Campania Jurnal Trust Media a dat primele roade

COMEMORARE // Autorităţile promit restabilirea Cimitirului Eroilor din Chişinău

„Problema terenului pe locul căruia s-a aflat Cimitirul Internaţional al Eroilor din Chişinău ar putea fi soluţionată în următoarele patru-cinci luni”, a declarat consilierul premierului Vlad Filat, Leonid Bujor. Declaraţia a fost făcută în cadrul acţiunii de comemorare a eroilor mai multor armate – români, ruşi, austrieci, slovaci, cehi, francezi, greci, polonezi etc. –, căzuţi la datorie în timpul celor două războaie mondiale.

Evenimentul a fost organizat pe 3 iunie, ca o continuare a Zilei pomenirii eroilor neamului, la iniţiativa Consiliului Mondial Român, cu sediul în Los Angeles, în parteneriat media cu Jurnal Trust Media, şi în colaborare cu Asociaţia Republicană a Participanţilor la Războaie, Asociaţia de Drept Umanitar, Asociaţia Victimelor Regimului Comunist şi a Veteranilor de Război ai Armatei Române, Asociaţia Foştilor Deportaţi şi Deţinuţi Politici din Moldova. Organizatorii au iniţiat o campanie de solidarizare a societăţii civile pentru salvarea şi reamenajarea Cimitirului Eroilor din Chişinău, distrus în perioada sovietică şi vândut de guvernul Tarlev, ca teren de business unui investitor francez cu cel mai mare preţ de achiziţie în acea perioadă – de 70 milioane de lei moldoveneşti.

Un sobor de preoţi al Mitropoliei Basarabiei, în frunte cu arhimandritul Andrei Caramalău, exarh al mănăstirilor, a oficiat un parastas în memoria celor care nu au avut parte de rugăciuni zeci şi zeci de ani. Preoţilor ortodocşi li s-a alăturat un grup de preoţi romano-catolici, în frunte cu părintele Ştefan Socaciu, din cadrul Bisericii Romano-Catolice, care, la rândul său, a înălţat rugăciuni pentru ostaşii înhumaţi în fostul Cimitir de Onoare. După slujbă, a avut loc şi o dezbatere publică, transmisă în direct de JURNAL TV.

Două decenii de luptă zadarnică

Evenimentul a reunit, în mare parte, pe cei care ştiu cum arăta Cimitirul Eroilor până în anii `40 – veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial, foşti deportaţi, reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale, intelectuali care, timp de două decenii, au luptat pentru reabilitarea vestitului cimitir din perioada României Mari.

Majoritatea bătrânilor participanţi la această acţiune îşi amintesc cum arăta altădată memorialul. „Era un cimitir îngrijit. La poalele bisericii au fost înmormântaţi peste şase sute de ostaşi până în 1941, după care au mai fost îngropaţi sute şi sute de militari”, îşi amintesc ei.

Potrivit istoricului Iurie Colesnic, pe locul unde astăzi se înalţă centrul comercial „Jumbo” şi în preajma acestuia, „la fiecare metru stă un erou. Aceşti oameni au murit pe câmpul de luptă împotriva voinţei lor, au fost mobilizaţi. Aici sunt îngropaţi ostaşi a şapte armate, care au murit în Primul Război Mondial, pe Frontul Românesc. E vorba de eroi din ambele blocuri militare – Antanta şi Tripla Alianţă –, ruşi, polonezi, germani, slovaci, unguri etc. În 1941, aici au fost înmormântaţi eroii care au căzut pentru eliberarea Basarabiei. Atunci, acest cimitir a fost renovat şi vizitat de mari personalităţi ale timpului, precum mareşalul Ion Antonescu şi regele Mihai I.

Tarlev, responsabil de vânzarea „terenului de business”

Primarul interimar al Chişinăului, Nistor Grozavu, a declarat că soluţionarea problemei cimitirului este dificilă, deoarece, în 2007, guvernul Tarlev a vândut terenul, printr-o licitaţie, unei companii private. „Viitorul Consiliu Municipal Chişinău trebuie să depună eforturi maxime de reamenajare a locurilor de veci, cel puţin, după proiectul arhitectului Victor Sava. Soluţionarea acestui caz este posibilă prin schimb de terenuri sau prin anularea rezultatelor licitaţiei şi întoarcerea banilor achitaţi de actualul proprietar”, a afirmat Grozavu.

Iar Leonid Bujor, consilierul premierului Vlad Filat, a promis că în trei-patru luni, se vor lua măsuri esenţiale în vederea restabilirii cimitirului. „Dacă s-au amenajat cimitire la Cantemir, Străşeni şi Nisporeni, trebuie să facem ceva şi la Chişinău. Guvernul RM va oferi proprietarului francez un alt teren, avem datoria morală să rezolvăm această problemă în inima Chişinăului”, a spus Bujor.

Ministerul Culturii va promova o lege specială a mormintelor de război

Radu Cozma, director în cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, şi-a exprimat speranţa că se vor găsi soluţii pentru repunerea cimitirului pe harta spiritualităţii româneşti. El a îndemnat basarabenii să organizeze mai des acţiuni de comemorare a eroilor şi a anunţat disponibilitatea departamentului de a participa la restaurarea cimitirului.

Gheorghe Postică, viceministru al Culturii, a menţionat că „cimitirul eroilor din capitală nu s-a aflat în atenţia Ministerului Culturii. În lumea civilizată, cimitirul este un loc sacru, în timp ce la noi s-a trecut cu buldozerele peste cimitire. Vă asigur că Ministerul Culturii va promova o lege specială a mormintelor de război, a complexelor memoriale, pentru a crea un cadru legislativ pentru a proteja mormintele celor care au căzut în război, indiferent de naţionalitate”.

Neculai Popa, secretarul general al Consiliului Mondial Român, şi-a exprimat regretul că niciuna dintre misiunile diplomatice care au ostaşi îngropaţi în cimitir nu a participat la serviciul divin:„Măcar Ambasada României ar fi trebuit să găsească o soluţie, chiar dacă domnul ataşat militar e plecat cu alte probleme. Avem obligaţia morală să «recucerim» acest pământ şi numai uniţi împreună cu toate ambasadele, care trebuie sensibilizate, vom reuşi să facem ceva”.

„Sperăm că ambasadele vizate vor iniţia un proiect comun”

„Guvernul RM are datoria să rezolve această problemă. Pământul acesta aparţine eroilor noştri, ne aparţine nouă, copiilor copiilor noştri. Aici trebuie să găsim un loc de refugiu spiritual, aici trebuie să ne găsim liniştea noastră”, a încheiat fostul deţinut politic.

„Ne bucurăm enorm că evenimentul nostru a apropiat preoţii Bisericii Ortodoxe de cei ai Bisericii Romano-catolice într-un demers nobil, graţie bunăvoinţei mitropolitului Mitropoliei Basarabiei, Petru Păduraru, şi episcopului romano-catolic de Chişinău, monseniorului Anton Coşa. Sperăm că ambasadele vizate să nu rămână indiferente faţă de soarta mormintelor compatrioţilor lor şi acţiunea noastră va fi un imbold pentru ele în vederea elaborării unui proiect comun de renovare a Cimitirului Internaţional şi un pas de integrare europeană a RM ca stat civilizat cu o educaţie patriotică mai ridicată a tinerilor şi cu un cult al eroilor”, a afirmat moderatoarea şi iniţiatoarea acţiunii, jurnalista Angelina Olaru.

Ambasadele Germaniei şi Poloniei susţin că doresc să se documenteze minuţios referitor la eroii lor înhumaţi în fostul Cimitir de Onoare din Chişinău.