, grăsimi trans şi lipsa totală a fructelor şi legumelor proaspete. Peste 1600 de persoane au semnat o petiţie care a fost înaintată la Direcţia Generală Educaţie, Tineret şi Sport, iar în răspunsul la această petiţie criticile părinţilor sunt calificate ca nefondate.

Luni, 4 aprilie, un grup de părinţi a mers la DGETS, unde a avut o întrevedere cu directorul general, Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb. Părinţii spun însă că nu sunt mulţumiţi de răspunsurile pe care le-au primit. În petiţie aceştia cereau să fie micşorat procentul de zahăr, grăsimi din alimentaţia copiilor, înlocuirea pâinii albe cu cea de secară, includerea în meniul zilnic a fructelor şi legumelor proaspete şi informație cu privire la valoarea energetică a meselor, raportul componentelor nutritive (glucide/proteine/grăsimi). DGETS consideră că nemulțumirile legate de calitatea alimentației în grădinițe sunt nefondate, în condițiile în care s-au respectat, cu strictețe, cerințele actelor normative. În plus, în răspunsul la petiţie e stipulat că pentru asigurarea calității produselor, grădinițele sunt verificate de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.

Angela Chiriac, responsabila pentru supravegherea comerţului şi distribuţia produselor alimentare din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, remarcă însă contrariul. „De produsele ce ajung în alimentaţia copiilor este responsabil Consiliul raional şi direcţiile teritoriale de educaţie întrucât inspectorii din subdiviziunile teritoriale pentru siguranţa alimentelor nu participă la procedura achiziţiilor publice. Inspectorul nostru nu are nicio putere de decizie. Conform legii, în achiziţiile publice se aprobă oferta cu cel mai mic preţ. Închipuiţi-vă ce calitate poate avea produsul dacă e cumpărat la cel mai mic preţ!”, menţionează Angela Chiriac.

Şi atunci, cine răspunde până la urmă de calitatea produselor ce ajung în şcoli şi grădiniţe? Nimeni nu ne-a oferit niciun răspuns.

Hotărârea ce interzice consumul de carne procesată aşteaptă aprobarea

 Un alt punct din petiţie este excluderea crenvurştilor din meniul zilnic al copiilor. În unele grădiniţe din Chişinău, copiii primesc chiar şi de trei ori pe săptămână carne procesată, fapt ce-i nemulţumeşte pe părinţi. După mai multe discuţii şi dezbateri televizate, Centrul Naţional de Sănătate Publică împreună cu medicul-şef sanitar de stat al R. Moldova, Aliona Serbulenco, a emis o hotărâre, care a fost prezentată Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Educaţiei, privind excluderea cărnii procesate din şcoli şi grădiniţe. Din surse sigure am aflat că hotărârea a ajuns pe 25 martie în anticamera dnei Serbulenco, viceministra sănătăţii, şi aşteaptă să fie aprobată. Luni, în cadrul întâlnirii de la DGETS, şefa interimară a DGETS a sectorului Ciocana, Lilia Babuc, ne-a comunicat că, din 1 aprilie, grădiniţele din acest sector nu vor mai avea crenvurşti în meniu. Pentru grădiniţele din sectorul Botanica, la 15 februarie, au fost achiziţionate patru tone de crenvurşti. Cristina Frunză, mamă a trei copii care frecventează o grădiniţă din sectorul Ciocana, ne-a spus că miercuri, 6 aprilie, din meniu au lipsit crenvurştii, în schimb au apărut bananele şi merele proaspete.

CMC a iniţiat o comisie care va evalua activitatea DGETS

În urma plângerilor părinţilor pe reţelele de socializare, consilierul municipal Victor Lutenco împreună cu alţi consilieri au iniţiat o comisie care timp de 60 de zile va evalua activitatea direcției și a șefei acesteia. Duminică, 3 aprilie, a avut loc prima şedinţă, iar următoarele vor avea loc în fiecare vineri, începând cu ora 17.00, la care pot participa toţi doritorii. Lutenco a declarat că în cadrul acestor ședințe vor fi audiați părinți, experți în domeniu, șefa DGETS, Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb, ministra educației, Corina Fusu, directori ai instituțiilor preșcolare și alte persoane relevante. Principalele întrebări la care se vor oferi răspunsuri în raportul final al Comisiei sunt: dacă acțiunile direcției sunt în concordanță cu doleanțele principalilor beneficiari în domeniu, care sunt schimbările de lungă durată la care a contribuit DGETS, cum anume s-a schimbat situația în opinia principalilor beneficiari.

Opinie//Ala Revenco, părinte:

“Răspunsul la petiţie este evaziv, cu trimiteri la normele legale, care, de fapt, nu se respectă în grădiniţe. Nu am fost contactaţi pentru o discuţie sau informaţii suplimentare. Meniurile-model în care au fost incluşi crenvurştii şi care au fost contrasemnate de Centrul Municipal de Sănătate Publică (dna Suveică) nici nu au fost verificate, conţin o mulţime de greşeli matematice, dar şi referitoare la indicarea valorii nutritive a unor produse. Consider că este un răspuns neprofesionist, iar dacă veţi examina pozele de pe pagina de internet a DGETS, veţi observa că din majoritatea meniurilor lipsesc fructele şi legumele”.
 

 

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)